Ένταση σε Επιτροπή της Βουλής για το PSI

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο έντονος λεκτικός διάλογος που σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το PSI αλλά και την υπόθεση των υποβρυχίων, δεν βοήθησε στο να διασαφηνιστεί η πρόθεση της Κυβέρνησης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των μικροομολογιούχων Ελλήνων και Ελλήνων ομογενών.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των μελών των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών της Βουλής, για τις προτεραιότητες της Ελλάδας ενόψει της ανάληψης της Ευρωπαϊκής προεδρίας από την 1η Ιανουαρίου 2014, ο κ. Βενιζέλος, αντέδρασε έντονα όταν προκλήθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για το θέμα των υποβρυχίων όσο και για ευθύνες στο PSI. «Ούτε τους τίτλους του έργου δεν έχετε δει ακόμα. Αυτή η υπόθεση  (σ.σ. των υποβρυχίων) έχει τεράστιο βάθος και θα ειπωθούν όλα στη Βουλή. Θα αποκαλυφθεί τότε ποιοι και τι εξυπηρετούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Το ίδιο έντονη ήταν η αντίδραση αντιπροέδρου της κυβέρνησης όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να απαντήσει για τις ευθύνες που του καταλογίζει ότι είχε σε σχέση με το PSI. O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπερασπίζεται τραπεζικά συμφέροντα ενώ πρόσθεσε:

«Αυτό δείχνει τι σημαίνει βγαίνω στην πιάτσα και εξυπηρετώ συμφέροντα. Τα πιο κραυγαλέα και προφανή συμφέροντα εθίγησαν από το PSI και μπορεί να με μισούν και να συνάπτουν και συμβόλαια πολιτικού μου θανάτου, επειδή έχασαν τις μετοχές τους».

Για το θέμα των μικρο-ομολογιούχων, σε πρόσφατη συνένετυξή του στην ΡΗΡ, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων, που αντιπροσωπεύει και τους ομογενείς ομολογιούχους-αποταμιευτές, κ. Γιάννης Τσολιάς, δήλωσε ότι ο Σύλλογος θα καταφύγει στα ποινικά Δικαστήρια, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “για να βρουν το δίκιο τους καθώς βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής”. Πρόσθεσε δε πως  <<1,2 δισ. ευρώ είναι τα χρήματα που αφαίρεσαν από Ελλαδίτες και Ομογενείς ομολογιούχους και πως παρά τις υποσχέσεις και τις “ηθικές δεσμεύσεις”, της Κυβέρνησης και των κομμάτων για αποκατάσταση, “απολύτως τίποτε δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα”>>.

Υπενθυμίζεται πως για το ίδιο θέμα ομογενείς μικρο-ομολογιούχοι έχουν καταφύγει σε δικαστήρια των ΗΠΑ, με αγωγές εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης

Η προσφυγή του «Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου», δημιουργεί νέα δεδομένα και διευκολύνει την προσφυγή και των ομογενών ομολογιούχων, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι της Αθήνας.

Στο μεταξύ, με άρθρο της,  με τίτλο: “Τα ομόλογα ‘κουρεύουν’ την εμπιστοσύνη των Ομογενών”, η Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, ζητά από την κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά το αίτημα των ομογενών ομολογιούχων για την απόλυτη επιστροφή των οικονομιών τους στις τιμές κτήσης.

Τέλος, για το ίδιο θέμα, αναπάντητο παρέμεινε παλαιότερο ερώτημα που η εφημερίδα μας απέστειλε στην αρμόδια του Υπουργείου Οικονομικών, και είχε ως εξής:

“Αγαπητή κ…

Η Panhellenic post (www.panhellenicpost.com) είναι διαδραστική ηλεκτρονική εφημερίδα που απευθύνεται στον Απόδημο Ελληνισμό όπου γης.

Στα πλαίσια αυτά, και ενεργώντας για λογαριασμό πολλών ομογενών αναγνωστών μας που μας υποβάλλουν παρόμοιο ερώτημα, θα παρακαλούσαμε θερμά να μας ενημερώσετε εάν υπάρχει συζήτηση ή σκέψη για την τύχη των Ομογενών κατόχων Ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, όπως γίνεται κάποια συζήτηση με το Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων του Ελληνικού Δημοσίου.

Θα υπάρξει κάποια πρόνοια για την επιστροφή των οικονομιών των Ομογενών στις τιμές κτήσης;

Μετά τιμής

Χρήστος Μαλασπίνας

Δημοσιογράφος”