Πυρκαγιές απειλούν τα δυτικά προάστια του Σίδνεϊ

Οι πυρκαγιές «ήρθαν» πολύ νωρίς φέτος στην Αυστραλία, ξεκινώντας από τα εξωτερικά προάστια του Σίδνεϊ και αφήνοντας πίσω τους δύο τραυματισμένους πυροσβέστες και δύο ολοσχερώς καταστραμμένες κατοικίες στα προάστια Winmalee και Marsden Park, αλλά και τις ομάδες πυρόσβεσης ολόκληρης της χώρας σε κατάσταση συναγερμού.
Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες κατά την φετινή άνοιξη στο Σίδνεϊ (οι υψηλότερες των τελευταίων 100 χρόνων) θεωρούνται ως η κύρια αιτία εκδήλωσης των τεσσάρων μεγάλων πυρκαγιών και άλλων 63 μικρότερων που ξέσπασαν την Τρίτη και απείλησαν κατοικίες και ανθρώπινες ζωές στα βορειοδυτικά προάστια του Σίδνεϊ. Την ίδια στιγμή, εντούτοις, οι Αρχές ερευνούν και το ενδεχόμενο εμπρησμού καθώς και οι τέσσερις ξέσπασαν την ίδια ώρα.

Το μένος των πυρκαγιών, που υποβοηθήθηκε και από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή ήταν τέτοιο, που ανάγκασε ακόμα και πυροσβέστες να τρέχουν για να γλιτώσουν από τις φλόγες όταν αυτές περικύκλωσαν το όχημά τους, το οποίο και εγκατέλειψαν, σκηνή που κατέγραψε ο φακός ενός φωτογράφου της Fairfax. Να σημειωθεί ότι στις προσπάθειες πυρόσβεσης λαμβάνουν μέρος πάνω από 1,000 άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας μεταξύ αυτών και εθελοντές.

Εν τω μεταξύ, σε πάνω από 730 σπίτια και επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές σταμάτησε η παροχή ρεύματος την Τρίτη και ενώ αυτή αποκαταστάθηκε σε 500 απ’ αυτά χθες τα υπόλοιπα που έχουν περικυκλωθεί από τις πυρκαγιές παρέμεναν χθες χωρίς ρεύμα.

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Ν.Ν. Ουαλία αύξησαν και τον συναγερμό στις υπόλοιπες πολιτείες της ανατολικής Αυστραλίας καθώς όπως και στην Ν.Ν. Ουαλία έτσι και στην Καμπέρα αλλά και στην βορειοδυτική Βικτώρια οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται δημιουργούν συνθήκες παρόμοιες με αυτές που ευθύνονται για τις πυρκαγιές στη Ν.Ν. Oυαλία.

Neoskosmos.com