Ο Κυπριακός Τύπος, 12 Ιουνίου 2013

Η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς την Τρόικα, στην οποία καταδεικνύονται λάθη και ζητείται διόρθωσή τους ώστε να διασωθεί η κυπριακή οικονομία, αλλά και η απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι τα κύρια θέματα με τα οποία ασχολείται σήμερα η πλειονότητα των κυπριακών εφημερίδων. Άλλα θέματα που απασχολούν τον κυπριακό Τύπου είναι οι διαδηλώσεις που συνεχίζονται για δέκατη μέρα στην Τουρκία και η αρνητική αντίδραση των διαδηλωτών στις εκκλήσεις Ερντογάν, η κατάθεση του πρώην Υπουργού Οικονομικών χθες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής καθώς και η σύλληψη 41χρονου Ελληνοκύπριου με την κατηγορία της παιδικής πορνογραφίας.

 

Η «Αλήθεια», κάτω από τον τίτλο «Διορθώστε τα λάθη σας», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε επιστολή του προς Λαγκάρντ, Μπαρόζο, Ντράγκι επισημαίνει τα λάθη της Τρόικας ζητώντας επειγόντως διόρθωση πορείας ώστε να διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου. Αλλού, γράφει ότι αρχίζει ποινική έρευνα για την Uniastrum, καθώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκρινε εξαιρετικά σοβαρές τις καταγγελίες του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Σε άλλο της θέμα η «Α» γράφει για το κλείσιμο της ΕΡΤ και σημειώνει την ανακοίνωση της ελληνικής Κυβέρνησης, στην οποία η ΕΡΤ χαρακτηρίζεται ως θύλακας αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης.

 

Η «Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σόκαρε η είδηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ», γράφει ότι η απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα με χιλιάδες κόσμου να βγαίνει στους δρόμους για να εκφράσει τη διαφωνία του. Στο δεύτερο της θέμα η «Σ» γράφει για την επιστολή Αναστασιάδη προς τους επικεφαλής της Τρόικας, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος εισηγείται στους πιστωτές μας να παραχωρήσουν ανάσα ζωής και να ενισχύσουν τη ρευστότητα της Τράπεζας Κύπρου, μετατρέποντας το χρέος προς τον ELA σε ομόλογα μακράς διάρκειας. Αλλού, γράφει ότι η Αστυνομία συνέλαβε 41χρονο Ελληνοκύπριο με την κατηγορία της παιδικής πορνογραφίας, ο οποίος φαίνεται να παραδέχθηκε στους ανακριτές πως διατηρούσε ψεύτικους λογαριασμούς στο facebook για να συνομιλεί με κορίτσια.

 

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «SOS από Αναστασιάδη», γράφει για την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους δανειστές της Κύπρου, στην οποία μεταξύ άλλων, επικρίνει τους εκπροσώπους της Τρόικας που επιμένουν στους περιορισμούς αντί στον εντοπισμό μακροπρόθεσμης βιώσιμης και διατηρήσιμης λύσης για τη ρευστότητα της Τράπεζας Κύπρου. Αλλού, γράφει ότι η Κομισιόν σε έκθεσή της για τον «Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής» παρουσιάζεται να φλερτάρει εμμέσως με το απευθείας εμπόριο ως αντίδοτο στη μείωση των εμπορικών συναλλαγών μέσω του κατοχικού οδοφράγματος. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι οι ασθενείς στα κρατικά νοσηλευτήρια θα πληρώνουν φάρμακα και αναλύσεις με κουπόνια.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αποκαλυπτικός ο Σαρρής», γράφει ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ότι η διαδικασία διάσωσης των κυπριακών τραπεζών με ίδια μέσα (bail in) ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο. Αλλού, γράφει για τη χθεσινή διαμαρτυρία των συνταξιούχων μελών του ΕΚΥΣΥ έξω από το Υπουργείο Οικονομικών για το κουτσούρεμα των δικαιωμάτων τους που κατακτήθηκαν με ιστορικούς αγώνες και αίμα. Σε άλλο της θέμα, η «Χ» γράφει για τη χθεσινή συνάντηση των ηγεσιών ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, κατά την οποία αποφασίστηκε να ανατεθεί στα οικονομικά επιτελεία των δύο κομμάτων ενδελεχής μελέτη για πρόταση εξόδου της Κύπρου από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση.

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι διαδηλωτές στην Τουρκία αψηφούν την έκκληση Ερντογάν», γράφει ότι οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη συνεχίστηκαν χθες για δέκατη ημέρα με τους αστυνομικούς να μην καταφέρνουν να διαλύσουν το πλήθος, παρά τη χρήση δακρυγόνων και νερών. Αλλού, γράφει, κάτω από σχετική φωτογραφία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, για τη χθεσινή γιορτή του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει για τη σύλληψη και πενθήμερη κράτηση 41χρονου Ελληνοκύπριου, με την κατηγορία της συλλογής υλικού παιδικής πορνογραφίας από το διαδίκτυο.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΜΜ)