Δρ. Σαραντοπούλου προς ΥΠΟΙΚ: Μην κόβετε τις συντάξεις των παλλινοστούντων ομογενών!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την εκ νέου παρέμβαση της Γραμματέως του ΣΑΕ Δρ. ‘Όλγας Σαραντοπούλου προς τον υπουργό των Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, προκάλεσε η απόφαση της Κυβέρνησης να τροποποιήσει τον υφιστάμενο νόμο για τη χορήγηση σύνταξης μέσω ΟΓΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς ύψους 300 ευρώ περίπου, και να ψηφίσει  άλλη διάταξη βάσει της οποίας προβλέπεται ότι η καταβολή σύνταξης σε παλλινοστούντες θα γίνεται, “εφόσον οι δικαιούχοι διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια”. Μάλιστα, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, οι ομογενείς υπερήλικες θα πρέπει “και να εξακολουθούν να διαμένουν κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους”, στην Ελλάδα!

Η ρύθμιση αυτή, εκτιμούν οι παλλινοστούντες ότι αποστερεί “από την μοναδική πηγή εισοδήματος που έχουν” πολλές χιλιάδες ομογενών οι οποίοι έχουν παλλινοστήσει κυρίως την τελευταία δεκαετία και, επομέμως, δεν πληρούν το κριτήριο της 20ετίας προ της συνατξιοδότησης, δηαλαδή πρό του 67 ου έτους της ηλικίας τους…

Η π. Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου

Η π. Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου

Συγκεκριμένα,  όπως αναφέρει στην παρέμβασή της (4η κατά σειρά για θέματα που αφορούν στην φορολογία των Ομογένων) η κυρία Σαραντοπούλου, επισημαίνει ότι “…το θέμα αφορά χιλιάδες παλιννοστούντες Ομογενείς μας, πρώην κατοίκους χωρών της πρώην ΕΣΣΔ αλλά και της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι θα πληγούν οικονομικά και κοινωνικά αφού δεν πληρούν τον όρο της εικοσαετίας και κινδυνεύουν να χάσουν την μοναδική πηγή εισοδήματός τους. Βάσει των στοιχείων που διαθέτει η αρμόδια οργάνωση των παλιννοστούντων στην Ελλάδα, το 95% των ανθρώπων αυτών δεν πληρούν την συγκεκριμένη προϋπόθεση. Οι άνθρωποι αυτοί, βιώνουν το μέτρο ως μια ακόμη δίωξη σε βάρος τους» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η π. γραμματέας του ΣΑΕ.

Επιπροσθέτως υπογραμμίζει ότι “…οι οικονομικές και φορολογικές πολιτικές της Κυβέρνησης δεν πρέπει να έχουν μονάχα φοροεισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει να υποστηρίζουν κυρίως τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Είναι αδιανόητο, να καταδικάζονται άνθρωποι που ως μοναδικό εισόδημα εχουν μια πενιχρή σὐνταξη, επειδή κάποιοι αποφάσισαν να προεκτείνουν το χρονικό όριο παραμονής στην Ελλάδα που ετίθετο ως προυπόθεση για την συνταξιοδότηση τους.”, επισημαίνει.

Ο ΝΟΜΟΣ 4093/2012

Ειδικότερα, με το ν. 4093/2012 (ΦΕΚ Α/222/12.11.12) έγινε ανασχεδιασμός του πλαισίου συνταξιοδότησης των ανασφάλιστων υπερηλίκων και από 1-1-2013 η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων χορηγείται, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) έχουν συμπληρώσει το 67° έτος της ηλικίας τους.

β) δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ανεξαρτήτως ποσού και, σε περίπτωση εγγάμων, δεν λαμβάνει ο/η σύζυγος τους σύνταξη μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής λόγω γήρατος, του άρθρ. 4 του ν. 4169/1961 (βασική σύνταξη).

γ) διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι (20) έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και εξακολουθούν να διαμένουν κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους.

δ) το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ, ή στην περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.640 ευρώ.

 Ο νόμος όρισε ότι, οι εκκρεμείς αιτήσεις καθώς και αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι 31-12-2012 κρίνονται με τις διατάξεις του νόμου αυτού, εκτός του ορίου ηλικίας που ορίζεται το 65° έτος.

Επίσης, προβλέπει ότι τα κριτήρια επανακρίνονται από 1-1-2013 και όσοι έχουν ήδη καταστεί συνταξιούχοι.

Στις περιπτώσεις που ο συνταξιούχους λαμβάνει σύνταξη από Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, διακόπτεται η σύνταξη.

