Angelina Jolie: “Υποβλήθηκα σε διπλή μαστεκτομή”

Η Angelina Jolie αποκάλυψε σήμερα ότι υπεβλήθη σε διπλή μαστεκτομή για να προλάβει τον κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο, με την ελπίδα ότι δημοσιοποιώντας τη δική της εμπειρία θα προτρέψει τις γυναίκες να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις για τη νόσο, παρότι το κόστος είναι ακόμη υψηλό..
Σε άρθρο της με τίτλο “Η ιατρική επιλογή μου” που δημοσιεύεται στην εφημερίδα New York Times, η Αμερικανίδα ηθοποιός γράφει πως υποβλήθηκε σ΄ αυτή την επέμβαση λόγω της παρουσίας ενός ελαττωματικού γονιδίου και διέτρεχε κίνδυνο σε ποσοστό 87% να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και 50% καρκίνο των ωοθηκών, λόγω της παρουσίας του γονιδίου BRCA1. Η μητέρα της πέθανε σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο..
“Όταν έμαθα την κατάστασή μου, αποφάσισα να δράσω και να ελαχιστοποιήσω τους κινδύνους όσο το δυνατόν περισσότερο”, γράφει. “Αποφάσισα να υποβληθώ προληπτικά σε διπλή μαστεκτομή”.
“Άρχισα από τους μαστούς, καθώς ο κίνδυνος του καρκίνου του μαστού είναι πιο αυξημένος από τον κίνδυνο του καρκίνου των ωοθηκών, και η επέμβαση είναι πιο περίπλοκη”.
Οι πιθανότητες να αναπτύξω καρκίνο του μαστού μειώθηκαν από 87% σε 5%“, γράφει μεταξύ άλλων η χολιγουντιανή αστέρας και πρέσβειρα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Στις 27 Απριλίου, η ηθοποιός τελείωσε τους τρεις μήνες της ιατρικής προετοιμασίας που προβλέπεται πριν από τις επεμβάσεις.
Η Jolie περιγράφει μια χειρουργική διαδικασία σε δύο στάδια: στο πρώτο γίνεται μια επέμβαση που μπορεί να διαρκέσει έως οκτώ ώρες για την αφαίρεση του μαστικού ιστού και την αντικατάστασή του από προσωρινά εμφυτεύματα. Το δεύτερο στάδιο αφορά την αποκατάσταση των μαστών. “Υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε αυτή την τεχνική τα τελευταία χρόνια. Και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταπληκτικά”, προσθέτει.
“Ξυπνάς με παροχετεύσεις και διατατήρες στους μαστούς. Έχεις την εντύπωση ότι είσαι σε μια σκηνή ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο μερικές ημέρες μετά την επέμβαση, μπορείς να επανέλθεις στην καθημερινότητά σου“, εξηγεί.
Η Jolie εξηγεί ότι ακολουθούσε από τις 2 Φεβρουαρίου μια ιδιαίτερα δύσκολη ιατρική αγωγή για να αυξήσει τις πιθανότητες να διασώσει τις θηλές κατά τις αφαιρέσεις.
“Τώρα μπορώ να πω στα παιδιά μου ότι δεν χρειάζεται να φοβούνται μήπως με χάσουν εξαιτίας του καρκίνου του μαστού”, εξηγεί στο άρθρο της.
Η 37χρονη Jolie, μητέρα έξι παιδιών και αρραβωνιαστικιά του κινηματογραφικού αστέρα Brad Pitt, γράφει ότι αισθάνεται πιο δυνατή μετά την επέμβαση, τονίζοντας ότι η μαστεκτομή δεν μειώνει τη θηλυκότητα μιας γυναίκας.
Στο άρθρο της ευχαριστεί επίσης τον μέλλοντα σύζυγό της, ο οποίος στάθηκε στο πλευρό της καθ΄ όλη τη διάρκεια της επέμβασης. “Είμαι τυχερή που έχω για σύντροφο τον Brad Pitt, ο οποίος με αγαπάει και με στηρίζει“, γράφει.
Η Angelina Jolie εξηγεί ότι αποφάσισε να μοιραστεί την προσωπική αυτή ιστορία για να προτρέψει τις γυναίκες να εξετάζονται συστηματικά, ιδιαίτερα όσες έχουν στην οικογένειά τους ιστορικό με καρκίνο του μαστού ή καρκίνο των ωοθηκών.
Παράλληλα, εκφράζει τη λύπη της που η εξέταση ανίχνευσης του γονιδίου BRCA1 και ενός ακόμη, του BRCA2, στοιχίζει τουλάχιστον 3.000 δολάρια στις ΗΠΑ και ότι αυτό “παραμένει εμπόδιο για πολλές γυναίκες“.
“Αν γράφω σήμερα για το θέμα αυτό είναι γιατί ελπίζω και άλλες γυναίκες να επωφεληθούν από την εμπειρία μου. Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις. Αυτές που δεν πρέπει να μας φοβίζουν, είναι αυτές που μπορούμε να αντιμετωπίζουμε και να ελέγχουμε”.
Η Jolie, που έχει αποσπάσει μέχρι σήμερα τρεις Χρυσές Σφαίρες, δύο Βραβεία SAG, του αμερικανικού Σωματείου Ηθοποιών στο Χόλιγουντ, και ένα Όσκαρ, έχει αφιερωθεί εδώ και χρόνια στην ανθρωπιστική δράση. Ως Πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) δεν διστάζει να συνοδεύει ανθρωπιστικές αποστολές σε χώρες όπου μαίνονται κρίσεις.
Χρηματοδοτεί πολλά προγράμματα, όπως ένα σχολείο θηλέων στο Αφγανιστάν ή το ταμείο που ιδρύθηκε από την Μαλάλα Γιουσαφζάι, την μικρή Πακιστανή που γλίτωσε από τη δολοφονική επίθεση των Ταλιμπάν.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών William Hague, ο οποίος επισκέφτηκε μαζί με την Jolie τη Ρουάντα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μίλησε σήμερα για μια “γενναία γυναίκα, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς”.
“Ουδέποτε έδειξε ότι υποβαλλόταν σε προπαρασκευαστική θεραπεία”, δήλωσε στο Sky News.

Nooz.gr