Κυπριακός Τύπος, 3 Οκτωβρίου 2013

Οι συλλήψεις δύο στελεχών του ΑΚΕΛ και ενός επιχειρηματία για την υπόθεση της αγοραπωλησίας του τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά από το Ταμείο Συντάξεων της Cyta είναι το θέμα που κυριαρχεί σε όλες τις κυπριακές εφημερίδες σήμερα. Ο κυπριακός Τύπος προβάλλει και τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Αναστασιάδη για τις επαφές του στις ΗΠΑ, την αναμενόμενη σημερινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και την αυριανή δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία.

 

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Συλλήψεις κορυφαίων στελεχών του ΑΚΕΛ», γράφει ότι τα ανώτερα δώματα του ΑΚΕΛ άγγιξαν χθες οι έρευνες για το σκάνδαλο της Cyta μετά τις συλλήψεις του οικονομικού διαχειριστή του κόμματος Βενιζέλου Ζαννέτου και του Κεντρικού Οργανωτικού Χρίστου Αλέκου όπως και του επιχειρηματία Αντώνη Ιωακείμ, οι οποίοι οδηγούνται σήμερα στο δικαστήριο ως ύποπτοι. Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε χθες τους πολίτες σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των επαφών του στις ΗΠΑ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι δημοσιοποιείται αύριο επισήμως το Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεώργιο Πική να διαβάζει το πόρισμα σε ειδική συνέντευξη Τύπου.

 

Η «Σημερινή», κάτω από τον τίτλο «Χτυπούν κόκκινο οι ευθύνες για τη Δρομολαξιά», γράφει στο κύριο της θέμα για τη χθεσινή σύλληψη δύο στελεχών και μελών του Π.Γ του ΑΚΕΛ, με τον ΓΓ του κόμματος να καταγγέλλει επιχειρούμενη σκευωρία με στόχο να χτυπηθεί το ΑΚΕΛ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι σήμερα το απόγευμα και ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της Κυβέρνησης, θα ανακοινωθούν και από την πλευρά της εταιρείας Noble Energy τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλού, γράφει για τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τις συλλήψεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, τρεις εκ των οποίων, κατά την αναχώρησή τους από τα Δικαστήρια, έβριζαν, έσπρωχναν και τα έβαζαν με τη Δημοκρατία.

 

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Ψάχνουν και για εκβιασμούς», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Αστυνομία διερευνά μεταξύ άλλων και υπόθεση εκβιασμού αφού σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» ο Νίκος Λίλλης ανέφερε ότι δεχόταν εκβιασμούς ώστε να προχωρήσει στην εξόφληση των χρεών μελών του ΑΚΕΛ Λάρνακας που συμμετείχαν στο Συμβούλιο της Αλκής. Αλλού γράφει ότι η ΜΟΚΑΣ κατέσχεσε μέχρι στιγμής 18 εκ ευρώ, θεωρώντας τα ότι προήλθαν από ναρκωτικά και ξέπλυμα παράνομου χρήματος. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι ο αριθμός των μελών του ΔΗΚΟ που έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου, μετά τη λήξη των εγγραφών έχει εκτοξευθεί στις 34-35 χιλιάδες από τις 20 χιλιάδες.

 

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πολιτική Σκευωρία», γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού καταδίκασε τις συλλήψεις στελεχών του ΑΚΕΛ καταγγέλλοντας ότι απώτερος στόχος τους είναι να κτυπηθεί το ΑΚΕΛ και να απαξιωθεί στα μάτια του κόσμου. Αλλού, φιλοξενεί δηλώσεις του τέως Βοηθού Εισαγγελέα Άκη Παπασάββα ότι είναι άνευ νομικής αξίας και σημασίας το πόρισμα της Ερευνητικής για την οικονομία, καθώς διορίστηκε από αναρμόδιο όργανο, είναι σε πλήρη αντιφατικότητα με την ενδιάμεση απόφασή της, διακρίνεται από έλλειψη αντικειμενικότητας και απρεπή συμπεριφορά κατά του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι μέχρι 270 χιλιάδες ευρώ θα είναι το κόστος για τη λειτουργία κάθε υφυπουργείου, ενώ εγείρονται θέματα συνταγματικότητας και αρμοδιοτήτων.

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, κάτω από τον τίτλο «Νέες συλλήψεις στο σκάνδαλο της Cyta”, γράφει για τις συλλήψεις των στελεχών του ΑΚΕΛ με τον ΓΓ του κόμματος να κάνει λόγο για σκευωρία εναντίον του κόμματός του και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει ότι θα επιδειχθεί μηδενική ενοχή στη διαφθορά.  Αλλού, γράφει για την τραγωδία με τη δολοφονία της 27χρονης στη Λεμεσό από τον εν διαστάσει σύζυγό της, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε, και σημειώνει ότι η Αστυνομία υπερασπίζεται τις ενέργειες της να δώσει το στρατιωτικό όπλο G3 πίσω στο δράστη, αφού προηγουμένως του το είχε κατασχέσει μετά από καταγγελίες της 27χρονης για απειλές κατά τις ζωής της. Αλλού, γράφει για τις προειδοποιήσεις κορυφαίου γιατρού για αχρείαστες επεμβάσεις αφαίρεσης μαστού εκ μέρους γυναικών, μετά τη μαστεκτομή που είχε κάνει για προληπτικούς λόγους η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί.

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο «Συλλήψεις στο ΑΚΕΛ», γράφει για τη χθεσινή σύλληψη των δύο στελεχών του ΑΚΕΛ σε σχέση με την υπόθεση του τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά, προσθέτοντας ότι οι κύριοι Ζαννέτος και Αλέκου, μαζί με τον κ. Ιωακείμ θα παρουσιαστούν σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου. Αλλού, γράφει για τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από Κυβέρνηση και  Noble Energy. Σε άλλο της θέμα, κάτω από τον τίτλο «Υπεύθυνος ο τέως Πρόεδρος», γράφει ότι η Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία, στο πόρισμα της, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο, αποδίδει ευθύνες στον Δημήτρη Χριστόφια για την οικονομική κρίση στην Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΜΜ)