Ενοχλημένος ο Ρώσος Πατριάρχης για την απουσία Ιερώνυμου από τους εορτασμούς

Την ενόχληση του για την απουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου από τους εορτασμούς για τα 1025 χρόνια από την βάπτιση των Ρως εξέφρασε με πολύ εύσχημο και διπλωματικό τρόπο στην ελληνική αντιπροσωπεία ο Ρώσος Πατριάρχης κ. Κύριλλος, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα και προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη που επίσης εκπροσωπήθηκε.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Μητροπολίτη Φιλίππων κ. Προκόπιο και τον Αρχιμανδρίτη κ. Ιγνάτιο Σωτηριάδη που εκπροσωπούν την Εκκλησία της Ελλάδος, ο κ. Κύριλλος αφού εξέφρασε τη λύπη του που ο Έλληνας Αρχιεπίσκοπος δεν κατόρθωσε να παραστεί, κατέθεσε την άποψη πως οι ηγέτες των Εκκλησιών θα πρέπει να συναντώνται όσο πιο συχνά γίνεται ώστε να εδραιωθούν οι αδελφικές σχέσεις και να λύνονται τα προβλήματα που εμφανίζονται.

Τόνισε δε πως «Είναι πολύ σημαντικό οι συναντήσεις μας να συνοδεύονται πάντα με κοινή προσευχή» για να σημειώσει με νόημα πως «Ως άνθρωποι μπορεί να έχουμε τις διαφωνίες μας, αλλά όταν τελούμε μαζί τη Θεία Ευχαριστία και αγκαλιαζόμαστε λέγοντας «Ο Χριστός εν τω μέσω ημών» ξεχνάμε όλες τις ανθρώπινες διαφορές γιατί η Χάρη του Θεού μας ενώνει».

«Αυτό είναι το φαινόμενο της ενότητας της Εκκλησίας και πρέπει να το διατηρήσουμε με κάθε τρόπο» συνέχισε ο κ. Κύριλλος για να καταλήξει με την «προειδοποίηση» πως «Όταν υπάρχει διαίρεση και διακοπή της λειτουργικής ενότητας τότε υπερτερούν τα κοσμικά χαρακτηριστικά και η Χάρη του Θεού δεν είναι παρούσα στο να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στο τρένο που μετέφερε τους Προκαθημένους και τις εκκλησιαστικές αντιπροσωπείες από την Μόσχα στο Κίεβο.

Ο κ. Κύριλλος είπε στους Έλληνες κληρικούς πως έχει κρατήσει στη μνήμη του τις όμορφες στιγμές που έζησε κατά την επίσκεψη του στην Εκκλησία της Ελλάδος και το Άγιον Όρος.

«Είδα μπροστά στα μάτια μου χιλιάδες καλά και λαμπερά μάτια Ελλήνων ορθοδόξων, μια εντυπωσιακή πνευματική ατμόσφαιρα που μας ενώνει μέσω της προσευχής και της αλληλεγγύης» είπε ο Ρώσος Πατριάρχης στον Μητροπολίτη Φιλίππων.

Συμπλήρωσε δε πως «Η ζεστασιά της αδελφικής αγάπης των Ελλήνων με ζέστανε τόσο πολύ που ακόμη την νιώθω»

Dogma.gr