Ιρλανδικός «μποναμάς» για την Ελλάδα

Συνολικά 126 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως… μπόνους στην Ελλάδα μετά την έξοδο της Ιρλανδίας από το καθεστώς μνημονίου και την πολιτική της αυστηρής λιτότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιρλανδικής εφημερίδας «Irish Examiner».

Με τίτλο «Ελληνικό δώρο», επισημαίνεται πως, στο πλαίσιο έγκρισης του μεσοπρόθεσμου σχεδίου οικονομικής στρατηγικής της Ιρλανδίας, η κυβέρνηση της ευρωπαϊκής χώρας συμφώνησε στην καταβολή 126 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, μέσα στα επόμενα χρόνια, ως μέρος παλαιότερης συμφωνίας, με στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Καθώς η Ιρλανδία αποτελεί πλέον κανονικό μέλος της Ευρωζώνης -χωρίς σοβαρά οικονομικά προβλήματα που να απαιτούν διεθνή επιτήρηση των δημοσιονομικών της-, οφείλει να συμμορφωθεί με τη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας. Έτσι από το 2014 έως το 2025 η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας πρέπει να εκταμιεύει κεφάλαια για την οικονομική ενίσχυση της Αθήνας, τα οποία προέρχονται από τα κέρδη στη διαφορά αποδόσεων των ομολόγων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της.

«Η συμφωνία αφορά μόνον στην Ελλάδα και όχι τα άλλα κράτη-μέλη που έχουν λάβει προγράμματα διάσωσης» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