Δημήτριο και Χίλαρι θα τιμήσει το Ελληνηνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

«Εμείς κάνουμε κανονικά  τη δουλειά μας. Βεβαίως και δεν έχουμε αυτοκαταργηθεί. Αυτά είναι φαντασιώσεις. Εμείς οργανώνουμε ήδη δύο εκδηλώσεις και μία τρίτη στην Ουάσιγκτον όπου ως Εθνικό Συμβούλιο θα τιμήσουμε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τη Χίλαρι Κλίντον. Σύντομα θα σταλούν  οι σχετικές προτάσεις. Έτσι εργαζόμαστε εμείς και δεν έχουμε  χρόνο να παρακολουθούμε τις φωτοβολίδες που ορισμένοι αρέσκονται να πετάνε». 

Αυτή ήταν η απάντηση μέλους του ΔΣ του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου  με το οποίο είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Παρασκευής, ώρα Ελλάδος, και στο οποίο θέσαμε υπόψη δημοσίευμα της ομογενειακής ηλεκτρονικής εφημερίδας «Καλάμι»  σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος και το ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου «αυτοκαταργήθηκαν»…  Το δημοσίευμα καταγγέλλει, «συστηματική παραβίαση καταστατικού, έλλειψη οικονομικών απολογισμών, μη διενέργεια εκλογών κ.ά.»

Για το θέμα ρωτήσαμε και στην Αθήνα ομογενειακούς παράγοντες. «Το εθνικό Συμβούλιο, εμείς εδώ στην Αθήνα μαθαίνουμε και  το παρακολουθούμε,  καλά κρατεί. Τι πρόβλημα έχετε;  Απο κει που δεν έχουμε πρόβλημα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε; Και συνέδριο ετοιμάζονται να κάνουν  και ενισχύουν οργανισμούς  οι οποίοι  προσφέρουν έργο…».

Να σημειωθεί ότι το υφιστάμενο ΔΣ έχει αναδειχθεί από τις εκλογές 1η Μαίου 2010 (Φιλαδέλφεια) και απαρτίζεται από τους:  Παύλο Κοτρώτσιο (πρόεδρος), Δημ. Ροζανίτη (Α΄ αντιπρόεδρος), Χρ. Χρηστάκη (Β΄ αντιπρόεδρος), Κ. Κουτράκο (Γ΄ αντιπρόεδρος), Ανδριάννα Φιλιώτη (γραμματέας), Στέλλα Κοκόλη (Β΄ γραμματέας), Βασ. Ματαράγκα (ταμίας) και Κ. Χατζηστεφανίδης (Β΄ ταμίας).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΡΗΡ, το Εθνικό Συμβούλιο προετοιμάζει δύο μεγάλες εκδηλώσεις το προσεχές δίμηνο και παράλληλα,  στη δεύτερη εκδήλωση, ίσως αρχές Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον, θα πραγματοποιήσει  το  Συνέδριο  και τις εκλογές, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, στα σχέδια είναι να τιμήσει  τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και την πρώην υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με κύκλους του Εθνικού Συμβουλίου, το Συνέδριο των  Παμμακεδονικών οργανώσεων, στο οποίο εκπροσωπήθηκε με τρία μέλη του, καθυστέρησε το δικό του Συνέδριο «για να μην συμπέσουν».

Πάντως, οι πληροφορίες θέλουν τα διοικητικά προβλήματα στην οργανωμένη ομογένεια να είναι διάχυτα και  πολλά. Παραδειγματικά, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, τρείς μόνον είναι οι Ομοσπονδίες  (Πανηπειρωτική,  Πανδωδεκανησιακή, Πανλακωνική) οι οποίες έχουν προχωρήσει κανονικά σε  συνέδρια και εκλογές μέσα στον Ιούνιο του 2013.

Η Πανμμεσσηνιακή Ομοσπονδία  Αμερικής και Καναδά, μάλιστα, αντιμετωπίζει τα γνωστά διχαστικά προβλήματα για παρουσιάζεται σήμερα -μετά το Συνέδριο της Καλαμάτας, το καλοκαίρι- με δύο προέδρους και δύο ΔΣ  ενώ, όπως υποστηρίζουν μέλη του ΔΣ του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, και το ίδιο λειτουργεί δίχως οικονομικούς πόρους, με αποτέλεσμα εδώ και αρκετά χρόνια να μην διαθέτει Γραμματεία, ώστε ούτε Δελτία Τύπου να εκδίδονται συστηματικά.

“Εμείς δεν παίρνουμε χρήματα ούτε από το ΣΑΕ ούτε από το ελληνικό Κράτος. Όλοι καταλαβαίνουνε ότι σε καιρούς  κρίσεως πρέπει να δείξουμε συνολικό έργο που να αγκαλιάζει όλη την Ομογένεια.  Μπορούμε να συσπειρωθούμε και να κάνουμε δουλειά;  Να πηγαίνει στην γενέτειρα ας πούμε το Hellenic Relief και να  δίνει αντί για 80.000 δολάρια,  150.000-200.000; Αυτό είναι το θέμα.  Όλα τ΄άλλα,  άμα περάσει η κρίση  τα βρήσκουμε… Τέτοιες εποχές είναι δυνατόν να ασχολείστε  με τέτοιους στόχους;  Δεν βρίσκετε άλλους τρόπους επικοινωνίας;» δήλωσε στην ΡΗΡ άλλο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, που, επίσης, ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και η πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Χίλαρι Κλίντον.