Ζωηρό ενδιαφέρον επέδειξαν Αμερικανοί επενδυτές για την Ελλάδα…

Κλειστό μπρέκφαστ με 25 κορυφαίους αμερικανικούς επενδυτικούς φορείς υπό την αιγίδα της διεθνούς εταιρείας  συμβούλων BCIU Global Advisors ήταν η κορυφαία εκδήλωση της διήμερης προσπάθειας που επιχειρήθηκε στη Νέα Υόρκη …
την εβδομάδα που μας πέρασε για προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας από τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για τη θυγατρική του ιδρύματος Business Council for International Understanding, που ιδρύθηκε από τον πρόεδρο Αϊζενχάουερ το 1955 προκειμένου να φέρει σε επαφή τα αμερικανικά συμφέροντα με άλλες χώρες.

«Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα ήταν τέτοιο, που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί», είναι η φράση του  προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννου Γραμματίδη για τις παρουσιάσεις της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό συμμερίζονται εξάλλου και όσοι τραπεζίτες, χρηματιστές και επιχειρηματίες βρέθηκαν εκεί, μάλιστα η παρουσία των αμερικανικών funds ανανεώθηκε κατά 50% και το ενδιαφέρον ήταν πολλαπλάσιο σε σχέση με το περασμένο φθινόπωρο.

Η εκτίμηση αυτή ανήκει στον πρόεδρο  της ΕΧΑΕ κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, ο  οποίος μαζί με τον σύμβουλο του  ΤΑΙΠΕΔ κ. Ανδρέα Ταπρατζή και τον  κ. Γραμματίδη συμμετείχαν στο κλειστό  μπρέκφαστ που οργάνωσε η BCIU Global Advisors. Η εταιρεία συμβούλων δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 170 χώρες και αποτελεί βασικό φορέα εκπαίδευσης των διπλωματικών.

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών, που αφενός έχουν αρχίσει να μελετούν την Ελλάδα και την προοπτική ανάκαμψής της επικεντρώθηκε εκτός από το Χρηματιστήριο και τα ομόλογα, σε επενδύσεις στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τυχερά παιχνίδια και ξενοδοχεία.

«Ξαναβλέπουμε επενδυτές που είχαμε καιρό να τους δούμε», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank κ. Μιχάλης Μασουράκης, και αναφέρει ότι αυτό που εξετάζουν αμερικανικές εταιρείες είναι να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα σαν διαμετακομιστικό κέντρο, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα αεροδρόμια.

Η Alpha Bank μαζί με τον όμιλο Μυτιληναίου, που εκπροσωπήθηκε από τον κ. Δημήτρη Παπαδόπουλο, είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση για ραντεβού παρουσιάσεων από τα αμερικανικά funds, επεκτείνοντας το αρχικό πρόγραμμα. Παρόντες επίσης ήταν κορυφαίοι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων όπως ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος της Folli Follie και ο κ. Τάκης Κανελλόπουλος του Τιτάνα.

Οπως ανέφερε ο κ. Γραμματίδης, δύο είναι τα ζητήματα που απασχολούν τους Αμερικανούς για επενδύσεις στην Ελλάδα. Το πρώτο έχει να κάνει  με την πολιτική σταθεροποίηση για  να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και το δεύτερο με την πάταξη της γραφειοκρατίας που πλήττει τις επενδύσεις.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η Πειραιώς, που διά του κ. Ανθιμου  Θωμόπουλου ολοκλήρωσε την προετοιμασία της αύξησης κεφαλαίου σε διεθνές  επίπεδο. Η ζήτηση των ξένων για τη συμμετοχή στην αύξηση της Πειραιώς είναι τέτοια, ώστε οι ενδείξεις οδηγούν σε κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου στα επίπεδα του 1,3 δισ. ευρώ. Αυξημένη θα είναι και η ιδιωτική τοποθέτηση, που θα ξεπεράσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 500 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς χρηματιστών ο κ. Βαγγέλης Χαρατσής παρουσίασε τις μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν στην ελληνική οικονομία τον τελευταίο χρόνο, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι πρέπει να κερδηθεί το στοίχημα της ανάκαμψης. Η διαβάθμιση των επενδυτών που μας προσεγγίζουν έχει να κάνει τώρα περισσότερο με αυτούς που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές, γι’ αυτό και μια ενδεχόμενη υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου την επόμενη εβδομάδα από τη Morgan Stanley δεν θα έχει επί της ουσίας αρνητικό αντίκτυπο.
Πηγή : protothema.gr