Βγαίνει από το τούνελ η Πορτογαλία -Ενα βήμα πριν από την έξοδο από το μνημόνιο

Ενα βήμα απομένει πλέον για την Πορτογαλία, προκειμένου να βγει από το πρόγραμμα στήριξης. Η χώρα εξασφάλισε τη θετική κρίση της Τρόικα σε ότι αφορά την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και πλέον απομένει μόνο μία αξιολόγηση.

Η θετική κρίση ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση δόσης ύψους 2,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 78 δισεκατομμύρια που προβλέπονταν στο πρόγραμμα βοήθειας που τέθηκε σε εφαρμογή το Μάιο του 2011.

«Η Πορτογαλία ολοκληρώνει την ενδέκατη αξιολόγηση της Τρόικα με θετικό τρόπο. Δεν απομένει παρά μόνο μία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Πάουλο Πόρτας. Η χώρα φιλοδοξεί να απαλλαγεί από τους δανειστές στις 17 Μαΐου και αυτή ήταν η 11η από στις συνολικά 12 αξιολογήσεις που είχαν προβλεφθεί για το τριετές πρόγραμμα.

Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2014: Αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2%, από 0,8% προηγουμένως, χάρη κυρίως στην καλή πορεία των εξαγωγών. Η πρόβλεψη για το ποσοστό της ανεργίας φέτος επίσης αναθεωρήθηκαν επί τα βελτίω, στο 15,7% από 16,8% προηγουμένως.

Πηγή: iefimerida.gr