Σαμαράς: Μηδενική ανοχή στον ρατσισμό

Για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα ρατσισμού και κρουσμάτων βίας έκανε λόγο νωρίτερα από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός απευθύνοντας χαιρετισμό σε εκδήλωση μνήμης για την 70η Επέτειο έναρξης εκτοπισμού των Ελλήνων Εβραίων.

«Θα εξακολουθήσουμε, όπως και στο παρελθόν, με νομοθετικά μέτρα όποτε χρειάζεται, να δείχνουμε μηδενική ανοχή στα κρούσματα βίας και ρατσισμού (…)» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε πως ο νεοναζισμός εμφανίζεται και πάλι σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω της κρίσης γι’ αυτό και το «Ποτέ ξανά» είναι πιο επίκαιρο από κάθε άλλη φορά.

«Τώρα, το μέτωπο κατά του νεοναζισμού είναι πιο απαραίτητο από κάθε άλλη φορά, τώρα, το μέτωπο κατά του αντισημιτισμού είναι πιο επιτακτικό, τώρα είναι, που δεν πρέπει να αφήσουμε την απάθεια, τον εφησυχασμό να διαβρώσουν τα κράτη, τους λαούς της Ευρώπης. Σας βεβαιώνω ότι στην Ελλάδα δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο (…) Γιατί υπάρχουν πολύ ισχυρά αντισώματα στο DNA μας, στο γονίδιό μας, που πολεμούν αυτόν τον «ιό».» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Μηνύματα κατά του ρατσισμού έστειλαν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με χαιρετισμούς, που διαβάστηκαν στην εκδήλωση. Τα μηνύματα αυτά συμπυκνώνονται στη φράση «ποτέ ξανά ολοκαύτωμα, ποτέ ξανά γενοκτονία».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επισήμανε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο πριν είναι αργά» και ο κ. Τσίπρας ζήτησε να ξηλωθούν από δρόμους της Θεσσαλονίκης ονόματα ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τους ναζί, «να μην επιτρέψουμε άλλη γενοκτονία και να μην εκκολαφθεί το “αβγό του φιδιού”».