Ο Κυπριακός Τύπος, 28 Σεπτεμβρίου 2013

Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και το περιεχόμενο της είναι το κύριο θέμα στις περισσότερες κυπριακές εφημερίδες σήμερα. Άλλα θέματα που βρίσκονται ανάμεσα στα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση αγοραπωλησίας τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά και η έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη γιατί δεν εμφανίστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού σε διαδικασία ιδιωτικής ποινικής υπόθεσης εναντίον του για το θέμα των αξιόγραφων.

 

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανοικτή γραμμή με Λευκό Οίκο», γράφει ότι την επιθυμία του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα να επικοινωνεί απευθείας με τον Αντιπρόεδρο της αμερικανικής Κυβέρνησης Τζό Μπάιντεν όποτε θέλει και για όποιο θέμα θέλει, μετέφερε ο ίδιος ο κ. Μπάιντεν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν στις ΗΠΑ. Αλλού, γράφει για την υπόθεση αγοραπωλησίας τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά από τη Cyta ότι η Αστυνομία εξετάζει στοιχεία και μαρτυρίες και θα ανακρίνει και αξιωματούχους του ΑΚΕΛ, ενώ πηγές των ανακρίσεων δεν αποκλείουν νέο γύρο συλλήψεων. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι στην άμεση άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον ποδοσφαιρικών σωματείων προχωρεί η υπηρεσία Φ.Π.Α λόγω της μη αποπληρωμής των οφειλών από τα σωματεία εδώ και αρκετά χρόνια.

 

Η «Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Έπονται συλλήψεις πολιτικών παραγόντων», γράφει στο κύριο της θέμα ότι εντός Σαββατοκύριακου αναμένεται νέο κύμα εξελίξεων για την υπόθεση αγοραπωλησίας τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοί τη φορά οι συλλήψεις θα περιλαμβάνουν και κομματικούς παράγοντες. Αλλού, γράφει ότι ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης τελεί υπό σύλληψη καθώς δεν εμφανίστηκε ενώπιον του Δικαστηρίου σε υπόθεση ιδιωτικής ποινικής αγωγής για το θέμα των αξιογράφων. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ  Γκιουλ φαίνεται να έκανε συστάσεις στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για επίδειξη αποφασιστικότητας για το Κυπριακό, στο πλαίσιο σύντομης συνομιλίας που είχαν στη Νέα Υόρκη.

 

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Απευθείας με Λευκό Οίκο», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η αμερικανική Κυβέρνηση τονίζει ότι απαιτείται μια νέα ώθηση και μια νέα δυναμική στις συνομιλίες, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι συμφωνεί με τον Κύπριο ηγέτη για την ανάγκη μιας καταλυτικής ενέργειας που θα βοηθήσει να επιστρέψει η εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού στις διαπραγματεύσεις. Αλλού, γράφει ότι στα δίκτυα παιδεραστή έπεσε μέσω facebook παιδάκι δέκα χρόνων, το οποίο φοβήθηκε την εξέλιξη της «διαδικτυακής φιλίας» και την αποκάλυψε στους γονείς του. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι η έλλειψη χώρων κράτησης και το κλείσιμο της πτέρυγας 10 των Κεντρικών Φυλακών οδηγούν σε αναστολή συλλήψεων παράνομων αλλοδαπών που βρίσκονται στην Κύπρο.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανησυχούν όλοι πλην του ΔΗΣΥ», γράφει ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλην του ΔΗΣΥ, ζητούν εξηγήσεις και διευκρινήσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα όσα έχει συμφωνήσει στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό. Αλλού, φιλοξενεί τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη,  ότι η παύση των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών όπως έχει ψηφιστεί από τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ είναι εντελώς απαράδεκτη αφού δεν στοχεύσει στον εκσυγχρονισμό τους αλλά στην επιβολή του κομματικού κράτους. Σε άλλο της θέμα η «Χ» γράφει ότι τεταρτοετής φοιτητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Μηχανικών Υλικών Χάρης Γεωργίου θα ασκήσει την πρακτική του εργασία στο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN).

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Βλέπουν περιφερειακό ρόλο για την Κύπρο», γράφει ότι οι ΗΠΑ διαβλέπουν τις προοπτικές της Κύπρου να ηγηθεί των προσπαθειών εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων στην περιοχή προς όφελος όλων, και αυτό συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Αλλού, γράφει ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη, καθώς δεν εμφανίστηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού για ιδιωτική δίωξη εναντίον του που αφορά την υπόθεση των αξιογράφων. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι φιλανθρωπικό ίδρυμα στην Πάφο που βοηθά στις ανάγκες σίτισης πάνω από 1000 οικογένειες, άνοιξε ξανά τις πύλες του.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα The Cyprus Weekly”, κάτω από τον τίτλο «Αμερικανική ώθηση ειρήνης», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Μπάιντεν δίνει ελπίδες για νέα ώθηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Αλλού, γράφει για το φεστιβάλ Pop-up το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη και με τη λειτουργία δέκα καταστημάτων Pop up που θα φιλοξενούν για ένα μήνα διάφορα χειροποίητα είδη, φιλοδοξεί να δώσει ξανά ζωή και ρυθμό στη λεωφόρο Μακαρείου στη Λευκωσία. Η εφημερίδα γράφει επίσης για το θέμα της έκδοσης εντάλματος σύλληψης εναντίον του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη για τη μη εμφάνιση του στο Δικαστήριο για ιδιωτική δίωξη εναντίον του σε σχέση με την υπόθεση των αξιογράφων.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΑΧΡ)