Κατασκοπευτικό πλοίο στέλνουν οι Ρώσοι ανοιχτά της Συρίας

Ένα από τα μεγαλύτερα πλοία συλλογής πληροφοριών και αποκρυπρογράφησης του ρωσικού Ναυτικού πέρασε από τα Στενά του Βοσπόρου, σήμερα στις 3 μμ, με κατεύθυνση την Αν. Μεσόγειο, ενώ είναι στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων διεθνώς το θέμα της στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία.
Πρόκειται για το πλοίο CCB-201 που αύριο αναμένεται να περάσει από τα στενά των Δαρδανελίων. Υπάγεται στο Στόλο της Μαύρης Θάλασσας με έδρα τη Σεβαστούπολη. και τον περασμένο Ιούνιο ήταν ξανά  στην Αν Μεσόγειο προκαλώντας τότε πονοκέφαλο και στο Ισραήλ που εκείνη την περίοδο έκανε ασκήσεις…
Το CCB-201 δεν είναι ένα συνηθισμένο σκάφος πληροφοριών, αλλά μάλλον μια ναυτική μονάδα συλλογής πληροφοριών (που είναι παρόμοια με τα χαρακτηριστικά της περίφημης μονάδας του Ισραήλ ”8200”) και παράλληλα  μια μονάδα αποκρυπτογράφησης που θα μπορούσε να παρακολουθήσει και να ακούσει στρατιωτικές επικοινωνίες μεταξύ  πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το CCB-201 έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει τα σήματα, συμπεριλαμβανομένων τηλεφώνων, e-mail και φαξ από χώρες κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου.
Ρωσική πηγή του Ναυτικού έχει πεί παλιότερα ότι το πλοίο ήταν σε θέση να παρακολουθεί τα μηνύματα από δυνάμεις του ΝΑΤΟ , τους άραβες συμμάχους της δύσης, Σουνίτες αντάρτες,από την περιοχή  Κύπρου, Συρίας και Τουρκίας.
Το πλοίο, το οποίο είναι επίσης εξοπλισμένο με συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας,  φαίνεται ότι έχει σκοπό  με την  επίσκεψης του στην περιοχή,  τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με δραστηριότητες του  ΝΑΤΟ , των ΗΠΑ  πιθανώς  και του  του Ισραήλ όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία – όπου η Ρωσία έχει στρατιωτικά συμφέροντα και  περιουσιακά στοιχεία (βάση Ταρτούς).

Το 2000, η Ρωσία έστειλε παρόμοιο πλοίο πληροφοριών στον Περσικό Κόλπο με βάση  πληροφορίες που έλαβε από την ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, η οποία ανέφερε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ  σχεδίαζαν  πλήγμα στο Ιράκ. Εκείνη την εποχή, ο στόχος του πλοίου ήταν να παρακολουθείτε τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στον Περσικό Κόλπο.  Τώρα ενόψει της  συριακής κρίσης, η Ρωσία απαντά με παρόμοιο τρόπο, εκτιμούν διεθνείς παρατηρητές.

Το εν λόγω πλοίο κατασκευάστηκε το 1980, στο πλαίσιο του «Σχεδίου 864» (“Project 864” ) του ρωσικού στόλου. Όλες οι πληροφορίες από το πλοίο αυτό διαβιβάζονται στην υπηρεσία πληροφοριών των ναυτικών δυνάμεων της Ρωσίας.
Το πλοίο είναι στελεχωμένο με 150 στρατιωτικούς, μεταξύ των οποίων δεκάδες ειδικοί της ακρόασης,  παρακολούθησης, μετάδοσης ραδιοφωνικών και ηλεκτρονικών συστημάτων αποκρυπτογράφησης του σημάτων, καθώς και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο μέσω της δορυφορικών κεραιών του πλοίου στην παράκτιο έδρα των ρωσικών μονάδων πληροφοριών του Ναυτικού ή άλλες ναυτικές κλπ μονάδες όπως και στην βάση του στο συριακό λιμάνι της
Ταρτούς.
OnAlert.gr