Κινεζικό πλοίο «έπιασε» το σήμα του «μαύρου» κουτιού – Σε εξέλιξη οι έρευνες

Κινεζικό πλοίο, που συμμετέχει στις έρευνες για το αγνοούμενο Boeing της Malaysia Airlines, «έπιασε» σήμα του «μαύρου» κουτιού στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, όπως μεταδίδει το BBC.

Ειδικότερα, το κινεζικό πολεμικό πλοίο Haixun 01 κατέγραψε σήμερα ηχητικό σήμα συχνότητας  37.5 kHz ανά δευτερόλεπτο, γεννόντας ελπίδες ότι μπορεί να έχει εντοπίσει το «μαύρο« κουτί της πτήσης MH 370, έναν μήνα μετά την εξαφάνισή του.

Οι συντεταγμένες του σήματος είναι περίπου 25 βαθμοί νότιο γεωγραφικό πλάτος και 101 βαθμοί ανατολικό γεωγραφικό μήκος.

Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν το σήμα που εντοπίσητηκε ανήκει στο συγκεκριμένο αεροπλάνο. «Μπορεί να είναι λάθος το σήμα», τόνισε ο ωκεανογράφος Simon Boxall.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν πως ένα αεροπλάνο της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας εντόπισε «έναν αριθμό λευκών αντικειμένων» να επιπλέουν στην περιοχή που γίνονται οι έρευνες.

Τα περιθώρια για τον εντοπισμό του «μαύρου» κουτιού, που θα δώσουν απαντήσεις στο θρίλερ με το αεροσκάφος, πάντως στενεύουν καθώς το αεροπλάνο αγνοείται από τις 8 Μαρτίου και σύμφωνα με ειδικούς οι μπαταρίες του αντέχουν έως τις 7 Απριλίου.

Η τελευταία περιοχή που ερευνάται σύμφωνα με τις εντολές της αυστραλιανής ακτοφυλακής που συντονίζει τις έρευνες είναι έκτασης 217.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε μια απόσταση 1.700 χλμ. βορειοδυτικά του Πέρθ.

Στις έρευνες εντοπισμού έχουν ενταχθεί 13 αεροπλάνα και 11 πλοία, ενώ τις υποβρύχιες έρευνες έχουν εντείνει ένα βρετανικό υποβρύχιο και δύο αυστραλιανά σκάφη.

Μαλαισία: Δεν θα σταματήσουμε τις έρευνες

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσέιν δήλωσε πως η χώρα του δεν θα σταματήσει να ψάχνει για το αεροπλάνο και δεν θα υπολογίσει το κόστος των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων.

«Η έρευνα εκτείνεται πέρα από τα δολάρια και τα σεντ», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Κουάλα Λουμπούρ. «Η Μαλαισία δεν θα σταματήσει να ψάχνει για την [πτήση] MH370».

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τις πληροφορίες πως οι έρευνες για το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 239 άνθρωποι, έχει καταστεί η πιο δαπανηρή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των τελευταίων χρόνων.

«Οι επιχειρήσεις έρευνας είναι δύσκολες, απαιτητικές και πολύπλοκες», είπε. «Παρ΄όλ΄αυτά, η αποφασιστικότητά μας παραμένει αμείωτη».

«Θα συνεχίσουμε τις έρευνες με το ίδιο σθένος και την ίδια ένταση», πρόσθεσε. «Το οφείλουμε στις οικογένειες εκείνων που επέβαιναν στο αεροπλάνο και στον ευρύτερο κόσμο».

Ο Χισαμουντίν είπε πως η Μαλαισία θα συνεχίσει να ηγείται των ερευνών και πως έχει εξουσιοδοτήσει την Αυστραλία, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία να γίνουν μέλη της ομάδας.

Είπε πως η ερευνητική ομάδα θα χωριστεί σε τρεις μικρότερες ομάδες που θα διερευνήσουν την ικανότητα πτήσης, τις επιχειρήσεις, τον ιατρικό και ανθρώπινο παράγοντα, αντίστοιχα.

Ο Χισαμουντίν αρνήθηκε όσα υποστήριξε ο εξέχων πολιτικός της αντιπολίτευσης Ανουάρ Ιμπραχίμ, σύμφωνα με τον οποίο η Μαλαισία κρύβει κάτι και δεν ήταν ειλικρινής στην παροχή πληροφοριών για το περιστατικό.

«Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι πλήρως αναληθείς», είπε. «Όπως είπα προηγουμένως, οι έρευνες για την MH370 πρέπει να είναι πάνω από την πολιτική».

Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου μετά την απογείωσή του από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας με τελικό προορισμό το Πεκίνο, έχοντας 239 επιβαίνοντες, στην πλειοψηφία τους Κινέζους.

ΠΗΓΗ:newpost.gr