Καλορίζικος

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η ορκωμοσία του νέου Υφυπουργού Εξωτερικών Κυρίακου Γεροντόπουλου, αργοπορημένη κατά μία ολόκληρη εβδομάδα, πρέπει να σηματοδοτήσει τη συνέχεια της προσπάθειας να ολοκληρωθεί το έργο στον ευαίσθητο ομογενειακό χώρο, με την επανεργοποίηση της Οργανωτικής-Αναθεωρητικής Επιτροπής για το νομοθετικό μέλλον του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), αλλά και την προώθηση λύσεων σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον φορολογικό, τον οικονομικό και τον ασφαλιστικό τομέα.

Είναι αλήθεια ότι η αλλαγή προσώπων στον κυβερνητικό αυτό  θώκο (μόλις ένα χρόνο διήρκεσε η θητεία του Κων. Τσιάρα)  δυσαρέστησε την Ομογένεια. Η εμπράγματη διάθεση προσφοράς έργου εκ μέρους του, είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον της ομογένειας που για χρόνια είχε να δει υφυπουργό στον οποίο μπορούσε “…να εναποθέσει τα όνειρα και τις ελπίδες όπως στο προσωπο του  ΥΦΥΠΕΞ κ Κώστα Τσιάρα -ενός ειλικρινούς Έλληνα πολιτικού ο οποίος έγινε αμέσως αποδεκτός από όλη την Ομογένεια λόγω του ανθρωπίνου χαρακτήρα του και  μετά τις πολλαπλές παρουσίες του στην ομογένεια, ακούγοντας τα προβλήματα και δίδοντας άμεσες λύσεις χωρίς την γνωστή ελληνική γραφειοκρατία”, όπως πρόσφατα έγραψε ο γνωστός ομογενής δημοσιογράφος κ. Γιώργος Δήμας, διαχειριστής του “ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ”.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η γνωστή σατιρική ηλεκτρονική εφημερίδα “Το Καλάμι”, του Γιώργου Λυκομήτρου, έγραψε: <Κι ενώ γιά πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια, κατά λάθος ή εξεπίτηδες, υπήρξε ένας υφυπουργός (Κ. Τσιάρας), όχι ”λαμόγιο”, αλλά με σωστή αντίληψη των ζητημάτων της Ομογένειας και δρομολόγηση ενεργειών γιά την αντιμετώπισή τους, πάνω στον χρόνο, ”πήγε σπίτι” του (…)  Σημ.: Αν και το ”Κ” αρχικά είχε επικρίνει τον κ. Τσιάρα, ομολογούμε ότι στην πορεία, αυτός, ασχολήθηκε ουσιαστικά με τον απόδημο Ελληνισμό και δεν τον χρησιμοποίησε, όπως άλλοι πριν, γιά δήθεν ”ενημερωτικά”, αλλά ουσιαστικά ”τουριστικά ταξιδάκια”>.

Η δε αρχαιότερη ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης “Εθνικός Κήρυξ” αρθρογράφησε υπέρ της πρότασής της να αποκτήσουμε “ομογενή Υφυπουργό”.

Δεκάδες ήταν, εξάλλου, τα μηνύματα της οργανωμένης ομογένειας σε Αμερική, Αυστραλία, Γερμανία κλπ. με τα οποία εκδηλώνονταν η αντίθεση των Αποδήμων στην αντικατάσταση του κ. Τσιάρα.

Θα ακουστεί παράδοξο, αλλά τα σημειώνουμε όλα αυτά όχι μόνο για να τιμήσουμε το σύντομο, αλλά ουσιαστικό έργο του Κων. Τσιάρα, μα και για να καλωσορίσουμε τον αντικαταστάτη του, Κυριάκο Γεροντόπουλο, με τον οποίο, επίσης, η Panhellenic Post δεν έχει γνωριμία. Όπως δεν είχε και με τον κ. Τσιάρα πριν γίνει Υφυπουργός για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Αρχή άνδρα δείκνυσι (η εξουσία δείχνει τον άνδρα), έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες.  Με σταθερή προσήλωση στην αρχή αυτή, η Panhellenic Post θα παρακολουθήσει με αντικειμενικότητα την πορεία του νέου Υφυπουργού. Χωρίς προκαταλήψεις και δίχως  πρόωρα συμπεράσματα που πολλές φορές αδικούν και τον κρινόμενο και τον κρίνοντα. Με σταθερή επιμονή, όμως, στα θέματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό. Με προσήλωση στην επίλυση των προβλημάτων του.  Με συνέπεια στην ανάγκη να τύχει της  αντιμετώπισης που του αξίζει από την ελληνική Πολιτεία. Με  γνώμονα το αμοιβαίο όφελος. Με πυξίδα ότι ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί τη φυσική προέκταση του ελληνικού συνόρου. Και πως ουδείς δικαιούται να διαταρράσσει ή να θέτει σε δοκιμασία τους δεσμούς που συνδέουν τους Απόδημους με την μητέρα πατρίδα. Με την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να γίνουν πισωγυρίσματα…

Ελπίζουμε ο κ. Τσιάρας να προσφέρει τα “φώτα” του στον αντικαταστάτη του. “Έξη μήνες μου πήρε να καταλάβω με ποιούς έπρεπε να μιλάω, ποιούς έπρεπε να συμβουλεύομαι, να αντιληφθώ ποιοί πραγματικά γνώριζαν τον πολυδαίδαλο ομογενειακό  χώρο και τα ποικιλώνυμα προβλήματα”, εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα σε συνομιλητή του ο πρώην ΥΦΥΠΕΞ. Ο οποίος, να σημειωθεί και πριν την υπουργοποίησή του διατηρούσε επαφές με την ομογένεια. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάει χαμένη όλη αυτή η εμπειρία. Ούτε είναι δυνατόν να μείνει ημιτελές το έργο που επιτέλεσε στο νομοθετικό πλαίσιο του ΣΑΕ. Πρέπει να συνεχισθεί η διαβούλευση και να ολοκληρωθεί. Ή, διαφορετικά, να αποχαιρετίσουμε και το ΣΑΕ και την “Αλεξάνδρεια”…

Ξένισε το γεγονός ότι στο 2ο Συνέδριο Οικουμενικού Ελληνισμού που διοργάνωσε η ΝΔ στα πλαίσια του 9ου τακτικού της Συνεδρίου, δεν προσκαλέστηκε να μιλήσει ο κ. Τσιάρας. Ποιός άλλος είχε τόσο νωπή γνώση για τον Απόδημο Ελληνισμό και τα θέματα που τον απασχολούν;  Θέλουμε να πιστεύουμε ότι επρόκειτο για μία απλή παράλειψη και πως αυτό δεν σηματοδοτεί ενδεχομένως “νέα κατάσταση” για τον Απόδημο Ελληνισμό…

Σε κάθε περίπτωση, καλοπροαίρετα οι ομογενείς  περιμένουν “δείγμα γραφής” από τον νέο ΥΦΥΠΕΞ. Επειδή ο εναπομένων χρόνος για την κυβερνητική θητεία -με βάση το ελληνικό πρότυπο των πρόωρων εκλογών- δεν θα είναι περισσότερος από δύο χρόνια, η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί είναι αντιστρόφως ανάλογη της “ομογενειακής” εμπειρίας του κ. Γεροντόπουλου. Γεγονός το οποίο τον υποχρεώνει σε εντατική, εξαντλητική και ουσιαστική προσπάθεια.

Καλορίζικος.