ΥΠΕΞ: Καμία σχέση η Ελλάδα με την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αποστομωτική απάντηση έδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στα ανυπόστατα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου τα οποία υποστήριζαν ότι ο καμικάζι που ανατινάχθηκε έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα πέρασε σε τουρκικό έδαφος από ¨κάποιο ελληνικό νησί”! Μάλιστα τα δημοσιεύματα αυτά, ήθελαν να υπάρχει στην Ελλάδα “κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών”!

Στα …μυθιστορηματικά αυτά  δημοσιεύματα παρασύρθηκε (;) και απάντηση και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντοιγάν προκαλώντας την δικαιολογημένη έκπληξη του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Ουδεμία αναφορά υπήρξε στο θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον ομόλογο του, Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν. Δεν κρύβουμε την έκπληξη μας” επισημαίνει το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το απόγευμα. Προστίθεται δε, στην ίδια ανακοίνωση  πως  “εάν τούτο είχε συμβεί, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα είχε δώσει τη δέουσα απάντηση”.

Πάντως,το ΥΠΕΞ  επισημαίνει: “για μία ακόμα φορά, κατά τρόπο κατηγορηματικό, απορρίπτουμε και διαψεύδουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, που τον τελευταίο καιρό, κατά τρόπο ατεκμηρίωτο, αυθαίρετο και ύποπτο επανεμφανίζονται σε κάποιες τουρκικές εφημερίδες”.

Τονίζει μάλιστα με κάθε αυστηρότητα πως “στην Ελλάδα δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν στρατόπεδα τρομοκρατών, ούτε κέντρα εκπαίδευσής τους. Η Ελλάδα έχει υπάρξει θύμα της τρομοκρατίας και έχει ταχθεί στην πρώτη γραμμή του διεθνούς αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η τουρκική πλευρά το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, μέσω των επισήμων διαύλων. Οι ισχυρισμοί αυτοί, όσο και εάν δεν πείθουν, δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη και υπονομεύουν τις σχέσεις των δύο χωρών¨, τονίζεται στην ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Επισημαίνεται δε, πως “όσο για την τελευταία αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση, είμαστε από τους πρώτους που την καταδικάσαμε, εκφράζοντας τη συμπαράσταση μας τόσο στην αμερικανική, όσο και στην τουρκική κυβέρνηση».

ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Να σημειωθεί ότι η όλη ενορχηστρωμένη (;) προσπάθεια του τουρκικού Τύπου εντυπωσιάζει δυσάρεστα καθώς διακρίνεται  για την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε στοιχείου που θα μπορούσε να στηρίξει, έστω και υποθετικά. έναν τέτοιο βαρύ ισχυρισμό. Καθίσταται, έτσι, εμφανής η προσπάθεια να εμπλέξουν σκόπιμα την Ελλάδα οι Τούρκοι στο τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον της αμερικανικής Πρεσβείας στην Άγκυρα. Δίχως να παρουσιάζουν κανένα απολύτως στοιχείο,  τουρκικές εφημερίδες διατείνονται ότι δήθεν ο καμικάζι που ανατινάχτηκε έξω από την Πρεσβεία είχε μπει στο τουρκικό έδαφος από την Ελλάδα!

Η ανεθυνότητα των Τουρκων δημοσιογράφων στο ισχυρισμό αυτόν τεκμαίρεται από το ίδιο το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην “Σαμπάχ”. Όπως, επί λέξει, γράφει η εφημερίδα, στο σημερινό της δημοσίευμα, «ο τρομοκράτης Ετζεβίτ Σανλί  εισήλθε στην Τουρκία περνώντας με παράνομο τρόπο από κάποιο ελληνικό νησί και αργότερα άρχισε να ετοιμάζει το σχέδιο του χρησιμοποίησε πλαστά χαρτιά.»

