Η Βρετανία εγκαταλείπει τα χαρτονομίσματα

1293909Είναι πλέον επίσημο ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει τα χαρτονομίσματα, μετά από 320 χρόνια κυριαρχίας τους ως μέσο συναλλαγών.

Ο Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας έλαβε την απόφαση αυτή μετά από πολλές δημόσιες διαβουλεύσεις, όπου το 87% των 13.000 ανθρώπων υποστήριξαν το «πολυμερές» τραπεζογραμμάτιο όπως αρέσκεται να το ονομάζει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Η υιοθέτηση του νέου, συνθετικού νομίσματος θα ξεκινήσει με την κυκλοφορία του τραπεζογραμματίου των 5 στερλινών με το πρόσωπο του Γουίνστον Τσόρτσιλ το 2016. Εναν χρόνο αργότερα, το 2017, θα κυκλοφορήσει το τραπεζογραμμάτιο των 10 στερλινών με το πρόσωπο της Τζέιν Οστεν.

«Τα πολυμερή νομίσματα θα παντρεύουν τα καλύτερα στοιχεία της προόδου και της παράδοσης. Θα είναι πιο ασφαλή και δυσκολότερα στην πλαστογράφηση, θα είναι πιο ανθεκτικά και παράλληλα θα τιμούν την ιστορία και την παράδοση, που τόσο μας ενδιαφέρουν στην Τράπεζα της Αγγλίας όσο και ως έθνος γενικότερα», είπε ο Μαρκ Κάρνεϊ.

Η Βρετανία δεν είναι η πρώτη που υιοθετεί συνθετικά τραπεζογραμμάτια. Στον Καναδά, χώρα από την οποία κατάγεται ο Μαρκ Κάρνεϊ, κυκλοφορούν ήδη ενώ στην Αυστραλία χρησιμοποιούνται, όπως επισημαίνει ο Guardian, εδώ και δεκαετίες.

Zougla.gr