Το “σιρόπι του βιασμού” ήρθε και στην Ελλάδα

Ναρκωτικά “νέας γενιάς” που κάνουν τα θύματα να μη θυμούνται τίποτα!

Είναι άχρωμα, άοσμα και άγευστα, αναμειγνύονται στο ποτό και προκαλούν απώλεια μνήμης και μείωση των αντιστάσεων. Συν τοις άλλοις, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανιχνευτούν εργαστηριακά, αφού αποβάλλονται γρήγορα από τον οργανισμό…

Πρόκειται για τα ναρκωτικά “νέας γενιάς”, τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη. Η κατάσχεση ποσότητας 1 κιλού και 815 γραμμαρίων της ουσίας GBL την περασμένη Παρασκευή ενισχύει τους φόβους για διάδοση της χρήσης “ναρκωτικών του βιασμού σε ραντεβού”.

Η εφημερίδα “Έθνος” υπογραμμίζει ότι τα date-rape drugs, γνωστά και ως “σιρόπια του βιασμού”, αποτελούν σαφή τάση στο εξωτερικό και ευθύνονται για περιστατικά βιασμών που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, έχουν τη συνέπεια τα θύματα να θυμούνται ελάχιστα ή και τίποτα.

Οι συγκεκριμένες ναρκωτικές ουσίες είναι συνθετικές και συναντώνται σε υγρή μορφή. Έχουν ισχυρή κατασταλτική δράση. Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης συνέλαβε έναν 27χρονο έμπορο, ο οποίος είχε στην κατοχή του κανονική προμήθεια.

Συγκεκριμένα, εκτός από το GBL, βρέθηκαν στην κατοχή του ποσότητες κι άλλων τύπων επικίνδυνων συνθετικών διεγερτικών, όπως μεφεδρόνη και κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, η λεγόμενη και “κοκαΐνη των φτωχών”.

Το GBL (Γάμα-Βουτυρολακτόνη) είναι χημικό βιομηχανικό διαλυτικό που χρησιμοποιείται σε βαφές, εντομοκτόνα, πλαστικά και μελάνια.

Αποτελεί πρόδρομη ουσία του GHB (Γάμα-Υδροβουτυρικό οξύ), του υπ’ αριθμόν ένα “ναρκωτικού του βιασμού”, το οποίο και αντικατέστησε ως κύριο συστατικό της “υγρής έκστασης” λόγω κόστους και έλλειψης στην “αγορά”. Η ουσία πωλείται ακόμη και μέσω διαδικτύου και κάνει θραύση στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.

Η ουσία έχει ισχυρή κατασταλτική δράση, που μπορεί να προκαλέσει στο θύμα απώλεια συνείδησης και αδυναμία να προβάλλει αντίσταση, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται αναμεμειγμένη σε ποτό για πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης και για ληστείες.

Σε περιπτώσεις βιασμών με χρήση “σιροπιού του βιασμού” το θύμα εμφανίζει απώλεια μνήμης, ναυτία, υπερβολική υπνηλία, σπασμούς, σύγχυση, απώλεια ελέγχου και αφύσικη κατάργηση των αναστολών, με αποτέλεσμα να γίνεται έρμαιο στα χέρια του βιαστή. Στις καταθέσεις τους στις αστυνομικές αρχές τα θύματα θυμούνται ελάχιστα ή και τίποτα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, “η ανίχνευση τέτοιων ουσιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς το άτομο έχει εκτεθεί στιγμιαία και μόνο μία φορά σε αυτές”. Το παραπάνω αποτελεί δήλωση τοξικολόγου που έχει κληθεί πρόσφατα να διερευνήσει ανάλογο περιστατικό.

Σε πολλές περιπτώσεις το θύμα καθυστερεί να απευθυνθεί στις Αρχές, με αποτέλεσμα η ουσία να έχει ήδη αποβληθεί από τον οργανισμό και να μην ανιχνεύεται. Άλλα συμπτώματα και παρενέργειες από τη χρήση GBL και GHB είναι ίλιγγος, μυϊκή ατονία, δύσπνοια, προβλήματα κινητικότητας και όρασης, εφίδρωση, πτώση αρτηριακής πίεσης ή άλλες μη αναμενόμενες παρενέργειες, ενώ μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε κώμα και θάνατο.