Δηλαδή,  δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτε για τη διαδρομή που ακολούθησε ο τρομοκράτης ούτε εάν πράγματιο εισήλθε στην Τουρκία απ΄έξω ή ευρίσκετο στο έδαφός της προετοιμάζοντας το χτύπημα, όπως και οι ίδιοι οι Τούρκοι παραδέχονται, και μόνο με εικασίες θεωρούν ότι ίσως να μπήκε από την Ελλάδα…
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια του τουρκικού κράτους και ιδιαίτερα του Τούρκου Πρωθυπουργού  κ. Ερντογάν να στοιχειοθετήσει διάφορες αίολες κατηγορίες κατά της Ελλάδος για την Θράκη και το Αιγαίο αποδίδοντας στους Έλληνες όλα εκείνα που οι ίδιοι πράττουν καταπατώντας συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως.

Παραβλέποντας. μάλιστα, το καταγεγραμμένο γεγονός ότι η ελληνική Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει την ανέγερση Τζαμιού στην Αθήνα, ο κ. Ερντογάν προσπάθησε να περάσει ως δική του, δήθεν, “επιτυχία” την προώθηση του θέματος το υποίο και υποβάθμισε στο επίπεδο των λίγων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που θα κοστίσει η ανοικοδόμησή του και που ¨προσφέρθηκε” να τα καταβάλει η Τουρκία!

Όπως απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, η απόφαση για την ανέγερση ήταν της ελληνικής πολιτείεας επομένως και τα έξοδα για την ανέγερσή του θα είναι δικά της.

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Εάν δε ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι τα ζητήματα αυτά είναι θέμα χρημάτων, τότε μήπως θα έπρεπε το ελληνικό κράτος να του δώσει χρήματα για να ελευθερώσει την Αγια Σοφια, όπως άλλωστε από καιρό του έχει επίσημα ζητήσει να πράξει  το Αμερικανικό Κογκρέσο, με την με την 306. ΙΗ΄ της 112 ης Συνόδου του Κογκρέσου (13 Δεκεμβρίου 2011) Απόφασή του,  όπου ανοιχτά τον καλεί να ελευθερώσει όλες τις χριστιανικές εκκλησίες στο έδαφος της Τουρκίας και να επιστρέψει στους νόμιμους κληρονόμους όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία;  https://www.panhellenicpost.com/archives/109.

Δεν μπορεί να θέλει Τζαμί στην Αθήνα ο κ. Ερντογάν και  συγχρόνως να  αρνείται «να προστατεύσει τη χριστιανική κληρονομιά και να επιστρέψει τις κατασχεμένες εκκλησιαστικές περιουσίες», όπως του ζητά το Αμερικανικό Κογκρέσο, είπε στην ΡΗΡ ο ο πρόεδρος  της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας κ. Κρις Σπύρου και εξέφρασε τη συγκίνησή του γιατί «για 559 χρόνια δεν μπορέσαμε να πάμε να κάνουμε ένα μνημόσυνο στις 30.000 από τους παππούδες μας που ήταν μέσα στην Εκκλησία, στις 29 Μαΐου του 1453. Τι πολιτισμός μπορεί να είναι σ΄ αυτόν τον κόσμο, αναρωτήθηκε ο πρώην Πολιτειακός βουλευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και πρώην Πρόεδρος της Βουλής του Νιού Χαμπσάιρ, κ. Σπύρου και πρόσθεσε: «Το Κογκρέσο της Αμερικής  ασχολήθηκε περισσότερο από ό,τι έχουν ασχοληθεί όλοι οι σημερινοί ιερείς και ιεράρχες  όλων των θρησκειών”.

Σύντομα ο κ. Σπύρου, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η ΡΗΡ, θα προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις και για το θέμα αυτό καθώς και για το “αίτημα” Τούρκου πολίτη να ξαναγίνει Τζαμί η Αγια Σοφια, “αίτημα” για το οποίο συνεστήθη επιτροπή (!) στην τουρκική Βουλή για να το εξετάσει…