Βενιζέλος: Η επίσκεψη Μέρκελ σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας της χώρας

Αθήνα
Η άφιξη της κ. Μέρκελ σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας που κάνει η Ελλάδα, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά το τέλος του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Ζάππειο.«Έρχεται να στηρίξει την ελληνική οικονομία εν όψει και της διαφαινόμενης εξόδου στις αγορές, η οποία, όπως έχουμε εξηγήσει, δεν είναι αναγκαία και απαραίτητη για την Ελλάδα, διότι η χώρα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες» είπε στους δημοσιογράφους.Και τόνισε: «Αποτελεί μια ευκαιρία να γίνει η επανατοποθέτηση της χώρας στις διεθνείς αγορές. Να αποτιμηθεί η χώρα εμπορικά, από πλευράς τίτλων».

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου είχε στείλει το  μήνυμα ότι ο ίδιος μαζί με τον πρωθυπουργό είναι εγγυητές της σταθερότητας της χώρας.

Σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

«Η σημερινή δήλωση του κυρίου Βενιζέλου, σχετικά με την έλευση της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα, αποτελεί, κατ’ ουσίαν, ομολογία πίστης του ιδίου στο άρμα του μερκελισμού. Πράγματι, ο κύριος Βενιζέλος γράφει μια νέα σελίδα στα χρονικά της πλήρους αποδοχής της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής».

Σχέδιο επιστροφή στις αγορές

Με την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, για πρώτη φορά από το 2010, επιχειρούν Σαμαράς και Βενιζέλος να αφήσουν πίσω τους το σάλο που δημιούργησε η υπόθεση Μπαλτάκου.

Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν μάλιστα η έξοδος να γίνει την επόμενη εβδομάδα -παρά την αναβολή αξιολόγησης της Moody’s- με την ευκαιρία της νέας επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα.

Διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητα του κυβερνητικού επιτελείου ότι οι συνθήκες για δανεισμό από τις διεθνείς αγορές είναι ώριμες έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στη διάρκεια της σύσκεψης Σαμαρά-Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά την έξοδό του από το πρωθυπουργικό γραφείο ο κ. Στουρνάρας ρωτήθηκε για τις πληροφορίες ότι «η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές από λεπτό σε λεπτό ή από ημέρα σε ημέρα», απαντώντας:

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο αυτό. Η ημερομηνία της έκδοσης θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες. Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες. Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα πια, δεν γύρισε απλώς σελίδα ή κεφάλαιο, άλλαξε βιβλίο.

» Η διεθνής οικονομική κοινότητα περιβάλλει την ελληνική οικονομία με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη. Τα spreads συνεχίζουν και πέφτουν. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βρισκόμαστε πια κοντά στο 6% στο 10ετές ομόλογο. Για σκεφτείτε. Πριν από την κρίση. Είμαστε ακριβώς σήμερα, πριν μισή ώρα, είμαστε στο 6,03%. Αυτό είναι μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη.»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