Reuters: Γιατί οι Κύπριοι αποδείχτηκαν ψύχραιμοι

Οι αναλυτές περίμεναν ότι μόλις άνοιγαν την Πέμπτη οι κυπριακές τράπεζες, σκηνές χάους θα επικρατούσαν έξω από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Όπως γράφει ειρωνικά το Reuters, οι ειδήμονες αποδείχτηκε ότι είχαν δίκιο, με τη μόνη διαφορά ότι το πανδαιμόνιο δεν προκλήθηκε από τους Κύπριους πολίτες αλλά από τα τηλεοπτικά συνεργία.

Για κάθε δέκα Κύπριους που περίμεναν υπομονετικά για να κάνουν μια ανάληψη, υπήρχαν περίπου είκοσι αλαφιασμένοι δημοσιογράφοι, σημειώνει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι δύσκολο να ανακαλύψει κανείς τα αίτια για αυτήν την καρτερικότητα, αν μιλήσει με τους κατοίκους της Λευκωσίας

Οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν ότι είναι πιο ήρεμοι και χαλαροί από τους Έλληνες, οι οποίοι αντέδρασαν με καταστροφές και βανδαλισμούς στην συμφωνία διάσωσης της ΕΕ.

Η μόνη βόμβα που εξερράγη την ημέρα που άνοιξαν οι κυπριακές τράπεζες, δεν εξερράγη στην Κύπρο αλλά στην Ελλάδα, επισημαίνει το Reuters.

Οι Κύπριοι υποστηρίζουν ότι έχουν περάσει πιο δύσκολα από τους Έλληνες, αναφερόμενοι στην τουρκική επέμβαση στο νησί το 1974.

H Jean Kelly-Christou, εκδότρια της Cyprus Mail, ανέφερε στο Reuters ότι οι άνθρωποι έχουν διδαχτεί από την οικονομική κρίση που ακολούθησε τον πόλεμο του 1974.

“Πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πραγματιστές και καταλαβαίνουν ότι οι διαδηλώσεις και ο θυμός κάνουν τα πράγματα χειρότερα” δήλωσε.

Οι αυστηροί περιορισμοί

Η ψυχραιμία που επέδειξαν οι Κύπριοι οφείλεται εν μέρει και στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην διακίνηση κεφαλαίων.

Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να σηκώσουν πάνω από 300 ευρώ την ημέρα, είναι δύσκολο να επικρατήσει “bank run”.

Άλλωστε οι περισσότεροι δεν έχουν πάνω από 100.000 ευρώ στην τράπεζα και νιώθουν ασφαλείς λόγω της εγγύησης στις καταθέσεις κάτω από το όριο αυτό.

Euro2Day