Την πόρτα της εξόδου δείχνουν στη Gillard

H ψήφος και η αξιοπιστία της πρωθυπουργού, Julia Gillard, και της κυβέρνησης βουλιάζουν, διαπιστώνουν διαδοχικές δημοσκοπήσεις του συγκροτήματος Fairfax, που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Δημοσκόπηση της Galaxy Poll για την εφημερίδα «The Sunday Telegraph», κατέγραψε τη δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των πολιτών για τις αλλαγές στο εφάπαξ, που εξήγγειλε η πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τη δημοσκόπηση, η απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει το εφάπαξ των υψηλόμισθων πολιτών κλόνισε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων στη δυνατότητα της κυβέρνησης Gillard να διαχειριστεί τις αποταμιεύσεις για τα γεράματά τους.
Μόνον το 34% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι εμπιστεύεται την κυβέρνηση Gillard, έναντι του 45% που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Tony Abbott.

Οι διαπιστώσεις της δημοσκόπησης πλήττουν καίρια το Εργατικό Κόμμα, το πολιτικό κόμμα που εδραίωσε το υποχρεωτικό εφάπαξ όλων των εργαζομένων και ανατρέπουν την εκτίμηση κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων, ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής με τη φορολόγηση των πολιτών με εκατομμύρια στους Εργατικούς, θα ευνοήσει τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Η Galaxy Poll διαπίστωσε, επίσης, σταθεροποίηση της ψήφου του Εργατικού Κόμματος στην πρώτη κατανομή στο 33%, έναντι 47% ποσοστό που προδιαγράφει τον αφανισμό του κυβερνώντος κόμματος στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Μετά τη διανομή των σταυρών δεύτερης προτίμησης των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων –με κριτήριο τη διανομή των σταυρών δεύτερης προτίμησης στις εκλογές του 2010– ο Συνασπισμός λαμβάνει 54% των ψήφων έναντι 46% του Εργατικού Κόμματος.
Έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την πρωθυπουργό, να διαχειριστούν το εφάπαξ εκατομμυρίων εργαζομένων κατέγραψε και δημοσκόπηση της Νewspoll για την εφημερίδα The Australian.

Στην ερώτηση, «ποιο κόμμα εμπισύεστε να διαχειριστεί το εφάπαξ σας» 24% απάντησαν το Εργατικό Κόμμα και 40% το Συνασπισμό.
Επίσης, στην ερώτηση, «εμπιστεύεστε το Εργατικό Κόμμα να διαχειριστεί το εφάπαξ σας» 31%  απάντησαν «Ναι» και 55% «Όχι». Επίσης,  στην ερώτηση «συμφωνείτε με τη φορολογία του εφάπαξ» 78% των ερωτηθέντων απάντησαν «Όχι δεν συμφωνούμε» και 14% «Ναι, συμφωνούμε». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι 66% των ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος διαφωνούν με τη φορολογία του εφάπαξ.

Τέλος 68% των πολιτών εγκρίνουν το υποχρεωτικό εφάπαξ, που η κυβέρνηση Gillard δεσμεύτηκε να αυξήσει σε 12%.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί φυσιολογική την αντίδραση των ψηφοφόρων στην πρόθεση της κυβέρνησης Gillard να «βάλει χέρι» στο εφάπαξ. «Το Εργατικό Κόμμα νομίζει, ότι τα χρήματα του λαού είναι διαθέσιμα για τις ανάγκες της κυβέρνησης. Πρόκειται για απόλυτα λανθασμένη εκτίμηση» σχολίασε ο κ. Abbott.
Οδυνηρότερη για την πρωθυπουργό και την κυβέρνηση είναι η δημοσκόπηση της Fairfax/Nielsen, η οποία κατέγραψε πτώση της ψήφου του Εργατικού Κόμματος κάτω από το 30%, πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο 2012,που βρισκόταν σε έξαρση η συζήτηση για το φόρο ρύπανσης της ατμόσφαιρας (Carbon Tax).
Τα στοιχεία της δημοσκόπησης δείχνουν, ότι η ψήφος του κυβερνώντος κόμματος έπεσε στο 29%, ενώ η ψήφος του Συνασπισμού ανέβηκε στο 49%.
Μετά τη διανομή των σταυρών δεύτερης προτίμησης των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων, ο Συνασπισμός εξασφαλίζει την επιστροφή του στην εξουσία με στροφή 7%, σε εθνικό επίπεδο, προς τη συντηρητική παράταξη.

Και η δημοσκόπηση της Fairfax/Nielsen αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων από την απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει το εφάπαξ. Από τους ερωτηθέντες ψηφοφόρους 52% απορρίπτουν την απόφαση της κυβέρνηση ενώ 45% την εγκρίνουν. Ενθαρρυντικό για την κυβέρνηση κρίνεται το γεγονός, ότι 61% των Εργατικών ψηφοφόρων συμφωνούν με την απόφασή της.

Η δημοσκόπηση επιβεβαίωσε τον Tony Abbott ως «προτιμητέο» πρωθυπουργό με 50% των προτιμήσεων έναντι 42% της πρωθυπουργού. Η κ. Gillard παραμένει, όμως, «προτιμητέα» πρωθυπουργός των ψηφοφόρων του κόμματός της με διαφορά δέκα μονάδων από τον Kevin Rudd. Όμως, ο Kevin Rudd παραμένει «προτιμητέος» πρωθυπουργός της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος.

Η πρωθυπουργός αποφεύγει να σχολιάσει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. «Δημοσκοπήσεις γίνονται κάθε εβδομάδα, κάποιες περιόδους δύο φορές την εβδομάδα. Δεν με ενδιαφέρουν οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων. Με ενδιαφέρουν οι αριθμοί που εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση του εκπαιδευτικού συστήματος» δηλώνει.
Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός δέχθηκε το Σαββατοκύριακο νέα επίθεση από το Simon Crean. Ο πρώην αρχηγός του Εργατικού Κόμματος και πρώην υπουργός της κυβέρνησης Gillard κατηγόρησε την πρωθυπουργό, ότι «δεν ακούει», ότι έχει αδιαπέραστα «μεταλλικά αυτιά». Ο Crean επανήλθε στην ανάγκη «προστασίας» της κληρονομιάς των πρώην Εργατικών κυβερνήσεων Hawke/Keating.

Μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εργατικού Κόμματος δηλώνουν «θορυβημένα» από τις συνεχείς επικρίσεις της πρωθυπουργού και της κυβέρνησης από τον κ. Crean και άλλοι εκτιμούν, ότι οι επιθέσεις του στην πρωθυπουργό και την κυβέρνηση επηρεάζουν αρνητικά το εκλογικό σώμα.
Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν, ότι το επιτυχημένο ταξίδι της πρωθυπουργού στην Κίνα «δεν μέτρησε» με τους ψηφοφόρους, η προσοχή των οποίων είναι στραμμένη στις αποφάσεις της κυβέρνησης που τους επηρεάζουν άμεσα – εφάπαξ, εκπαίδευση, ανεργία κ.λπ.

Neoskosmos.com