To κατεστραμμένο δημαρχείο του Σεράγεβο ανοίγει ξανά τις πύλες του ύστερα από 22 χρόνια

Για πρώτη φορά ύστερα από 22 χρόνια το δημαρχείο του Σεράγεβο ανοίγει ξανά τις πύλες του. Το κτήριο, το οποίο στέγαζε και την εθνική βιβλιοθήκη, καταστράφηκε ολοσχερούς από τους βομβαρδισμούς στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας.

Αναστηλώθηκε όμως εξ αρχής και από σύμβολο της φρίκης του πολέμου γίνεται το σήμα κατατεθέν μιας πόλης που ξαναζεί.

Η αναστήλωση έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το κτήριο έχει μεγάλη ιστορική σημασία. Εγκαινιάστηκε το 1896 στην τουρκική συνοικία για να στεγάσει το δημαρχείο. Στις 28 Ιουνίου του 1914, ο αρχιδούκας της Αυστρίας Φραγκίσκος Φερδινάδος δολοφονήθηκε μόλις έφυγε από το κτήριο, γεγονός που αποτέλεσε το έναυσμα για την πρώτη παγκόσμια σύρραξη. Το 1949 το κτήριο στέγασε την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Το 1992, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, το κτήριο βομβαρδίστηκε και έγινε ένας σωρός από ερείπια. Μαζί με το κτήριο χάθηκαν για πάντα 2 εκατομμύρια βιβλία, ανάμεσά τους διάφορα σπάνια χειρόγραφα.

Από χθες όμως, το σύμβολο της καταστροφής απέκτησε ξανά ζωή. Αναστηλώθηκε ακριβώς στα πρότυπα του παλιού κτηρίου και θα στεγάζει το δημοτικό συμβούλιο, την εθνική και πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη κι ένα μουσείο.

Φωτογραφίες: EPA. Reuters

 

Πηγή: iefimerida.gr