Βρέθηκε ανεκτίμητης αξίας Βαν Γκογκ σε θυρίδα τράπεζας

Αντιπρόσωποι της Agencia Tributaria ανακοίνωσαν σήμερα την ανακάλυψη ενός ανεκτίμητης αξίας έργου του Βαν Γκογκ το οποίο είχε εξαφανιστεί από το Kunsthistorisches Institut στη Βιέννη. Το έργο χρονολογείται από το 1889 και ανακαλύφθηκε σε θυρίδα που ανήκε σε Ισπανό κατηγορούμενο για φοροδιαφυγή.

Magnify Image

Σύμφωνα με την El Mundo ο 35 x 32 εκατοστών χωρίς πλαίσιο πίνακας, του οποίου η γνησιότητα έχει επικυρωθεί από δύο εμπειρογνώμονες τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας θεωρούταν αγνοούμενος εδώ και 40 χρόνια.

Magnify Image

Ο πίνακας “Cypress, sky and field” φέρει τρεις σφραγίδες στο πίσω μέρος. Η πρώτη χρονολογείται στις 8 του Απρίλη 1944, στο Rijksmuseum στην Ολλανδία. Η σφραγίδα και το κόκκινο κερί είναι ακριβώς όπως αυτά που χρησιμοποιούνται από τους Ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ολλανδίας.   Η επόμενη σφραγίδα δείχνει ότι ο πίνακας είχε ληφθεί από το Rijksmuseum στο Μουσείο der Schöne Künste στο Βερολίνο χωρίς όμως να υπάρχει ημερομηνία. Η τελευταία σφραγίδα – με ημερομηνία 10 Απρίλη 1975 – ανήκει στο Kunsthistorisches Institut der Universität Wienωφ, το ινστιτούτο ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.     Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της θυρίδας ο πίνακας ανήκει σε άγνωστο εκατομμυριούχο για λογαριασμό του οποίου τον είχε ασφαλισμένο.

Πηγή: www.lifo.gr