Ο Ερντογάν βγάζει τους υποστηρικτές του στους δρόμους!

Ο Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές με μπαράζ εμπρηστικών ομιλιών προς επευφημούντες υποστηρικτές του. «Capulcu», πλιατσικολόγοι και βάνδαλοι, είναι η μόνιμη επωδός του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγορεί τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που παραμένουν στους δρόμους και τις πλατείες ότι καλλιεργούν κλίμα τρόμου.

Ανεβάζοντας κατά πολύ τους τόνους, ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί πως η «υπομονή εξαντλείται» και καλεί τους δικούς του υποστηρικτές να ετοιμαστούν για συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα το επόμενο Σαββατοκύριακο.

«Το Σάββατο είστε έτοιμοι για μία μεγάλη συνάντηση στην Άγκυρα; Την επόμενη ημέρα θα έχουμε τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης» είπε ο Ερντογάν το βράδυ της Κυριακής σε πλήθη υποστηρικτών του που ζητωκραύγαζαν στην Άγκυρα, την ίδια ώρα που η αστυνομία χρησιμοποιούσε ξανά δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά διαδηλωτών λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά.

Εκατοντάδες αστυνομικοί έκαναν μαζική χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία Κιζιλάι, θέατρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην τουρκική πρωτεύουσα. Οι διαδηλωτές είχαν βγει στους δρόμους της Άγκυρας μετά την επιστροφή Ερντογάν στην πρωτεύουσα, ενώ πλήθη κόσμου κατέκλυσαν ταυτόχρονα για δέκατη ημέρα την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Αμετακίνητος ο Ερντογάν, δήλωσε ταυτόχρονα ότι ο τουρκικές αγορές δέχονται επίθεση από εγχώριους και διεθνείς κερδοσκόπους. «Αν το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καταρρεύσει, εσείς [οι κερδοσκόποι] θα είστε κάτω από τα ερείπια» ανέφερε.

Η πιο εμπρηστική ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού είχε γίνει λίγο νωρίτερα στο αεροδρόμιο, όπου τον υποδέχθηκαν χιλιάδες υποστηρικτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), οι οποίοι φώναζαν συνθήματα υπέρ του πρωθυπουργού -ανάμεσά τους «είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τη ζωή μας για εσένα Ταγίπ».

«Αν κοιτάξετε το λεξικό θα δείτε πόσο σωστή είναι αυτή η περιγραφή. Εκείνοι που καίνε και καταστρέφουν ονομάζονται ‘capulcu’. Αυτοί που τους στηρίζουν είναι από την ίδια οικογένεια» είπε ο Ερντογάν μιλώντας από ένα λεωφορείο με ανοιχτή οροφή, το οποίο στη συνέχεια κινήθηκε προς την πρωτεύουσα συνοδεία αυτοκινητοπομπής.

«Έχουμε δείξει υπομονή, θα δείξουμε υπομονή, αλλά η υπομονή έχει τα όριά της» προειδοποίησε.

«Το μόνο που κάνουν είναι να σπάνε και να καταστρέφουν, να επιτίθενται σε δημόσια κτίρια. Αλλά δεν σταμάτησαν εκεί. Επιτέθηκαν σε κόρες που φορούσαν μαντήλα. Μπήκαν στο τζαμί Ντολμάμπαχτσε με τα μπουκάλια της μπύρας και τα παπούτσια τους» συνέχισε.

Επανέλαβε, επίσης, τα περί «λόμπι του επιτοκίου», προειδοποιώντας ότι όσοι εμπλέκονται «μία, δύο ή τρεις τράπεζες, εσείς που ξεκινήσατε αυτή τη μάχη εναντίον μας, θα το πληρώσετε πολύ ακριβά».

Και συνέχισε λέγοντας: «Βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν την 27η Απριλίου 2007».

Πρόκειται για την ημερομηνία κατά την οποία το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων είχε εκδώσει ανακοίνωση εν όψει της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από την Εθνοσυνέλευση, η οποία στρεφόταν εναντίον του τότε υποψηφίου και σημερινού προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Η ανακοίνωση εκείνη έχει θεωρηθεί ότι ήταν από τους σημαντικούς λόγους που είχαν οδηγήσει, στη συνέχεια, στη σαρωτική νίκη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Ιουλίου 2007, με ποσοστό 46,58%.

Την τακτική που ακολούθησε κατά την προεκλογική περίοδο το 2007 αναπτύσσοντας αντιμιλιταριστική γραμμή, φαίνεται ότι υιοθετεί και τώρα ο Ερντογάν, αλλά αυτή τη φορά θεωρώντας απειλή το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία.

Οι εμπρηστικές ομιλίες -συνολικά την Κυριακή εκφώνησε τρεις, χτυπώντας «κόκκινο» στην Άγκυρα- κινδυνεύουν να επιδεινώσουν περαιτέρω την ένταση και την οργή των διαδηλωτών που επί δέκα ημέρες κατακλύζουν δρόμους και πλατείες της Τουρκίας.

Το περιβαλλοντικό κίνημα της πλατείας Γκεζί, που βρέθηκε αντιμέτωπο με πρωτοφανή καταστολή, μετατράπηκε σε ένα άνευ προηγουμένου γιγαντιαίο κύμα αμφισβήτησης της αυταρχικής εξουσίας του Ερντογάν και του ισλαμικών καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Μετά την απογευματινή ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, οι διαδηλωτές επέστρεψαν κατά χιλιάδες στην πλατεία Ταξίμ, καθώς και στην κεντρική πλατεία της τουρκικής πρωτεύουσας για να βρεθούν ξανά απέναντι σε δακρυγόνα και αντλίες νερού.

Newsroom ΔΟΛ