Σαν πας στη Γερμανία, θα εξαναγκαστείς στην πορνεία

Στη Γερμανία περισσότερες από 10.000 νεαρές αλλοδαπές αναγκάζονται να επιδοθούν στην πορνεία. Αδίστακτα κυκλώματα τις εκβιάζουν με απέλαση, βία ή ακόμη και… μαύρη μαγεία.
«Οι περισσότερες γυναίκες-θύματα της αναγκαστικής πορνείας παραμένουν εγκλωβισμένες σε σπίτια ή παράνομους οίκους ανοχής μέρα-νύχτα, κάποιες από αυτές δεν βγαίνουν έξω επί τρία χρόνια» λέει η Γκερλίντε Μάτους από τη γερμανική οργάνωση Solwodi, που προσπαθεί να προστατεύσει τις γυναίκες-θύματα σεξουαλικής βίας. Μας λέει ότι αυτό δεν είναι το πραγματικό της όνομα, όχι γιατί φοβάται, αλλά γιατί δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τις κοπέλες που έχουν έρθει σε επαφή μαζί της, αναζητώντας βοήθεια. Οι περισσότερες προέρχονται από τη Ρωσία, την Ουκρανία, αλλά και αφρικανικές χώρες και κυρίως από τη Νιγηρία, επισημαίνει.

«Συνήθως αυτές οι γυναίκες έρχονται στη Γερμανία με μεγάλες υποσχέσεις και με το δόλωμα μιας δουλειάς σε ξενοδοχείο ή εστιατόριο. Μόλις έρθουν στη Γερμανία, τους παίρνουν με τη βία τα διαβατήρια και στη συνέχεια, με σωματική και ψυχολογική βία, τις αναγκάζουν να επιδοθούν στην πορνεία» λέει η Γκερλίντε Μάτους.

Δικαίωμα παραμονής για όσες καταγγέλλουν τα κυκλώματα;

Αν μία από αυτές τις γυναίκες αναζητήσει αστυνομική προστασία, η αστυνομία θα την αντιμετωπίσει ως αλλοδαπή χωρίς άδεια παραμονής και θα ζητήσει την απέλασή της από τη χώρα. Γι’ αυτό οι περισσότερες γυναίκες δεν βρίσκουν το θάρρος να αντισταθούν. Άλλωστε οι περισσότερες από αυτές είναι μικρότερες από είκοσι ετών και δεν μιλάνε καν γερμανικά.

«Η μόνη εξαίρεση, η μόνη περίπτωση να παραμείνουν προσωρινά, θα ήταν να δηλώσουν ότι θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο και θα καταθέσουν εναντίον των δραστών. Αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση η προσωρινή άδεια παραμονής τους θα εξέπνεε μετά τη δίκη, οπότε πάλι θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τη χώρα» τονίζει η Γκερλίντε Μάτους.

Η Άννα Χέλμαν από την οργάνωση Terre des Femmes ζητεί από τη γερμανική κυβέρνηση να αλλάξει τη σχετική νομοθεσία, παραχωρώντας στις γυναίκες που καταγγέλλουν τα κυκλώματα αναγκαστικής πορνείας μόνιμη άδεια παραμονής. Υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτή η ρύθμιση δεν θα ωφελούσε μόνο τις γυναίκες, αλλά και τις γερμανικές αρχές, που θα μπορούσαν να εξαρθρώσουν τα κυκλώματα και ότι υπάρχει σχετικό προηγούμενο στην Ιταλία.

Η ρύθμιση-πρότυπο της Ιταλίας

«Οι εμπειρία μας με το ιταλικό μοντέλο είναι θετικές. Θεωρητικά η ιταλική νομοθεσία αποσυνδέει το δικαίωμα παραμονής από τη συμμετοχή στη δίκη, αλλά αυτή ακριβώς η ρύθμιση έχει θετικό αποτέλεσμα, γιατί μόλις οι γυναίκες αυτές αισθανθούν ασφάλεια και σιγουριά ότι μπορούν να παραμείνουν στη χώρα, είναι διατεθειμένες να μιλήσουν ανοιχτά και να καταθέσουν στο δικαστήριο εναντίον των υπευθύνων» δηλώνει η Άννα Χέλμαν.

Μέχρι στιγμής η γερμανική κυβέρνηση αντικρούει τις προτάσεις για νομοθετική ρύθμιση στα πρότυπα του ιταλικού μοντέλου, παρότι αυτό ακριβώς προβλέπει η σχετική οδηγία της ΕΕ. Η Γκερλίντε Μάτους από την οργάνωση Solwodi υποστηρίζει ότι στη Γερμανία φτάνουν πλέον όλο και περισσότερες νεαρές γυναίκες από την Αφρική και κυρίως τη Νιγηρία για να εξαναγκαστούν στην πορνεία. Δεν είναι βέβαιο αν αυτό σχετίζεται με την πιο προοδευτική νομοθεσία της Ιταλίας. Σε κάθε περίπτωση, λέει η Γκερλίντε Μάτους, οι νεαρές γυναίκες από τη Νιγηρία πέφτουν θύματα εκβιασμού από κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τη βαθιά ριζωμένη πίστη τους σε παραδόσεις όπως η μαύρη μαγεία: «Πριν φύγουν από την Ιταλία οι γυναίκες αυτές υφίστανται ένα τελετουργικό μαύρης μαγείας όπου ορκίζονται ότι θα αποπληρώσουν τα χρέη τους στα κυκλώματα. Μιλάμε για ποσά 40.000- 60.000 ευρώ. Τους λένε ότι αν δεν τα πληρώσουν, τότε τα μάγια θα ενεργοποιηθούν και είτε οι ίδιες είτε κάποιος από την οικογένειά τους θα πάθει μεγάλο κακό. Συνήθως οι κοπέλες φοβούνται και κάνουν ό,τι μπορούν για να πληρώσουν».

Πηγή: Deutsche Welle