Ο Κυπριακός Τύπος, 27 Ιουλίου 2013

Θέματα που αφορούν την οριστικοποίηση του ποσοστού κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων, σε συνδυασμό με το επικαιροποιημένο μνημόνιο που βρίσκεται στα χέρια της Κυβέρνησης, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων σήμερα. Άλλα θέματα τα οποία προβάλλει σήμερα ο Τύπος είναι οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για θέματα κοινωνικής πολιτικής, οι νέες αποκαλύψεις στην ερευνητική επιτροπή για την οικονομία και οι συλλήψεις για το πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα. Επίσης όλες οι εφημερίδες προβαίνουν σε εξαγγελίες για συνεντεύξεις τις οποίες θα φιλοξενήσουν στα αυριανά τους φύλλα.

«Παράταση για το κούρεμα» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της «Αλήθειας» που αναφέρει ότι ούτε και χθες κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων και ότι το ΥΠΟΙΚ επιμένει σε ποσοστό κοντά στο 40%.  Σε άλλο θέμα η «Α» ασχολείται με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα και αλλαγές στο σύστημα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης.  Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι ο πρώην Πρόεδρος της Λαϊκής Ανδρέας Φιλίππου, ο οποίος κατέθεσε χθες στην ερευνητική για την οικονομία, άφησε ‘βαρύτατες ευθύνες’ στην Κεντρική Τράπεζα για τις εκροές μετά το πρώτο Eurogroup.

Η «Σημερινή», με τίτλο «Κούρεμα 45% και δέσμευση 10%», γράφει ότι Κεντρική, ΥΠΟΙΚ, KPMG και Τρόικα επεξεργάζονται σενάριο για κούρεμα 45% με ταυτόχρονη όμως δέσμευση ποσοστού 10% των καταθέσεων που θα κουρευτούν ώστε να μην στερηθεί τη ρευστότητα η Τράπεζα Κύπρου. Σε άλλο θέμα η «Σ» αναφέρεται στις αλλαγές στην κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης που θα στηρίζεται στην αρχή της διασφάλισης του εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος, προσθέτοντας ότι η νέα πολιτική είναι «με βούλα της Τρόικας». Αλλού αναφέρει ότι ο Σόλων Κασίνης δηλώνει διατεθειμένος να αποχωρήσει από την ΚΡΕΤΥΚ, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις και έλλειψη αποτελεσματικότητας από την εταιρεία.

Υπό τον τίτλο «Τσακώθηκαν στο κούρεμα» στεγάζει το κύριό του θέμα ο «Φιλελεύθερος» που αναφέρει ότι η Κυβέρνηση επιμένει σε κούρεμα 39% ενώ Κεντρική και Τρόικα θέλουν 47,5% εξασφαλίζοντας για την Τράπεζα Κύπρου ένα δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων 12,4% λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις διαφόρων οργανωμένων φορέων ότι η αναδιάρθρωση των δανείων και η μείωση των επιτοκίων αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για ανάκαμψη της οικονομίας. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι ο Κύπριος επιστήμονας Ιωάννης Ιερόπουλος κατασκεύασε στα εργαστήρια του Bristol μια πρωτοποριακή συσκευή, η οποία χρησιμοποιεί ανθρώπινα ούρα για να παράγει ηλεκτρισμό.

Η «Χαραυγή», με τίτλο στο κύριό της θέμα «Πικρό το ‘επικαιροποιημένο’ μνημόνιο», γράφει ότι παραμένουν ανοικτά δύο καυτά ζητήματα που είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου και το επιτόκιο για το Συνεργατισμό. Αλλού γράφει για τις επαφές της Τρόικας με την Αρχή Ηλεκτρισμού και τους σχεδιασμούς που μεταφέρθηκαν στους δανειστές για ανταγωνισμό στην παραγωγή και την προμήθεια και μονοπώλιο στο δίκτυο μεταφοράς και διανομής. Η «Χ» στο πρωτοσέλιδό της αναφέρει ακόμη ότι με εγκύκλιό του στα υπουργεία ο Γενικός Εισαγγελέας υποδεικνύει ότι απαγορεύεται η ανάμιξη της πολιτικής εξουσίας στη διοικητική λειτουργία.

«Ανακοινώνεται σύντομα το ύψος του κουρέματος» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της αγγλόγλωσσης «Cyprus Mail», που αναφέρει ότι εντός των επόμενων ωρών θα γνωστοποιηθεί το ύψος του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και ότι στόχος είναι να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης τέλος του μήνα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη χθες σε εξαγγελίες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για αλλαγές στο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Επίσης προβάλλεται η κατάθεση του Ανδρέα Φιλίππου στην ερευνητική και οι επικρίσεις του κατά της ΚΤ για τις εκροές εκατομμυρίων τις κρίσιμες ώρες μετά το πρώτο Eurogroup.

 

Με τίτλο «Φτωχική διπλωματία», η αγγλόγλωσση «The Cyprus Weekly» αναφέρει ότι η Κυβέρνηση προβαίνει σε αναστολή εργασιών πέντε πρεσβειών και σε αλλαγές στη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών με στόχο να διασώσει χρήματα. Αλλού αναφέρεται στις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τη νέα κοινωνική πολιτική που αναμένεται να εφαρμοστεί σε ένα περίπου χρόνο. Σε άλλο θέμα προβάλλεται η απόφαση χθες του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση επιχορήγησης για το Ράλι Κύπρος ύψους 500,000 που θα περιληφθεί στο κονδύλι για τον ΚΟΤ.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΜΜ)