Κανένα “ναυάγιο” στις συνομιλίες για το πρόγραμμα βίζας για διακοπές με παράλληλη εργασία για νέους

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

 Η Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα  της Panhellenic Post.com,  επιβεβαιώνει την απρόσκοπτη συνέχιση των διαδικαστικών συνομιλιών μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας,  σχετικά με την  αμοιβαία διακρατική συμφωνία για το πρόγραμμα βίζας για διακοπές με παράλληλη εργασία για νέους.
Παράλληλα, η Πρέσβεια της Αυστραλίας αναγνωρίζει ότι η διαδικασία σύναψης μιας αμοιβαίας σύμβασης, “συνήθως απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα” ενώ αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί σε “διαπραγματευτικές” λεπτομέρειες  ή να χαρακτηρίσει  τη στάση των εμπλεκομένων μερών,  γεγονός που σημαίνει ότι συνακόλουθα και με την παραδοχή του ” χρονικού διαστήματος” που απαιτούν οι διαπραγματεύσεις,  η περίοδος των συνομιλιών κρίνεται λογική και πάντως μακριά από παλινδρομήσεις, διαφωνίες ή τεχνικά προσκώματα. Ασφαλώς και χωρίς  τον κίνδυνο οποιουδήποτε “ναυαγίου”.  Αυτό τουλάχιστον εκτιμούσαν χθες Παρασκευή έγκυροι πολιτικοί κύκλοι στην Αθήνα…
Μεταξύ των αράδων, ωστόσο, η Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα επιβεβαιώνει και κάτι άλλο. Τον ανασταλτικό ρόλο που έπαιξαν οι πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές στην Αυστραλία και που ουσιαστικά για αντικειμενικούς λόγους είχαν οδηγήσει σε πρόσκαιρη αναστολή των συνομιλιών, και φυσικά όχι με ελληνική ευθύνη…
Ως προς το σημείο στο οποίο έχουν φθάσει οι διαπραγματεύσεις, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το κυρίως μέρος της συμφωνίας έχει τελειώσει και κάποιες μικρο-λεπτομέρειες μόνον απομένουν προς διευκρίνηση και σύντομα θα υπογραφεί η διακρατική συμφωνία, ίσως και τους πρώτους μήνες του 2014.
Αυτό με την αυτονόητη προϋπόθεση που ισχύει για όλες τις συνομιλίες ότι κάτι το εντελώς αναπάντεχο δεν ήθελε προκύψει από τη μία ή την άλλη πλευρά καθώς μέχρι και την υπογραφή η διαπραγμάτευση είναι τυπικά ανοιχτή.
‘Εγκυρες πληροφορίες της ΡΗΡ  αναφέρουν ότι η πλευρά της Αυστραλίας ζήτησε σήμερα από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να ενημερωθεί επί διαδικαστικού θέματος, δηλαδή ως προς το “ποιά αρχή θα δεσμεύει” το ελληνικό Κράτος, στη σύναψη της συμφωνίας,  δηλαδή, το Υπουργείο Εξωτερικών, Οικονομικών ή το Εσωτερικών.
Ολόκληρη η απάντηση στην Panhellenic Post της Αυστραλιανής Πρεσβείας της Αθήνας, με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2013, έχει ως εξής:

<< Σε συνέχεια της επικοινωνίας σας μαζί μας, η Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι, κατόπιν των πρόσφατων ομοσπονδιακών εκλογών στην Αυστραλία, Αυστραλοί και Έλληνες αξιωματούχοι συνεχίζουν τις συνομιλίες τους σχετικά με την αμοιβαία διακρατική συμφωνία για το πρόγραμμα βίζας για διακοπές με παράλληλη εργασία για νέους.

 Το πρόγραμμα βίζας διακοπών με παράλληλη εργασία της Αυστραλίας αποτελεί ένα σημαντικό πρόγραμμα τουριστικής και πολιτιστικής ανταλλαγής, που στοχεύει στην ενίσχυση των διασυνδέσεων ανάμεσα στους νέους της Αυστραλίας και τους νέους άλλων χωρών.

 Η σύναψη αμοιβαίας συμφωνίας για το πρόγραμμα διακοπών με παράλληλη εργασία για νέους, αναγνωρίζει τους ισχυρούς δεσμούς και ενισχύει περαιτέρω τις πολιτιστικές διασυνδέσεις μεταξύ της Αυστραλίας και της Ελλάδας.

 Όταν εγκριθεί το αμοιβαίο διακρατικό πρόγραμμα, νέοι Αυστραλοί και Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παρατεταμένες διακοπές στην αντίστοιχη χώρα φιλοξενίας, εμπλουτίζοντας με αυτό τον τρόπο τις πολιτιστικές ανταλλαγές αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις των δύο λαών.

 Η διαδικασία σύναψης μιας αμοιβαίας σύμβασης, συνήθως απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα.  Περαιτέρω πληροφορίες θα παρέχονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης της Αυστραλίας καθώς προκύπτουν εξελίξεις>>.