Ο Κυπριακός Τύπος, 22 Δεκεμβρίου 2013

Θέματα οικονομίας με αφορμή τις νέες φορολογίες και περικοπές για το 2014, οι εξελίξεις στο Κυπριακό με αφορμή τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για το κοινό ανακοινωθέν και το νέο σκάνδαλο που ταλανίζει την Τουρκία είναι από τα σημαντικότερα  θέματα που καλύπτονται στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων. ‘Όλες οι εφημερίδες επίσης φιλοξενούν συνεντεύξεις για θέματα επικαιρότητας.

«Οι νέοι φόροι του 2014» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που αναφέρεται στις νέες φορολογίες που ψηφίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και τίθενται σε ισχύ τη νέα χρονιά και αφορούν αύξηση στο ΦΠΑ, στις εισφορές στο ΤΚΑ, στην προσωρινή εισφορά και στον φόρο κατανάλωσης καυσίμων. Αλλού αναφέρει ότι στις 30 Δεκεμβρίου συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για να διορίσει τα νέα μέλη των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών. Σε άλλο ρεπορτάζ η «Α» γράφει για κρίσιμο Γενάρη στο Κυπριακό και αναφέρει ότι οι προσπάθειες για κατάληξη σε κοινή διακήρυξη θα πρέπει να ολοκληρωθούν το πρώτο μήνα του έτους και πριν την έκθεση για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η «Σημερινή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «’Δύσεκτο’ έτος το 2014 για την Κύπρο» και αναφέρεται σε πολλές και μεγάλες προκλήσεις στο Κυπριακό και τη οικονομία για την οποία τα στοιχήματα επικεντρώνονται στην υλοποίηση των στόχων του μνημονίου. Σε άλλο ρεπορτάζ γράφει ότι απαιτείται νέα στρατηγική και στόχοι για το Κυπριακό και γίνεται ανάλυση γιατί τώρα είναι αναγκ      αία η πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος. Αλλού φιλοξενείται συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο Πρόεδρος είναι δεσμευμένος έναντι των εταίρων του στο Κυπριακό και ότι το κείμενο στη βάση του οποίου συζητάμε χαμηλώνει τον πήχη.

Με τίτλο «Φρένο Αγκυρας στις εξελίξεις» ο «Φιλελεύθερος γράφει στο κύριό του θέμα ότι η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία επηρεάζει τις διεργασίες στο Κυπριακό και αυτό προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στα ψηλά δώματα των ΗΕ. Αλλού γράφει ότι ασκείται πίεση στην Λευκωσία για το ξεπάγωμα κεφαλαίων της Αγκυρας από Βρετανία και Σουηδία. Σε άλλο ρεπορτάζ ο «Φ» γράφει για ομαδικές αφυπηρετήσεις από το Δημόσιο και ότι σε τρία χρόνια έφυγαν πέραν 4,000 εργαζομένων από το Δημόσιο.

«Καλπάζει η φτώχια» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που αναφέρει ότι δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας θα κάνουν Χριστούγεννα χωρίς να έχουν τα βασικά αγαθά στο τραπέζι τους. Σε άλλο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ η εφημερίδα αναφέρεται στις εξελίξεις στην Τουρκία με τις σαρωτικές συλλήψεις και τις αντιδράσεις στους κόλπους της Κυβέρνησης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην τελευταία παράταση που δόθηκε για ανανέωση των καρτών νοσηλείας.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο «Σκοτεινές συμμαχίες πίσω από τις έρευνες» αναφέρεται στις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το οικονομικό σκάνδαλο στην Τουρκία και τις δηλώσεις Ερτογάν που κάνει λόγο για ξένο δάκτυλο. Αλλού αναφέρεται στις εκκλήσεις της Αστυνομίας ενόψει γιορτών για προστασία από τις κλοπές. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται στις δηλώσεις της Διευθύντριας του ΔΝΤ για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου από τις κυπριακές αρχές.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα με τίτλο «Επιχείρηση σκούπα στον Συνεργατισμό» και γράφει ότι αποκαλύπτονται ατασθαλίες και ξηλώνονται νεποτισμός και φέουδα. Αλλού αναφέρεται στις εξελίξεις στην Τουρκία και γράφει για ολική αβεβαιότητα και ρήξη μεταξύ του Ερντογάν και του πανίσχυρου Φετουλάχ Γκιουλέν. Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα αναφέρεται στις εξελίξεις στο Κυπριακό και γράφει ότι ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που θα κρίνει το αδιέξοδο.

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Ενταξιακά κεφάλαια γιοκ;» γράφει ότι η Λευκωσία μελετά σκλήρυνση της θέσης της έναντι της Τουρκίας. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Γλαύκου Κληρίδη που δεν δημοσιεύθηκε ποτέ και αναφέρει ότι «όταν έφυγε η Μεραρχία ο Μακάριος χάρηκε». Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα προβάλει αφιέρωμα για τα πενήντα χρόνια από τα ματωμένα Χριστούγεννα του 1963.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΑΧΡ)