Οι γυναίκες ηρωίδες ορίζουν το box office!

Την περασμένη εβδομάδα, το μπλογκ Five Thirty Eight δημοσίευσε μια έρευνα που ανέλυε 1.616 ταινίες από το 1990 και μετά, επικεντρώνοντας την προσοχή της στους γυναικείους χαρακτήρες για να «καταλάβουν» αν είναι αυτές που πουλάνε περισσότερο την ταινία.

Συγκρίνοντας το «Ψυχρά κι Ανάποδα» -που έχει αποτελέσει υλικό για πολλές έρευνες- με το «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν, τα στατιστικά έδειξαν ότι ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούν παραπάνω των δυο γυναικών, και οι συζητήσεις τους επικεντρώνονται σε θέματα πέρα από τους ανδρικούς χαρακτήρες, κερδίζουν περισσότερα στο box office απο ταινίες που λειτουργούν με τον αντίθετο τρόπο.

Για παράδειγμα, στο «Ψυχρά κι Ανάποδα» οι δυο ηρωίδες, οι πριγκίπισσες Άννα και Έλσα, συζητούν σε μια σκηνή για την πολιτική κατάσταση στο φανταστικό τους βασίλειο, Αρεντέλ, ενώ αντίθετα στο «Gravity», η δρ. Ράιαν Στόουν (Σάντρα Μπούλοκ) μιλάει είτε σε ανδρικούς χαρακτήρες χαρακτήρες, είτε μονολογεί απευθυνόμενη σε ανδρικούς χαρακτήρες.

Το τρέιλερ του «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν

Το παράδειγμα είναι, βέβαια, κάπως βεβιασμένο (το ότι γυναικείος χαρακτήρας πρωταγωνιστεί σε ένα κατεξοχήν ανδροκρατούμενο είδος ταινίας είναι κάτι που οφείλουμε να σχολιάσουμε θετικά) αλλά χρησιμεύει για να καταδείξει τα συμπεράσματα της έρευνας: ότι οι ταινίες που περνούν το τεστ (σαν το «Ψυχρά κι Ανάποδα», τον «Τιτανικό» ή την σειρά των ταινιών του «Χάρι Πότερ») φέρνουν 2.68 δολλάρια για κάθε 1 δολλάριο που ξοδεύουν, ενω οι ταινίες σαν το «Gravity» φέρνουν 2.45 δολλάρια για κάθε 1 δολλάριο.

Σύμφωνα με τον Γουόλτ Χίκλει, όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την χρόνια τακτική του Χόλιγουντ που υποστηρίζει πως ταινίες που αφορούν γυναίκες δεν ανταπεξέρχονται στον ανταγωνισμό του box office, σε αντίθεση με τις «ανδρικές ταινίες» που μπορούν να πλασαριστούν σε ένα πιο ευρύ κοινό.

e-go.gr