Ο Κυπριακός τύπος, 3 Ιανουαρίου 2014

Η υπόθεση της επένδυσης από το Ταμείο Συντάξεων ΑΤΗΚ στη Δρομολαξιά και οι διορισμοί Διοικητικών Συμβουλίων στους ημικρατικούς οργανισμούς είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Αλλα θέματα του κυπριακού Τύπου σήμερα είναι η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για τις περιουσίες στα κατεχόμενα, η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, η εργατική διαφορά στις Τράπεζες, οι αλλαγές στον τρόπο διορισμών και προαγωγών από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και η από λάθος μετάδοση από το ΡΙΚ πρωτοχρονιάτικου μηνύματος του τέως Προέδρου Χριστόφια.

Η “Αλήθεια”, στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο “Αυτό μας έλειπε”, γράφει ότι διαπιστώνεται αδιέξοδο στην επίλυση της εργατικής διαφοράς στις τράπεζες και ότι δεν κατέληξαν τράπεζες και τραπεζοϋπάλληλοι σε συναινετική φόρμουλα για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης και έτσι παραπέμπεται η διαφορά στη μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας. Αλλού γράφει ότι το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την επένδυση στη Δρομολαξιά παραπέμφθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης στη Γενική Εισαγγελία για περαιτέρω διερεύνηση και ενδεχομένως για άλλες διώξεις εμπλεκομένων προσώπων. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει για το “δύσκολο ρόλο” της Ελλάδας στην Προεδρία της ΕΕ.

Η “Σημερινή”, με τον τίτλο “Κι αρχή κακός μας χρόνος”, γράφει στο κύριό της θέμα ότι με την ανατολή του 2014 ήχησαν τα τύμπανα του “πολέμου” και ότι τα αντιπολιτευόμενα κόμματα και η Κυβέρνηση ξεκίνησαν σκληρές συγκρούσεις εφ` όλης της ύλης. Σε άλλο θέμα γράφει πως “νομοσχέδιο – φάντασμα” προκαλεί σύγχυση και ότι υπήρξε νέα γκάφα του Προεδρικού, που ζητούσε από τη Βουλή την ψήφιση ανύπαρκτου νομοσχεδίου για ανάθεση όλων των διορισμών και προαγωγών στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας. Άλλη είδηση είναι ότι υπάρχουν καταγγελίες για στρογγυλοποίηση προς τα άνω των νέων τιμών στα καύσιμα.

Ο “Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο θέμα, κάτω από τον τίτλο “Ήταν πολλοί στο φαγοπότι”, ότι το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τη Δρομολαξιά καίει και άλλους και ότι διευρύνεται ο κύκλος εκείνων που πήραν μέρος στο μεγάλο φαγοπότι της Δρομολαξιάς. Αλλη είδηση είναι ότι επεκτείνεται το “δίκτυο” συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας από την Κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο σε συνεδρία στις 8 Ιανουαρίου 2014, με θέμα στην ημερήσια διάταξη και αυτό των περιουσιών στα κατεχόμενα.

Η “Χαραυγή”, στο κύριό της θέμα με τον τίτλο “Δυστυχώς… δεσμεύθηκε”, γράφει πως δεν τήρησε όσα προεκλογικώς έλεγε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για επιλογή και διορισμό μελών των Διοικητικών Συμβουλίων στους ημικρατικούς οργανισμούς ούτε για διορισμούς και προαγωγές εργαζομένων σε αυτούς, αλλά, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τώρα “επιβραβεύει την κομματοκρατία και την κομματική συναλλαγή”. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, με τις οποίες καλεί σε συστράτευση πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία για αντίσταση στο Μνημόνιο και για απεγκλωβισμό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης προέβη σε νέες εξαγγελίες για τις φυλακές και ότι υποσχέθηκε – και πάλιν- μέτρα για αποφυγή των αυτοκτονιών φυλακισμένων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” γράφει στο κύριό της θέμα πως το πόρισμα της έρευνας για την επένδυση της ΑΤΗΚ στη Δρομολαξιά κάνει λόγο για δίκτυο αδιαφανών συμφωνιών και οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης συνιστούν επέκταση των αστυνομικών ερευνών για την υπόθεση αυτή. Αλλού γράφει ότι βρέθηκε σκύλος κοντά στο Παραμάλι σε σοκ λόγω πολλαπλών τραυμάτων που έφερε από πυροβολισμό με κυνηγετικό όπλο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Νομπλ θεωρεί ανεπαρκείς τις ποσότητες φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ για τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου.

Η επίσης αγγλόφωνη “The Cyprus Daily”, με τίτλο “Λάθος μήνυμα”, γράφει στο κύριό της θέμα ότι απολογήθηκε το κρατικό Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για τη λανθασμένη μετάδοση πρωτοχρονιάτικου προεδρικού μηνύματος από το ραδιόφωνο στις 31 Δεκεμβρίου 2013, δηλώνοντας ότι διερευνάται η όλη υπόθεση. Σε άλλο θέμα γράφει για το κοινωνικό πρόβλημα στην Κύπρο με τους μαθητές που καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά. Άλλη είδηση είναι η εξαγγελία από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού για συμμετοχή 18.000 προσώπων σε εκπαιδευτικά προγράμματα 6,2 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη”, υπό τον τίτλο “Υπό τις διαταγές του Αρχιεπισκόπου”, γράφει ότι είναι εγκλωβισμένος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόσο στους χειρισμούς για το Κυπριακό όσο και για θέματα οικονομίας και ότι ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, με εντολές του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν κάνει βήμα χωρίς τη συγκατάθεση του προκαθήμενου της Εκκλησίας Κύπρου. Αλλού γράφει ότι τίθενται νέες φορολογίες μέσα στο 2014 “από τους κυβερνώντες που διέλυσαν το κοινωνικό κράτος”. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι δρουν οργανωμένα οι μιζαδόροι στα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς.

Η επίσης εβδομαδιαία εφημερίδα “Το κυπριακό Ποντίκι” γράφει στο κύριο θέμα, κάτω από τον τίτλο “Έρχεται δεύτερο πακέτο διάσωσης”, ότι επιδεινώνονται δραματικά οι οικονομικοί δείκτες στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι οι Τούρκοι “μαζεύουν” το Μπαρμπαρός από την κυπριακή ΑΟΖ και ότι δεν θα κάνει έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές. Άλλο θέμα της εφημερίδας αναφέρεται στο Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, τον οποίο χαρακτηρίζει ως “ευάλωτο” σε τηλεφωνήματα και παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα -όπως αναφέρει- οι γνωματεύσεις του να προκαλούν σοβαρούς κινδύνους.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)