3. Από τον ΟΓΑ άρχισαν να αποστέλλονται στις αρχές Φεβρουάριου προσωπικές επιστολές προς τους λαμβάνοντες την παροχή, με τις οποίες ενημερώνονται για τα νέα κριτήρια.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Για το θέμα αυτό, πραγματοποήθηκε την περασμένη Πέμπτη  14 / 3  διαδήλωση διαμρτυρίας των Βορειοηπειρωτών στο Σύνταγμα, σε σύμπραξη με τους Ποντίους, για την διακοπή των συντάξεων.  Με κεντρικά συνθήματα «Έλληνες πολίτες και πολιτικοί, οι ομογενείς δεν είναι αλλοδαποί» και « Σύνταξη ΟΓΑ, στην Τρίτη Γενιά», μεγάλο πλήθος κόσμου διατράνωσε την αντίθεσή προς την εγκληματική ενέργεια του (ανθ)Ελληνικού κράτους ενάντια στους υπερήλικες Β,Η,τες που φυλάνε Θερμοπύλες στην πατρώα τους γη.

Οι οργανωτές της εκδήλωσης ξεκαθάρισαν ότι «Δεν μας ενδιαφέρουν τα κόμματα, πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα». Όμως, από ότι φαίνεται, ούτε και τα κόμματα, μαζί με τα μεγαλοκάναλά τους,  ενδιαφέρονται για τους Βορειοηπειρώτες, αφού έλαμψαν δια της απουσίας τους. Μοναδική εξαίρεση, το κόμμα της «ΧΡΥΣΗΣ  ΑΥΓΗΣ», το οποίο εκπροσωπήθηκε από τους βουλευτές Ηλία Παναγιώταρο, Χρήστο Παππά και Κώστα Μπαρμπαρούση.

Ακολούθησε πορεία προς το Ζάππειο, το οποίο, ως γνωστόν, χρηματοδοτήθηκε από τον Βορειοηπειρώτη Εθνικό Ευεργέτη ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΖΑΠΠΑ και ολοκληρώθηκε από τον εξάδελφό του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΖΑΠΠΑ. Εκεί έγινε μία στάση όπου μέλη της Επιτροπής του Αγώνα απαίτησαν τα ευεργετήματα που άφησε ο Ευάγγελος Ζάππας στην διαθήκη του για τους Β.Η.τες.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ

Επιστολή- υπόμνημα, απέστειλαν οι ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, με καταγωγή από τον Πόντο, και οι ομογενείς της Βορείου Ηπείρου στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Μεϊμαράκη από τον οποίο, αφού εξηγούν τα σχετικά, τον καλούν “… να εξαντλήσετε την επιρροή σας, ώστε η κυβέρνηση να εισηγηθεί και η Βουλή να αποφασίσει την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος όλων των ομογενών, προς τους οποίους η πατρίδα είναι εθνικά και ηθικά εκτεθειμένη”.

ENGLISH VERSION

Dr.Olga Sarantopoulos: Intervention on

unfavourable treatment of repatriated Expatriates

Vienna, 21st of March 2013

Dr.Olga Sarantopoulos, Secretary of the World Council of Hellenes Abroad (SAE) addressed a new intervention-letter to the Minister of Finance of Greece, Mr. J. Stournaras, following the government’s decision to change the existing law and to vote an article which provides that the pension payments to repatriated Expatriates will be only made, if the beneficiaries (repatriated Expatriates) are permanently and legally residing in Greece for the last 20 years.

In particular, according to Article 1 of the law 4093, it is provided that the monthly pension of uninsured elderly as described in the law 1296/1982 (A’128 ), is to be paid – if among other conditions – the beneficiaries “Reside permanently and legally in Greece for the last 20 years before applying for retirement and are still living in the country during their retirement. ”

This is the fourth intervention in series of Dr.Olga Sarantopoulos on issues relating to taxation of expatriates.

In her letter, Ms. Sarantopoulos notes that the issue affects thousands repatriated Expatriates, especially former residents of the countries of the former Soviet Union and the Northern Epirus, who will suffer financially and socially since they do not fulfill the term of twenty years. They risk to loose their only source of income. Based on the information available from the competent Organization of Repatriated Greeks in Greece, 95% of these people do not meet this requirement.

“These people are experiencing the measure as another prosecution against them,” as stated in the letter.

The Secretary SAE underlines that the economic and fiscal policies of the government should not only be tax-collecting oriented, but should essentially maintain the social ties of the country. “It is unthinkable to condemn people whose sole income is a meager pension, just because some people decided to extend the time limit of residing in Greece, as a precondition for their retirement.”\