Κάντε την “επανάληψη” παιχνίδι στις διακοπές

Στην προσχολική ηλικία η εκμάθηση γίνεται μέσω του παιχνιδιού, ώστε το παιδί να περνά ευχάριστα, αλλά ταυτόχρονα να μαθαίνει καινούργια πράγματα με ένα δημιουργικό παιχνίδι.

Η κοινωνία μας γίνεται όλο και πιο απαιτητική και καλό θα ήταν, όλοι οι μήνες που πέρασαν μέχρι σήμερα να μην πάνε… στράφι. Συνεχίστε, λοιπόν, και στις διακοπές το παιχνίδι με τα παιδιά σας και κάνετέ τους «επανάληψη» όσα έμαθαν τον χειμώνα.

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΙ ΕΜΑΘΕ

Σίγουρα θα έχετε κρατήσει τα χαρτιά από τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο, με όλα εκείνα, που έμαθε από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα. Ρίξτε τους μια ματιά, δείτε τι έμαθε και εστιάστε στα σημεία, που νομίζετε ότι μπορεί να μην θυμάται.

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ

Το πιο πιθανό είναι να του διαφεύγουν εκείνα, που έκανε στην αρχή. Ξεκινήστε, λοιπόν, με όσα έκανε τον πρώτο και τον δεύτερο μήνα στο… σχολείο. Δείτε, εάν θυμάται τις πρώτες λέξεις, που έμαθε στα αγγλικά. Κάποια μπορεί να την έχει ξεχάσει.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Όση ώρα οδηγείτε προς την αγαπημένη του παραλία, κλείστε για λίγο το ραδιόφωνο και ζητήστε του να παίξει το παιχνίδι των λέξεων μαζί σας. Κάνετε «κόντρες» με τα φρούτα, τα χρώματα, τους αριθμούς. «Πες μου ένα κίτρινο φρούτο», «Τι χρώμα είναι το ροδάκινο», «Ποιος αριθμός είναι μετά το 4;», «Στα ελληνικά 3, στα αγγλικά;»

ΤΥΠΩΣΤΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν απίστευτες «ασκήσεις», που μπορείτε να τυπώσετε, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας. Σχέδια, που πρέπει να χρωματίσει, να βρει τις διαφορές και τις ελλείψεις, να συμπληρώσει. Πριν φύγετε για διακοπές, τυπώστε αρκετές σελίδες και έχετε μαζί τα μολύβια και τις ξυλομπογιές του. Θα περνά δημιουργικά και ευχάριστα την ώρα του.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Η αμμουδιά μπορεί να γίνει το πιο ευχάριστο τετράδιο για να ζωγραφίσετε μαζί σχήματα, αριθμούς και γράμματα κάνοντας μολύβι ένα κομμάτι ξύλο ή το φτυαράκι του. Πάρτε βότσαλα και βάλτε τα στη σειρά, ώστε να φτιάξετε αυτό, που θέλετε.

ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ

Τα παιδιά τρελαίνονται να μαθαίνουν τα πάντα. Επωφεληθείτε τώρα, που έχετε ελεύθερο χρόνο και εξηγήστε του τι είναι αυτό, που τρώει και ποια ήταν η διαδρομή του μέχρι να φτάσει στο πιάτο του.

ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

Στις διακοπές είμαστε πιο χαλαροί και ειδικά εκείνοι, που έχουν ένα εξοχικό ή πατρικό σπίτι σε κάποιο χωριό. Αυτήν την περίοδο έχετε τη δυνατότητα να το αφήσετε να κάνει την πρακτική εξάσκησή του κοντά σας. Τι κι αν λερωθεί το πάτωμα της κουζίνας; Με λίγο νεράκι θα γίνει και πάλι, όπως πριν…