Στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο, τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία

Αθήνα

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πολυνομοσχέδιο εισήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου μετά από δεκάωρη συζήτηση θα τεθεί σε ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.

Συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες για τις 6:30 το απόγευμα στο Σύνταγμα από τη ΓΣΕΕ και στις 7 το απόγευμα στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τις ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) είπε ότι το κόμμα του δεν αναγνωρίζει τέτοιες διαδικασίες που είναι έκνομες και άρα δεν παράγουν και έννομα αποτελέσματα. «Έχουμε ένα πολίτευμα, δικτατορία της τρόικας» δήλωσε.

Ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ) κατήγγειλε τη διαδικασία, επισημαίνοντας πως όταν ο Κανονισμός της Βουλής συμπεριέλαβε τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν είχε λάβει υπόψη του ότι θα έρχονται σε ένα νομοσχέδιο τεράστια Μνημόνια.

«Η αντιλαϊκή πολιτική συνδέεται άμεσα με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) και ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα για περισσότερους ομιλητές και πιο άνετη συζήτηση.

Το Σάββατο το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) στις Επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, ΧΑ) καταψήφισαν όπως και οι Δημοκρατικοί Ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ από την συζήτηση αποχώρησε το ΚΚΕ.

Τις τελευταίες ώρες, υπήρχαν συνεχείς διαβουλεύσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη με βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι δύο υπουργοί τελικά κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο που θα εισαχθεί σήμερα στο νομοσχέδιο και θα γίνει γνωστό στους βουλευτές με αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.

Στην τελική ρύθμιση αναφέρεται ότι το παστεριωμένο γάλα θα είναι διάρκειας έως 7 ημέρες, δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο κ. Τσαυτάρης. Πρόσθεσε πάντως πως δεν μπορεί να κάνει καμία εκτίμηση αν αυτό θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα.

Το Σάββατο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης και Μιχάλης Κασσής επέμειναν στις αντιρρήσεις τους για τη διάταξη στο θέμα της παραγωγής και διανομής του γάλακτος.

Η στάση των βουλευτών αυτών δεν αποκλείεται να αλλάξει μετά τη νέα ρύθμιση.

Πάντως, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη διευρυμένη αρμόδια επιτροπή, κυβερνητικοί παράγοντες στη Βουλή εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για ψήφιση του νομοσχεδίου.

Newsroom ΔΟΛ