Ο Κυπριακός Τύπος, 18 Σεπτεμβρίου 2013

Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα με τις επικρίσεις που διατυπώνονται για το πρόσωπο του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για καθυστέρηση στην αξιολόγηση των μελών του νέου ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, και οι απαντήσεις που έδωσε ο Πανίκος Δημητριάδης μέσω της συνέντευξης του στο ΚΥΠΕ, η ανάκριση του Προέδρου του ΔΣ της Cyta Στάθη Κιττή για το θέμα της αγοράς του τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά, οι προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών για μείωση του κρατικού μισθολογίου, τα όσα ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών ο τέως εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Α. Ηλιάδης, και η συμφωνία που υπογράφηκε χθες για την αναστήλωση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, είναι τα κυριότερα θέματα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

 

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανακρίθηκε ο Στάθης Κιττής» γράφει ότι κατά τη χθεσινή ανάκριση του Προέδρου του ΔΣ της Cyta, οι ποινικοί ανακριτές κάλεσαν τον κ. Κιττή να δώσει εξηγήσεις για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την αγορά του Ταμείου Συντάξεων του τεμαχίου της Δρομολαξιάς όπως επίσης και για τις επιταγές που εντοπίστηκαν στο όνομα του από τον Νίκο Λίλλη. Αλλού, γράφει ότι με προσεκτικά βήματα προετοιμάζονται εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς χθες στις Βρυξέλλες συνεδρίασε η Ομάδα Κυπριακού υπό τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε σε δεκάδες πρώην τραπεζίτες ότι θα κληθούν να καταθέσουν στην έρευνα για την οικονομία, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Πέφτει μαχαίρι στις υπερωρίες», γράφει στο κύριο του θέμα ότι δραστική μείωση του κρατικού μισθολογίου επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης διαπίστωσε με έκπληξη ότι αντί μείωσης 15% στις υπερωρίες που είχε αποφασιστεί, οι πρώτοι μήνες του 2013 παρουσίαζαν αύξηση. Αλλού, γράφει ότι οργή στην Κυβέρνηση αλλά και στο σύνολο σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας προκαλεί η καθυστέρηση που παρατηρείται από μέρους της Κεντρικής Τράπεζας στο ξεκαθάρισμα γύρω από τα μέλη του νέου ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου. Σε άλλο του θέμα, ο «Π» γράφει ότι τον δρόμο για την Αθήνα παίρνει και ο υιός του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, Μιχάλης, καθώς το Ανώτατο απέρριψε χθες και την δική του έφεση.

 

“Ο Φιλελεύθερος” κάτω από τον τίτλο «Προσβάλλει και προκαλεί» γράφει στο κύριο του θέμα ότι πόλεμο κατά των κυπριακών ΜΜΕ σχεδιάζει η Κεντρική Τράπεζα, και αναφέρεται σε  έγγραφο από το Γραφείο του Διοικητή Πανίκου Δημητριάδη που, όπως αναφέρει, «χυδαιολογεί κατά των δημοσιογράφων». Αλλού, γράφει ότι 200 εκ. ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις, μια το 2014 και μια το 2015, αναμένεται να παράσχει η ΕΕ στην Κύπρο, στη βάση εισήγησης της Κομισιόν, η οποία θα σφραγιστεί σήμερα από το κολέγιο Επιτρόπων. Σε άλλο του θέμα, γράφει ότι οι συνθήκες στα χοιροστάσια της Κύπρου μόνο ευρωπαϊκές δεν είναι, όπως προκύπτει από έρευνα διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης.

 

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δεν ήξερε… δεν γνώριζε», γράφει ότι ο τέως εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Α. Ηλιάδης όπως δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, δεν θυμόταν αν λήφθηκε έγκριση ή όχι από την Κεντρική Τράπεζα για αύξηση του κεφαλαίου 50 εκ. ευρώ για την Uniastrum. Αλλού, γράφει ότι οι αξιολογήσεις της Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως δήλωσε ο Πανίκος Δημητριάδης σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ. Σε άλλο της θέμα η «Χ» γράφει για «Όχι» του ΑΚΕΛ στο ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών και φιλοξενεί  τις δηλώσεις του Γ. Λουκαΐδη, ο οποίος κάλεσε τους κυβερνώντες να «παρουσιαστούν έστω για μια φορά διεκδικητικοί απέναντι στην Τρόικα».

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Ιστορική συμφωνία για τον Απόστολο Ανδρέα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η αναστήλωση του κατεχόμενου Μοναστηριού προχωράει τελικά μετά τη διπλή συμφωνία που υπέγραψε χθες η UNDP με την Αρχιεπισκοπή και το τ/κ Εβκάφ. Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης μέσω της συνέντευξης του στο ΚΥΠΕ αποστασιοποιήθηκε από την κριτική που του ασκείται για την καθυστέρηση στην έγκριση του νέου ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι ένας άνδρας μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στη Βρετανία από συμμορία ανδρών, οι  οποίοι του απέσπασαν το ηλεκτρονικό παιγνίδι Grand Theft Auto V που είχε αγοράσει λίγο προηγουμένως  από κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών.

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Daily” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Έρχονται οι Ρώσοι», γράφει ότι όπως δήλωσε ο νέος Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Stanislav V. Osadchiy στην εφημερίδα, η Μόσχα δεν επιθυμεί μια στρατιωτική βάση στην Κύπρο αλλά θέλει υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, καθώς η Ρωσία σχεδιάζει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή της Μεσογείου. Αλλού, κάτω από σχετική φωτογραφία που έδωσε η Υπηρεσία Ενέργειας γράφει για την φλόγα ελπίδας που καίει στην πλατφόρμα του τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι το αρχαίο θέατρο του Κουρίου αναφέρεται από την ηλεκτρονική έκδοση του CNN ανάμεσα στους 15 πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο.

 

ΣΣ: Η εφημερίδα “Σημερινή” δεν παραλήφθηκε στο ΚΥΠΕ

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΜΚ)