Στους 12 οι νεκροί από την κατάρρευση οροφής σούπερ μάρκετ στη Ρίγα

Ρίγα, Λετονία
Συνολικά 12 άτομα έχουν ανασυρθεί νεκρά από τα συντρίμμια του πολυκαταστήματος στην πρωτεύουσα της Λετονίας, όμως οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς είναι ακόμα άγνωστο πόσοι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, φαίνεται το κατάστημα Maxima να περιβάλλεται από πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα και τους διασώστες να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να καθαρίσουν τα συντρίμμια και να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από αυτά.

Το πρακτορείο Ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε, επικαλούμενο δηλώσεις του δημάρχου της πόλης Νιλς Ούσακοβς, πως εικάζεται ότι περίπου 70 άτομα βρίσκονται ακόμα κάτω από τόνους μπετόν.

Τα συνεργεία διάσωσης ανακοίνωσαν ότι μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί 36 συνολικά άτομα, ενώ η αστυνομία με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων. Επτά από τους τραυματίες και τρεις από τους νεκρούς είναι πυροσβέστες.

Τουλάχιστον 60 στρατιώτες κλήθηκαν στο σημείο του συμβάντος προκειμένου να βοηθήσουν τα συνεργεία διάσωσης, δήλωσε ο στρατός στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Τα λετονικά τηλεοπτικά μέσα μετέδωσαν ότι τρεις γερανοί ανασύρουν τσιμεντόλιθους από την οροφή ούτως ώστε οι διασώστες να μπορούν να πραγματοποιήσουν το έργο τους, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες για περαιτέρω κατολισθήσεις.

Ο πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι το έργο διάσωσης πιθανώς θα συνεχιστεί για ακόμα πολλές ώρες. «Είναι σαφές ότι πρόκειται για κατασκευαστικό λάθος», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ρίχαρντς Κοζλοβσκις.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσουν άμεσα έρευνες προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της κατάρρευσης της οροφής του κτιρίου. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στην οροφή πραγματοποιούνταν έργα για την κατασκευή roof garden.

Το εμπορικό κέντρο είχε κατασκευαστεί το 2011 και είχε χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά έργα της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό