Ο Κυπριακός Τύπος, 2 Φεβρουαρίου 2014

Με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της Cyta ασχολούνται οι κυριακάτικες εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους. Όλες επίσης οι εφημερίδες φιλοξενούν συνεντεύξεις από πολιτικούς, κρατικούς αξιωματούχους και άλλους για θέματα της επικαιρότητας.

«Ζήτημα ημερών και μετά…μηνών» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που αναφέρεται στις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της επίσκεψης την Τρίτη στη Λευκωσία της ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ με στόχο, όπως αναφέρεται, να κλείσει ένα κοινό ανακοινωθέν, λιτό ή εκτεταμένο. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι η Διοίκηση της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων έστειλε επιστολή στους εργαζομένους και αναφέρει ότι η ταμειακή ρευστότητα είναι σχεδόν 42,000 ευρώ και οι υποχρεώσεις πολύ περισσότερες και ότι τέλος του μήνα μπορεί να καταβάλει μόνο το 50% των μισθών. Επίσης η «Α» φιλοξενεί συνέντευξη του Υπουργού Γεωργίας, ο οποίος μιλά μεταξύ άλλων για τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού υπουργείου.

Υπό τον τίτλο «Δεν ξεπουλούμε όσα-όσα τη Cyta», η «Σημερινή» στο κύριό της θέμα προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΣ της Αρχής, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι στόχος είναι η διασφάλιση της αποδοτικότητας του οργανισμού. Η εφημερίδα γράφει ακόμη στην πρώτη της σελίδα ότι το 2013 πτώχευσαν 364 φυσικά πρόσωπα και 198 εταιρείες και φιλοξενεί δηλώσεις του Εφόρου Εταιρειών. Σε άλλο ρεπορτάζ η «Σ» προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου της Τράπεζας Κύπρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου στο ΚΥΠΕ για την πορεία του συγκροτήματος.

Με τίτλο στο κύριό του θέμα «Οι πολίτες θέλουν αποτέλεσμα», ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει πως το κόμμα του όταν ανέλαβε την εξουσία δεν φρόντισε να αλλάξει τη λογική των πελατειακών σχέσεων και έχει πει το δικό του mea culpa. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στις ζυμώσεις στο Κυπριακό και γράφει ότι οι ΗΠΑ αναμένουν απάντηση από την Άγκυρα αν αποδέχεται φόρμουλα για επανέναρξη των συνομιλιών. Αλλού ο «Φ» προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της ισραηλινής Βουλής για θέματα φυσικού αερίου και ΑΟΖ.

Η «Χαραυγή», με τίτλο στο κύριό της θέμα «Στήνονται δομές για ιδιωτικοποιήσεις», γράφει ότι είναι έτοιμος ο πρώτος διαδικαστικός νόμος ο οποίος παρουσιάζεται αύριο στην Τρόικα και προνοεί σύσταση διυπουργικής επιτροπής, ειδικής μονάδας στο ΥΠΟΙΚ και τεχνικές επιτροπές στους τρεις οργανισμούς που θα ιδιωτικοποιηθούν. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ εισηγείται μέτρα σε δύο κατευθύνσεις για αντιμετώπιση της ανεργίας. Επίσης η «Χ» προβάλλει συνέντευξη της Επιτρόπου Διοικήσεως, η οποία με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στη Λάρνακα αναφέρεται στην ανάγκη για συμμόρφωση των διαφόρων υπηρεσιών με τις υποδείξεις του γραφείου της.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με τίτλο «Χαρτιά στοιβαγμένα σε υποθέσεις πολιτών εναντίον κράτους», αναφέρεται στις καθυστερήσεις, τις ελλείψεις και τα διάφορα κενά που αντιμετωπίζουν οι πολίτες όταν έρθουν αντιμέτωποι με τις κρατικές υπηρεσίες για υποθέσεις που πρέπει να διεκπεραιώσουν, με αφορμή και το πρόσφατο θάνατο της Ρουμάνας μητέρας στη Λάρνακα. Αλλού αναφέρει ότι οι κάτοικοι Καϊμακλίου είναι ανάστατοι γιατί καλούνται να επωμισθούν το κόστος για επιδιόρθωση των πεζοδρομίων στην περιοχή τους. Επίσης φιλοξενείται ρεπορτάζ για τα εγκαίνια του πρώτου μουσείου κλασσικού αυτοκινήτου στον Ύψωνα.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής», με τίτλο στο κύριό της θέμα «Οι 7 μνηστήρες για τη Cyta», προβάλλει τη μελέτη του οίκου KPMG και τα σημεία-κλειδιά για την ιδιωτικοποίηση της Αρχής. Αλλού αναφέρει ότι πλανάται ο κίνδυνος διχοτόμησης της Ουκρανίας με αφορμή τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων. Επίσης η εφημερίδα γράφει ότι η Υπουργός Εργασίας καλεί σε διάλογο όλους τους φορείς εντός των ημερών για το θέμα του διευρυμένου ωραρίου των καταστημάτων.

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη», υπό τον τίτλο «Πρόσω ολοταχώς ο ‘ΒΑΡΒΑΡΟΣ’…», αναφέρεται στις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και τις ανησυχίες των κρατικών υπηρεσιών. Αλλού φιλοξενείται το τελευταίο μέρος συνέντευξης του Γλαύκου Κληρίδη που δεν δημοσιεύτηκε ποτέ και αναφέρεται στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα γράφει ότι θα τεθεί νομοσχέδιο ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για το θέμα των συγχωνεύσεων των Συνεργατικών Ιδρυμάτων.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΜΜ)