Με το Κυπριακό στην ατζέντα φθάνει στην Αθήνα ο Νταβούτογλου

Αθήνα
Στην Αθήνα αναμένεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Στις συζητήσεις αναμένεται να κυριαρχήσει το Κυπριακό.

Οι Βενιζέλος και Νταβούτογλου θα συναντηθούν το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών. Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και το μεσημέρι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος θα παραθέσει γεύμα εργασίας.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο κ. Νταβούτογλου θα πει στον κ. Βενιζέλο ότι η πραγματοποίηση των επαφών το ταχύτερο δυνατόν αποτελεί στοιχείο-κλειδί για την επιτυχία του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται για λύση στο Κυπριακό.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας είχαν συμφωνήσει για αμοιβαίες ταυτόχρονες επισκέψεις στην Άγκυρα και την Αθήνα τον Οκτώβριο. Οι επισκέψεις αυτές ωστόσο αναβλήθηκαν αρχικά για τον Νοέμβριο και στη συνέχεια έμειναν στο ράφι.

Παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις που διεξάγονται στην Κύπρο σε ανώτατο επίπεδο με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, ώστε να υπάρξει μια κοινή φόρμουλα για να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν ανάμεσα στις δύο κοινότητες, δεν έχει ακόμα σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος.

Αυτό εξαιτίας της τουρκικής πλευράς, που προβάλλει συνεχώς εμπόδια, ζητώντας στην ουσία να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Εάν δεν υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, βάσει του οποίου θα κινηθούν οι ενδοκυπριακές συνομιλίες, δεν πρόκειται να αρχίσει ο διάλογος.

Επί της ουσίας η τουρκική πλευρά (που ενθαρρύνεται συνεχώς από την Άγκυρα) θέλει να απαλείψει την αναφορά στο αδιαίρετο της κυριαρχίας, παρά το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε πρόνοια ότι αυτή εκπηγάζει ισότιμα από τους ελληνοκυπρίους και τους τουρκοκυπρίους, ενώ δεν αναφέρεται ότι θα είναι μία.

Την Πέμπτη, περίπου 50 οπαδοί του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης του Αχμέτ Νταβούτογλου στην πλατεία Ρηγίλλης, μπροστά στο μνημείο των Ιμίων.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων θέλησε να επιδώσει επιστολή διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Τουρκίας που βρίσκεται επί της Γεωργίου Β’ αλλά η αστυνομία που είχε αποκλείσει την οδό Ρηγίλλης, στο ύψος της οδού Λυκείου, δεν τους το επέτρεψε.

Newsroom ΔΟΛ