Διαβάστε τη μαρτυρία κοπέλας – θύματος βιασμού
«Είχα πάει με την παρέα μου σε ένα μπαρ στο κέντρο. Ηπιαμε από δύο ποτά. Ξύπνησα γυμνή στο κρεβάτι». Η περιγραφή της κοπέλας που έπεσε θύμα βιασμού μετά μια συνηθισμένη βραδινή έξοδο στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει εικόνες από το πριν και το μετά, αλλά απολύτως καμία για το επίμαχο διάστημα του εγκλήματος.

Κάθε προσπάθεια της κοπέλας να θυμηθεί προσκρούει σε μαύρο σκοτάδι κι αυτό της προκαλεί εκνευρισμό, σύγχυση, θυμό και τρόμο. Εχει παραισθήσεις, υποψιάζεται και φίλους της, αλλά δεν θέλει να το πιστέψει.

Συνθετικές ναρκωτικές ουσίες σε υγρή μορφή, με ισχυρή κατασταλτική δράση, γνωστές και ως «σιρόπια του βιασμού», ενοχοποιούνται για παρόμοια περιστατικά που έχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα.

Σούπερ μάρκετ ναρκωτικών στο σπίτι του
Ο 27χρονος έμπορος ναρκωτικών, που συνελήφθη από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης, είχε μετατρέψει το σπίτι του σε σούπερ μάρκετ ναρκωτικών, με ποσότητες 6 διαφορετικών απαγορευμένων ουσιών.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του ύστερα από υπόδειξη ενός άλλου νεαρού, 21 ετών, που συνελήφθη να κατέχει ένα μπουκαλάκι με 80 γραμμάρια υγρού ναρκωτικού GBL και ένα μικροδέμα χασίς.

Στο σπίτι του 27χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία φιάλη με 1 κιλό και 735 γραμμάρια GBL, τρία δέματα ναρκωτικής ουσίας «μιάου», συνολικού βάρους 130 γραμμαρίων, ένα δέμα κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη (MDMA), βάρους 29 γραμμαρίων, ένα μικροδέμα μεθυοπροπανίνης 1 γραμμαρίου, ένα μικροδέμα χασίς 2 γραμμαρίων και 21 ναρκωτικά χάπια, καθώς και το χρηματικό ποσό των 615 ευρώ προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών.

Σημειώνεται ότι το 2009 είχε κατασχεθεί στη Θεσσαλονίκη ποσότητα GHB άνω των 2,5 κιλών.

«ΜΙΑΟΥ»: Η μεφεδρόνη, γνωστή στις πιάτσες των τοξικομανών ως «μιάου», είναι ισχυρό συνθετικό διεγερτικό, που παρασκευάζεται κυρίως στην Κίνα και εισάγεται στην Ευρώπη συνήθως ως «φυτικό λίπασμα». Εχει τιμή που την καθιστά προσιτή στους περισσότερους χρήστες και παρουσιάζει την ίδια ευφορία με το έκστασι και τις αμφεταμίνες. Προκαλεί ταχυκαρδία, κρίσεις πανικού, μυϊκούς σπασμούς και παραισθήσεις, ενώ έχει ενοχοποιηθεί για δεκάδες θανάτους στη Μ. Βρετανία.

ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ: Η λεγόμενη «κοκαΐνη των φτωχών» είναι ένα ισχυρό συνθετικό νευροδιεγερτικό. Καπνίζεται, εισπνέεται, λαμβάνεται ενδοφλέβια ή πίνεται διαλυμένο σε ποτό και προκαλεί ισχυρό εθισμό. Ο χρήστης νιώθει ευφορία και υπερκινητικότητα. Οι παρενέργειες είναι ορατές στην εμφάνιση του χρήστη (απώλεια βάρους, ακμή, μυκητιάσεις, σάπισμα δοντιών κ.ά.).

Πηγή: tromaktiko.gr-Agioritikovima.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε