Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σεράγεβο

Aπό 21 έως 25 Φεβρουαρίου

«Ειρήνη, Τέχνη, Ελευθερία» είναι ο θεματικός άξονας της 30ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ του Σεράγεβο «Sarajevo Winter 2014», στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα.

Το «Sarajevo Winter» είναι από τα πιο γνωστά φεστιβάλ στην παγκόσμια σκηνή και διαθέτει υψηλό κύρος στον καλλιτεχνικό κόσμο διεθνώς.

Φορέας της διοργάνωσής του είναι το International Peace Center Sarajevo, που είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Παραστατικών Τεχνών (ISPA) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεστιβάλ (EFA). Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της UNESCO, της Προεδρίας, της Ομοσπονδίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Bοσνίας – Ερζεγοβίνης, του Σεράγεβο Canton, της πόλης του Σεράγεβο και του Δήμου Stari Grad.

 

Η εθνική συμμετοχή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ εντάσσεται στην προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να στηρίξει και να ενισχύσει την παρουσία των Ελλήνων καλλιτεχνών εκτός συνόρων.

Από τις 21 έως τις 25 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστούν σε διάφορους χώρους του Σεράγεβο συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, προβολές και λογοτεχνικά αφιερώματα, καθώς και έκθεση έργων σύγχρονης τέχνης από τη Συλλογή έργων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά:

21 Φεβρουαρίου 2014

Ρεσιτάλ πιάνου

Σολίστ: Ντόρα Μπακοπούλου

Τραγουδά η Νανά Περράκη

Α’ μέρος: Φρεντερίκ Σοπέν, Μωρίς Ραβέλ, Μάνος Χατζιδάκις

Β’ μέρος: Γιάννης Κωνσταντινίδης, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις

 

22 Φεβρουαρίου 2014

 

Προβολή της μικρού μήκους ταινίας Νερό στο τραπέζι, Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, της Βουβούλας Σκούρα. Σκηνοθεσία-Σενάριο   Βουβούλα Σκούρα, Φωτογραφία Γιάννης Σαρηγιάννης, Μοντάζ Γιάννης Νταρίδης, Μουσική Νίκος Παπαδογούλας, Κοστούμια Ερωφίλη Πολιτοπούλου. Στον ρόλο των γυναικών της Μεσογείου η Κωνσταντίνα Τάκαλου. Αφηγητής Χρόνης Παυλίδης

Θεατρική παράσταση Γιοι και Κόρες της ομάδας SFORARIS, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Κείμενο/Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, Σκηνικά/ Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα-Ράνια Υφαντίδου Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου Τραγούδι: Χριστίνα Μαξούρη, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη, Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Άννα Ελεφάντη, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργος Παπαπαύλου, Στέφη Πουλοπούλου

23 Φεβρουαρίου 2014

Χορευτική παράσταση Μητέρες της Ομάδας ΖΗΤΑ, χορογραφία Ίρις Καραγιάν.

 

24 Φεβρουαρίου 2014 , SARTR Theatre

Θεατρική παράσταση Εκάβη project, σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι

 

Σκηνοθεσία – φωτισμοί: Ένκε Φεζολλάρι Δραματολόγος: Ναταλί Μηνιώτη , Σκηνικά – κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου,  Βοηθοί    σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού και Μαρίνα Κανελλοπούλου , Παίζουν: Ανδρονίκη Μερτίρη, Στέφανος Μουαγκιέ, Βέφη Ρεδή, Κωστής Σειραδάκης.,Μετάφραση αποσπασμάτων από την Εκάβη του Ευριπίδη: Σπύρος Ευαγγελάτος. Μετάφραση ξένων κειμένων στα ελληνικά και ελληνικών κειμένων σε ξένες γλώσσες από την ομάδα της παράστασης. (Αποσπάσματα κειμένων των Κ. Καβάφη, Γ. Σεφέρη, αλβανικά και αφρικάνικα τραγούδια και μοιρολόγια).

25 Φεβρουαρίου 2014

Εγκαίνια έκθεσης Παράδοση-Ανατροπή, επιμέλεια Κ. Κοσκινά, Γ. Μπόλης από τη συλλογή έργων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νίκος Αλεξίου, Στήβεν Αντωνάκος, Κώστας Βαρώτσος, Filippo Berta, Λυδία Δαμπασίνα, Christoph Draeger, Khaled Hafez, Αντιγόνη Καββαθά, Λίζη Καλλιγά, Νίκη Καναγκίνη, Βλάσης Κανιάρης, Ευαγγελία Κρανιώτη, Nikolaj Bendix Skuym Larsen, Μαρία Λοϊζίδου, Δημήτρης Μεράντζας, Micha, Oliver Musovik, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Δημήτρης Ξόνογλου, Irfan Önürmen, Dennis Oppenheim, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Νατάσσα Πουλαντζά, Eugenio Tibaldi, Γιώργος Τσεριώνης, Κώστας Τσόκλης, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Νίκος Χαραλαμπίδης, Yang Yongliang.

Καβάφης- a performance, επιμέλεια Σ.Παπαθανασίου και με τη συνεργασία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφήγηση: Ρούλα Πατεράκη, Μάνος Καρατζογιάννης , Επιμέλεια παρουσίασης Σίσσυ Παπαθανασίου. Με τη συνεργασία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι καταξιωμένοι ηθοποιοί Ρούλα Πατεράκη και Μάνος Καρατζογιάννης διαβάζουν τα ποιήματά του μεγάλου Αλεξανδρινού: H Πόλις, Τείχη, Ιθάκη, Περιμένοντας τους βαρβάρους, Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, 200π.Χ, Ο Δαρείος, Η Ναυμαχία, Πρέσβεις από την Αλεξάνδρεια, Εν Δήμω της Μικράς Ασίας, Η Διορία του Νέρωνος, Μύρης, Αλεξάνδρεια του 340μ.Χ, Νέοι της Σιδώνος, Μανουήλ Κομνηνός, Του Πλοίου, Che fece… il gran rifiuto. Η απόδοση συνοδεύεται από οπτικο-ηχητική εγκατάσταση της Χριστίνας Καρποδίνη, η οποία έγινε στο Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Αναστασίας Γεωργάκη, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή.

Η εθνική συμμετοχή 2014 οργανώνεται με μέριμνα της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

parapolitika.gr