Γεροντόπουλος: «Μηδενική ανοχή απέναντι στην αναβίωση του αντισημιτισμού»

Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι εμπράκτως κατά του αντισημιτισμού και κάθε ρατσιστικής πράξης βίας: αυτό το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης μετέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος στο συνέδριο του Ινστιτούτου Tom Lantos με θέμα «Η εβραϊκή ζωή και ο αντισημιτισμός στη σύγχρονη Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουδαπέστη.

«Στην Ελλάδα, θεωρούμε πολύ σημαντική τη συνεισφορά της εβραϊκής κοινότητας στην κοινωνική ζωή της χώρας ανά τους αιώνες», είπε ο υφυπουργός, κάνοντας μια ιδιαίτερη αναφορά στη Θεσσαλονίκη και στον εορτασμό, τον περασμένο Μάρτιο, της 70ης επετείου από τις πρώτες μεταγωγές Ελλήνων Εβραίων στο Άουσβιτς.

Σημείωσε δε την παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στην ομιλία του από τη Συναγωγή της Θεσσαλονίκης «έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα, “ποτέ ξανά”, προς όλες τις κατευθύνσεις, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδεικνύει μηδενική ανοχή απέναντι στην αναβίωση του αντισημιτισμού και σε κάθε ρατσιστική ή ξενοφοβική πράξη βίας».

Ο κ. Γεροντόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στην επίσκεψή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο Άουσβιτς, τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και στο πρόσφατο μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου κατά του αντισημιτισμού, στο οποίο υπογράμμισε ότι «έχει έρθει η στιγμή να εξαλείψουμε μια απειλή που υπονομεύει την ειρήνη και τη δημοκρατία, τα θεμέλια της Ευρώπης τα τελευταία 60 χρόνια».

Αναφορικά με τον σεβασμό της μνήμης του Ολοκαυτώματος, ο υφυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα συνεισέφερε πάντα ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες», ανέφερε την ανέγερση σχετικού μνημείου προς τιμή των θυμάτων, το 2010, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τον διορισμό, τον περασμένο Ιανουάριο, από τον ΥΠΕΞ, ειδικού απεσταλμένου για θέματα Ολοκαυτώματος.