Βενιζέλος: Η Αθήνα στο πλευρό των Ελλήνων της Ουκρανίας

Μαριούπολη, Ουκρανία

Για την «απόλυτη κάλυψη και προστασία» από την ελληνική πολιτεία στους Έλληνες της Ουκρανίας διαβεβαίωσε την ομογένεια στη Μαριούπολη ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Πριν μεταβεί στο Κίεβο, ο έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως η Αθήνα καλεί σε «μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία, στην οποία να μετέχουν όλες οι δυνάμεις της χώρας» και υπογράμμισε πως «πρωτίστως, θέλουμε να μην έχουμε ούτε εμφύλιο πόλεμο, ούτε πολεμική ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».

«Η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο αυτή, θέλει να συμβάλλει όσο μπορεί, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, να υπάρξει τάξη, να υπάρξει ασφάλεια, να υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση, δημοκρατική, συναινετική – στην οποία να μετέχουν όλες οι δυνάμεις της Ουκρανίας πολιτικές, κοινωνικές, περιφερειακές – που να οδηγήσει τη χώρα στην αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης, σε εκλογές προεδρικές, στη λειτουργία ενός ομαλού συστήματος» ανέφερε την Κυριακή ο Ευ.Βενιζέλος.

Μιλώντας στους ομογενείς της χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως, ως Έλληνες πολίτες, η Ελλάδα σας έχει υπό την απόλυτη κάλυψη και προστασία της και θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε, εθνικές και ευρωπαϊκές, ώστε να έχετε αυτή την προστασία, αυτή την φροντίδα που πρέπει να έχετε, τις δύσκολες στιγμές που ζείτε».

«Οποιαδήποτε ανάγκη παραστεί, η βοήθειά μας θα είναι άμεση, πρακτική, αποτελεσματική, σε συνεννόηση, φυσικά, πάντα με τις ουκρανικές Αρχές, με τις οποίες πρέπει να έχουμε εξαιρετική σχέση, για να είμαστε και αποτελεσματικοί σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε» είπε ο Ευ.Βενιζέλος.

«Θέλουμε η Ουκρανία, η χώρα στην οποία ζείτε, να ευτυχήσει, να ευημερήσει, να ξεπεράσει την κρίση, και, βεβαίως, αυτό που, πρωτίστως, θέλουμε και θέλει όλος ο κόσμος είναι να μην έχουμε ούτε εμφύλιο πόλεμο, ούτε πολεμική ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Να μην ξαναγίνει η Ουκρανία ένα πεδίο πολέμου, να μην έχουμε εδώ ένα νέο ψυχρό πόλεμο που θα διχάσει ξανά την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε και θα το αποφύγουμε» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Newsroom ΔΟΛ

 

Επίσκεψη Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στην Ουκρανία (2.3.2014)

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μεταβαίνει αύριο, Κυριακή, 2 Μαρτίου, στην Ουκρανία.
Ο κ. Βενιζέλος, θα επισκεφτεί, αρχικά, τη Μαριούπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των εκεί Ελληνικών Κοινοτήτων και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κίεβο, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Σε πρόσφατη δήλωση της προέδρου της Ομοσπονδίας ελληνικών συλλόγων Ουκρανίας, Αλεξάνδρας Προτσένκο

απαντώντας σε ερώτηση της ΡΗΡ εάν υπάρχει φόβος στις ελληνόφωνες περιοχές, είπε: “Είναι εδώ στην Ουκρανία ο πρέσβης από την Ελλάδα κ. Βασίλης Παπαδόπουλος. Εδώ στη Μαριούπολη υπάρχει Γενικό Προξενείο της Ελλάδας. Μαζέψαμε τους εκπροσώπους της Ομογένειας -υπάρχουν εδώ 110 Σύλλογοι- εξηγήσαμε σε κάθε χωριό σε κάθε Πρόεδρο ότι πρέπει να οργανωθούμε. Το πρώτο,  να είμαστε ενωμένοι, δεν κάναμε κανένα κακό για να μας πειράξουνε.  Οι Έλληνες εδώ μένουνε αρκετές χιλιάδες …  Εδώ γεννήθηκαν οι πρόγονοί μας και κανένας δεν μπορεί να πει ότι η Ουκρανία δεν είναι η πατρίδα μας και εμείς πολίτες της Ουκρανίας…”

Ρωτήσαμε εάν τα γεγονότα που έχουν συμβεί στο Κίεβο τους ανησυχούν. “Τα πολιτικά που γίνονται στο Κίεβο, ακόμη δεν έφθασαν σε μας”, είπε η κυρία Προτσένκο. Και πρόσθεσε: “όπως κάθε άνθρωπος ανησυχούμε για κάτι που γίνεται στη χώρα μας. Όπως και εσείς στην Ελλάδα, στην Αθήνα, όταν γίνονται επεισόδια και σπάζουνε μαγαζιά, όταν γίνονται συγκρούσεις  και καίνε, πάλι, όμως, κρατάτε την ψυχραιμία σας. Έτσι και εδώ σε μας, εμείς βρισκόμαστε 1000 χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο”.

Στη συνέχεια ρωτήσαμε για τις τελευταίες πληροφορίες που φθάνουν και που θέλουν κάποιοι να έχουν ξεσηκωθεί και στην Κριμαία. “Ναι, υπάρχουν τώρα κάποια γεγονότα και στην Κριμαία,  αλλά ακόμη δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι.  Ακροδεξιοί ή ρώσικη κοινότητα είναι;  Σήμερα θα μάθουμε, θα λυθεί και αυτό το πρόβλημα. Νομίζω τους έχουνε συλλάβει.  Η Κριμαία είναι αυτονομία, και δεν το πιστεύω, κατά τη γνώμη μου, ότι η Ρωσία θα μπεί μέσα. Και στην Κριμαία θα λυθεί το πρόβλημα”.