Αιτία πολέμου η στρατιωτική δράση, διαμηνύει το Κίεβο στη Μόσχα

Κίεβο

Η στρατιωτική επέμβαση θα οδηγήσει σε πόλεμο και θα βάλει τέλος στις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε η νέα κυβέρνηση της χώρας στον Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την απόφαση της ρωσικής Άνω Βουλής να εγκρίνει τη χρήση στρατευμάτων στη χερσόνησο της Κριμαίας.Στη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας αποφασίστηκε και ήδη έχουν τεθεί σε κατάσταση μάχης οι ένοπλες δυνάμεις.

Σε διάγγελμά του ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε πως τίποτα δεν δικαιολογεί επίθεση της Ρωσίας στη χώρα του. Δίπλα του στεκόταν ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος ανάφερε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ τού είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να επιστρέψουν στη βάση στην Κριμαία.

«Η στρατιωτική επέμβαση θα σημάνει την αρχή του πολέμου και το τέλος στις σχέσεις Ουκρανίας και Ρωσίας» είπε ο Γιατσενιούκ στους δημοσιογράφους.

Ταυτόχρονα ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ενισχύσει την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας και των στρατηγικών θέσεων.

Την ίδια στιγμή, η ουκρανική ακροδεξιά καλεί σε «γενική κινητοποίηση».

Το ουκρανικό εθνικιστικό κόμμα Σβόμποντα και το ακροδεξιό κόμμα Δεξιός Τομέας, τα οποία βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην εκδίωξη του φιλορώσου προέδρου Γιανουκόβιτς, κάλεσαν το Σάββατο σε «γενική κινητοποίηση» μετά την έγκριση του ρωσικού Κοινοβουλίου στην πρόταση Πούτιν για χρήση στρατευμάτων στην Κριμαία.

«Αυτός είναι ο πόλεμος! Η ουκρανική κοινωνία πρέπει να κινητοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό» ανέφερε το Σβόμποντα σε μία ανακοίνωση όπου καλούσε τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ να θεωρήσει ότι η χώρα βρίσκεται «σε εμπόλεμη κατάσταση» και να «ξεκινήσει μια γενική κινητοποίηση».

Ο Δεξιός Τομέας, ακροδεξιό κόμμα που πρωταγωνίστησε στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας τις τελευταίες αυτές εβδομάδες στο Κίεβο, κάλεσε τους υποστηρικτές του να «κινητοποιηθούν και να πάρουν επειγόντως τα όπλα» μπροστά στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας.