υπογραφή Τριμερούς Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας-Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού Trans Adriatic Pipeline

Αύριο, Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00, θα υπογραφεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώπιον του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η τριμερής διακυβερνητική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP).
Τη Συμφωνία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα υπογράψει ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκ μέρους της αλβανικής ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας Edmond Haxhinasto και εκ μέρους της ιταλικής ο Υπουργός Ανάπτυξης Corrado Passera. Στην Τελετή Υπογραφής θα παραστούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της Κοινοπραξίας TAP των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, ήτοι της Ελβετικής Axpo, της Νορβηγικής Statoil και της Γερμανικής E.ON Ruhrgas, εκπρόσωποι των εταιριών που απαρτίζουν το Consortium του Shah Deniz II, καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.
Ο εν λόγω αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της ευρωπαϊκής αγοράς και την εμπέδωση της ενεργειακής ασφάλειας στον ευρωπαϊκό χώρο.
Εκτιμάται ότι η κατασκευή του αγωγού θα δημιουργήσει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 1,5 δις ευρώ και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.