«Εργον»: Το ελληνικό μεζεδοπωλείο που ξετρέλανε τους Λονδρέζους και τους έκανε να αλλάξουν άποψη για την ελληνική κουζίνα

Στην καρδιά του Λονδίνου υπάρχει ένα παντοπωλείο που στα ράφια του μπορεί να βρει κανείς σχεδόν ότι παράγεται στην ελληνική γη, αλλά και να γευτεί αυθεντικά ελληνικά προϊόντα μαγειρεμένα κατά τις… εντολές του σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου. Ο λόγος για το «Εργον», το ελληνικό παντοπωλείο-μεζεδεπωλείο, είναι μια ιδέα δύο αδελφών, που ξεκίνησε δειλά-δειλά από τη Θεσσαλονίκη το 2004.

ergon-660

Τα δέλφια Δούζη από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν το 2004, ιδρύοντας μια επιχείρηση μέσω της οποίας,  αντιπροσωπεύοντας μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, πουλούσαν τα προϊόντα τους από άκρη σε άκρη της χώρας. Το 2007 δημιουργήθηκε η «Εργον» η οποία αρχικά αντιπροσώπευε παραγωγούς μελιού σε Ελλάδα και εξωτερικό. «Όταν προέκυψε η ανάγκη να πουλήσουμε αυτά τα προϊόντα στο εξωτερικό και σε διάφορες αγορές, όπως σούπερ μάρκετ και μεγάλες αλυσίδες, είδαμε ότι δεν μπορούσαμε να το κάνουμε, γιατί δεν υπήρχε barcode ή αγγλικά στις ετικέτες τους.

Έτσι, μας ήρθε η ιδέα να φτιάξουμε ένα brandname Έργον, το οποίο να μαζεύει μικρούς παραγωγούς, να τους φτιάχνει την ετικέτα κι αυτό το προϊόν να μπορέσει να πουληθεί στο εξωτερικό. Όχι, όμως, σε μεγάλες αλυσίδες, καθώς στη συνέχεια, αλλάξαμε σκεπτικό. Η σκέψη ήταν σε διάφορες αγορές στην Ευρώπη για αρχή, αλλά προσπαθώντας να οργανώσει λίγο αυτό το κομμάτι. Έτσι, δημιουργήθηκε η ιδέα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Δούζης μιλώντας στο Popaganda.gr

Και μπορεί η αρχή να έγινε με το μέλι, αλλά τα δύο αδέλφια δεν έμεινα εκεί. Σταδιακά άρχισαν να συσκευάζουν και άλλα προϊόντα και το 2011 όταν είχαν 150 κωδικούς περίπου, ήρθε η ιδέα και για το παντοπωλείο. Διαβάστε πώς αργότερα ήρθαν και οι… μεζέδες το παντοπωλείο στο Λονδίνο και τα μελλοντικά σχέδια επέκτασης των δύο αδελφών στο Popaganda.gr.