“Αναπόφευκτο το τέλος της αυστραλιανής αυτοκινητοβιομηχανίας”

Το τέλος της αυστραλιανής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι αναπόφευκτο, εκτιμά ο πρώην γενικός διευθυντής της Ford,Jac Nasser, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι “οι Αυστραλοί δεν είναι αρκετά πατριώτες, ώστε να φροντίσουν να κρατήσουν ζωντανή την αυτοκινητοβιομηχανία στη χώρα τους”.

Σε ομιλία του, μετά την ανακοίνωση της Holdenγια την κατάργηση 500 θέσεων εργασίας στη Ν. Αυστραλία και στη Βικτώρια, διαφώνησε με την εντύπωση που επικρατεί ότι η αυτοκινητοβιομηχανία της Αυστραλίας έχει λάβει μεγάλη οικονομική στήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς επίσης και από τις πολιτειακές κυβερνήσεις.

Η Holden υπολογίζει ότι έχει λάβει πάνω από $2 δισ. από τις τσέπες των φορολογουμένων, τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ενώ οι ανταγωνίστριες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ford και Toyota έχουν επίσης λάβει κυβερνητική οικονομική στήριξη.

Η συρρίκνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην πέμπτη ήπειρο αποδίδεται στους ίδιους παράγοντες που έχουν πλήξει γενικά τη βιομηχανία της χώρας: στην υψηλή τιμή του αυστραλιανού δολαρίου, στα χαμηλά ημερομίσθια των ανταγωνιστριών χωρών του εξωτερικού, καθώς επίσης και στο κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Είναι γεγονός ότι ορισμένοι εργοστασιάρχες έχουν συμφωνήσει να ζητήσουν την επέμβαση της κυβέρνησης για την πρόσβαση σε φθηνότερο υγραέριο, συνάντησαν όμως ισχυρή αντίσταση από μεγάλες εταιρείες, όπως είναι η Santos και η BHP οι οποίες απορρίπτουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις στην αγορά.

Ο Nasser δήλωσε, επίσης, ότι μέχρι και πριν δέκα χρόνια δεν περίμενε τις παρούσες εξελίξεις. Ήταν βέβαιος ότι η αυστραλιανή αυτοκινητοβιομηχανία θα επιβίωνε οπωσδήποτε. Σήμερα, τονίζει, δεν έχει πλέον την ίδια αισιοδοξία: «Τα σημεία δεν είναι καλά, ιδιαίτερα αναφορικά με το γεγονός ότι απολύεται ένας σημαντικός αριθμός μηχανικών, πράγμα που σημαίνει ότι προμηνύεται μείωση σε μελλοντικά προγράμματα και τεχνολογία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ολοκληρωτική έξοδος από την Αυστραλία, μιας από τις αυτοκινητοβιομηχανίες – Ford, Toyota ή Holden- θα σημάνει και το τέλος των υπολοίπων: «Θα είναι μια πένθιμη μέρα για την Αυστραλία, όπως φαίνεται όμως είναι αναπόφευκτη».

Nooz.