Ο Κυπριακός Τύπος, 14 Νοεμβρίου 2013

Ο απόηχος των δηλώσεων Βγενόπουλου για τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και οι αναφορές του Γενικού Εισαγγελέα για τις ποινικές ανακρίσεις σε συνδυασμό με τις εκκλήσεις για επιστροφή των μπόνους που δόθηκαν στην Λαϊκή, η εξασφάλιση πόρων από την ΕΕ για την νεανική ανεργία, η υποβολή υποψηφιοτήτων για την Προεδρία του ΔΗΚΟ, οι εξελίξεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου και η στάση της Κομισιόν στις δηλώσεις Ερντογάν ότι «δεν υπάρχει χώρα Κύπρος» είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

«Αναταράξεις για μπόνους και Βγενόπουλο» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που αναφέρει ότι οι Βουλευτές ξεσπάθωσαν κατά Βγενόπουλου για τα μπόνους και τις αναφορές του για την Επιτροπή Θεσμών ενώ φιλοξενούνται και δηλώσεις του Εισαγγελέα ότι οι έρευνες πλησιάζουν κάποια ισχυρά πρόσωπα. Αλλού γράφει ότι σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών σήμερα συζητείται το θέμα των διορισμών των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών. Επίσης η «Α» στην πρώτη της σελίδα αναφέρεται στην εξασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων 111 εκ. για την νεανική απασχόληση στην Κύπρο.

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα με τίτλο «Εντατικός αγώνας είσπραξης δανείων» και αναφέρεται σε εγκύκλιο του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου για εκστρατεία εξόφλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι θέτει όρους και προϋποθέσεις για να παραστεί στην Επιτροπή Θεσμών ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Επίσης η «Σ» αναφέρει ότι μεγαλώνει δραματικά ο κατάλογος των απόρων και ότι συντονίζουν τις προσπάθειες ανακούφισης η Αρχιεπισκοπή και ο Ερυθρός Σταυρός .

Υπό τον τίτλο «Πόντιος Πιλάτος η Κομισιόν» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριό του θέμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ‘νίπτει τας χείρας της’ για τις δηλώσεις Ερντογάν ότι δήθεν ‘δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος’. Αλλού γράφει ότι εξαφανίστηκαν πρακτικά αποφάσεων για 21 κτίρια του ΤΕΠΑΚ και ότι ο Εισαγγελέας έστειλε σχετική επιστολή στην Πρύτανη του Πανεπιστημίου. Επίσης αναφέρει ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαβουλεύσεις της Αστυνομίας και του Αλέξη Μαυρομιχάλη-καταζητούμενου από το 2010- για επιστροφή του στην Κύπρο και παράδοσή τους στις Αρχές.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Όλα στους ιδιώτες» και αναφέρει ότι οι Κυβερνώντες εκποιούν τάχιστα CYTA και ΑΗΚ και ότι στο ΥΠΟΙΚ βρίσκονται δύο μελέτες και μια λίστα ‘ξεπουλήματος’. Αλλού αναφέρεται στις επαφές του ΓΓ του ΑΚΕΛ στις ΗΠΑ και στις επικρίσεις που διατύπωσε κατά της τ/κ πλευράς για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Επίσης η «Χ» προβάλλει την υποβολή υποψηφιοτήτων στο ΔΗΚΟ και τις συνεχιζόμενες συγκεντρώσεις των υποψηφίων και γράφει για επίδειξη πολιτικής και κομματικής δύναμης.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Η Κύπρος προετοιμάζεται να ενώσει δυνάμεις στις προσπάθειες ανακούφισης» αναφέρει ότι η μεγάλη κοινοτήτων των Φιλιππινέζων στην Κύπρο συνδράμει στις προσπάθειες παροχής βοήθειας στους πληγέντες. Αλλού γράφει ότι μπήκαμε στην τελική ευθεία της μάχης για την προεδρία του ΔΗΚΟ με την υποβολή χθες των υποψηφιοτήτων. Επίσης σε άλλο ρεπορτάζ γράφει ότι επιστρέφουν στην Κύπρο από την Κρήτη δέκα γύπες Δέκα στο πλαίσιο του έργου ΓΥΠΑΣ.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily” στο κύριό της θέμα με τίτλο «Η ΕΕ αποφεύγει το ζήτημα»  αναφέρεται στην στάση των Βρυξελλών στο θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι «δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος». Αλλού προβάλλει το θέμα που προέκυψε με τα μπόνους στην Λαϊκή και τις εκκλήσεις πολιτικών να επιστραφούν. Επίσης η εφημερίδα γράφει στην πρώτη της σελίδα πως η Πλατεία Ελευθερίας θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014 και αναφέρεται στις αντιπαραθέσεις για τα έργα.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΧΡ)