Ο Κυπριακός Τύπος, 22 Νοεμβρίου 2013

Η συνάντηση Αναστασιάδη –Ερογλου την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο την κατάληξη σε κοινή διακήρυξη, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εξελίξεις στα τεμάχια 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, το συνεχιζόμενο χάος στα ελληνικά πανεπιστήμια και οι συνέπειες για τους Κύπριους φοιτητές και η σοβαρή υπόθεση εκβιασμού ανήλικης μέσω Facebook.
«Συνάντηση Αναστασιάδη-Ερογλου» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Αλήθεια», που γράφει ότι το ραντεβού κλείστηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου και στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία στην κοινή διακήρυξη. Αλλού αναφέρει ότι από την ανάκριση του Διοικητή της ΚΤ διαφάνηκε ότι διαπραγματευόταν με την Alvarez για την αμοιβή της με βάση την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι είναι δύσκολες οι ισορροπίες για τις αποκρατικοποιήσεις και αναφέρεται στις συνεχιζόμενες επαφές του ΥΠΟΙΚ με κοινωνικούς φορείς για το θέμα.
Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Ραντεβού για καφέ με στόχο την κοινή βάση» και αναφέρει ότι ανέλαβε πρωτοβουλία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να σπάσει το αδιέξοδο. Αλλού αναφέρει ότι το ΥΠΑΜ έχει ενδοιασμούς για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς τα λιμάνια  έχουν καταστεί πλέον στρατηγικός χώρος, ενώ και η ΕΦ έχει ευαίσθητες συμφωνίες με την CYTA τις οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν ιδιώτες. Σε άλλο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ η «Σ» αναφέρει ότι διάφορες ομάδες πολιτών ετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις με αφορμή τις ιδιωτικοποιήσεις και τις περικοπές λόγω Τρόικας.
Με τίτλο «Αψε-σβήσε έκλεισε ραντεβού» ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε επιστολή στον Ερογλου και η συνάντηση θα γίνει τη Δευτέρα, ενώ επισημαίνεται ότι η συνεννόηση έγινε χωρίς τα ΗΕ. Αλλού αναφέρει ότι πλέον η ιταλοκορεάτικη ENI-KOGAS καθίσταται ισχυρός παίκτης και ότι αναμένεται συμφωνία έως το τέλος του χρόνου για τα οικόπεδα 5 και 6. Επίσης ο «Φ» αναφέρει ότι οι Βουλευτές αμείβονται με πολύ λιγότερα από ό,τι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι με βάση στοιχεία το Γενικού λογιστηρίου.
Η «Χαραυγή» με τίτλο «€35.5 εκ. ο ανείσπρακτος φόρος» γράφει ότι το 42,3% των εταιρειών δεν κατέλαβε φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας σε αντίθεση με τους απλούς πολίτες που μόνο το 12,5% δεν ανταποκρίθηκε. Αλλού αναφέρει ότι διαμαρτυρήθηκαν χθες φοιτητές έξω από τη Σύγκλητο του ΠΚ με αφορμή το κλείσιμο του τμήματος δημοσιογραφίας. Σε άλλο ρεπορτάζ η «Χ» γράφει ότι η Κυβέρνηση ‘οχυρώνεται’ πίσω από την ‘δήθεν μνημονιακή υποχρέωση΄για να κρύψει όπως αναφέρει, την αντιφάσεις της για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η αγγλόγλωσση «Τhe Cyprus Daily” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Βήμα στο φυσικό αέριο» και αναφέρεται στις εξελίξεις με τα τεμάχια 5 και 6 της ΑΟΖ και την αδειοδότηση σε ENI-KOGAS. Αλλού αναφέρει ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συναντώνται τη Δευτέρα για να σπάσουν το αδιέξοδο με στόχο την κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν. Επίσης γράφει ότι συνεχίζονται οι αντιδράσεις διαφόρων κοινωνικών φορέων για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” έχει τίτλο στο κύριό της θέμα «Πραγματικότητα πλέον η ιατροφαρμακευτική βοήθεια σε όλη την επικράτεια της ΕΕ» και αναφέρεται στην υιοθέτηση από την Βουλή της ευρωπαϊκής οδηγίας για δικαίωμα περίθαλψης των Ευρωπαίων πολιτών σε όλες τις χώρες-μέλη. Αλλού αναφέρεται στους διαφαινόμενους κινδύνους από τη διάβρωση των παραλιών της Λάρνακας. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα γράφει ότι η Ουκρανία αποφάσισε την αναστολή των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για εμπορική συμφωνία.
«Δρόμος με αγκάθια» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» και αναφέρει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι κρίσιμη δοκιμασία για την Κυβέρνηση. Αλλού αναφέρεται στο θάνατο του πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και φιλοξενεί διάφορα αφιερώματα. Σε άλλο ρεπορτάζ ο «Α» αναφέρει ότι είναι καθοδηγητικός φάρος η θυσία του ήρωα Κυριάκου Μάτση.
Η εβδομαδιαία «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Κούρεμα χωρίς έλεος» και αναφέρεται σε ‘κράτος αναλγησίας’ που βάζει ψαλίδι στα δημόσια βοηθήματα και τις χορηγίες των φοιτητών. Σε άλλο ρεπορτάζ γράφει ότι ‘Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ θέλουν να πατήσουν πάνω στον πατριωτικό ρεαλισμό του Γλαύκου Κληρίδη για να δικαιολογήσουν τις κινήσεις τους στο Κυπριακό’. Αναφέρεται αλλού σε ‘αντιφάσεις και υπερβολές με αφορμή το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη’.
Το «Κυπριακό Ποντίκι» στεγάζει το πρωτοσέλιδό του με τίτλο «Τέστ αντοχής για τη συγκυβέρνηση» και αναφέρεται στο Κυπριακό και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αλλού γράφει για πρόωρη ανανέωση της σύμβασης της Hermes για τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και διερωτάται αν πάμε για μονοπώλιο. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται σε συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ για ασφάλεια πτήσεων πάνω από την ΑΟΖ.
(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)