Τσίπρας: Τη Κυριακή γυρίζουμε σελίδα

“Ο κύβος ερρίφθη. Τη Κυριακή γυρίζουμε σελίδα. Αφήνουμε πίσω μας τα μνημόνια. Αφήνουμε πίσω τη παλιά Ελλάδα της αναξιοπρέπειας, της υποταγής, της αδικίας, της λεηλασίας. Και χτίζουμε μαζί, την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της προκοπής, της δημοκρατίας” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο.

“Η λαϊκή θέληση θα ξεσπάσει την Κυριακή σαν θύελλα. Και θα σαρώσει τα μνημόνια, τους μεταπράτες της πατρίδας και τους εντολοδόχους τους κυρίας Μέρκελ και του κου Σόιμπλε που δε χάνουν ευκαιρία, ακόμα και λίγες ώρες πριν τη κάλπη να στήνουν σε συνεννόηση με τον εκλεκτό τους κο Σαμαρά, παρεμβάσεις στα εσωτερικά μας, με πέρα ως πέρα ψεύτικες αναφορές και με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Καταλαβαίνουμε το πόνο και τον εκνευρισμό τους. Αλλά πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι οι καιροί αλλάζουν. Η Ελλάδα των Καννών, που η Μέρκελ, ο Γιούνγκερ, ο Σόιμπλε και ο Μπαρόζο, αποφάσιζαν και διόριζαν κυβερνήσεις, πέρασε ανεπιστρεπτί” τόνισε ο κ. Τσίπρας.

“Από Δευτέρα ο λαός μας με τη ψήφο του, βάζει τα θεμέλια για μια νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα με φωνή, αξιοπρέπεια και υπόσταση στην Ευρώπη. Που δε θα τρώει καρπαζιές, ούτε θα ζητάει ελεημοσύνη. Και μια Ελλάδα που θα απαιτεί δικαιοσύνη”, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας πυρά κατά των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, αλλά κατά του γερμανού υπουργού Οικονομικών.

“Γιατί αν κάτι οφείλει να θυμάται από τη μια και μοναδική φορά που μιλήσαμε ο κος Σόιμπλε, είναι ότι για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο του ετέθει από Έλληνα πολιτικό η απαίτηση να προχωρήσει η Γερμανία, όπως οφείλει, στην ιστορική υποχρέωση να ξεπληρώσει στην Ελλάδα και στον Ελληνικό λαό το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσει, που χρωστά εδώ και 70 χρόνια. Έχει να θυμάται ο κος Σόιμπλε. Και δικαιολογημένος ο εκνευρισμός του. Γιατί από Δευτέρα δε θα έχει να κάνει με υποτακτικούς”, σημείωσε.

“Αυτούς που δε κατανοώ είναι τον κο Σαμαρά και το κο Βενιζέλο. Που όχι μόνο δεν καταδίκασαν τη νέα άθλια παρέμβαση στα εσωτερικά μας, αλλά τη διακινούν και ως τρόπαιο προεκλογικό. Είναι να ντρέπεσαι για λογαριασμό τους. Γιατί οι ίδιοι έχουν ξεχάσει όχι μόνο τι θα πει αξιοπρέπεια, διαφάνεια, ειλικρίνεια, εντιμότητα, ήθος. Αλλά και τι θα πει ντροπή” ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Δεν ντρέπεται ο πρωθυπουργός που αφού έπαιξε τον Διγενή στο Ζάππειο, ζήτησε δημοσίως συγνώμη για τις αμαρτίες του από την κυρία Μέρκελ. Δεν ντρέπεται που αφού εξαπάτησε το λαό ότι θα διαπραγματευτεί δεκάξι σημεία του μνημονίου, έβαλε μετά τις εκλογές το μνημόνιο πάνω από το δημοκρατικό σύνταγμα της χώρας. Χωρίς να διαπραγματευτεί ούτε ένα κόμμα, μια τελεία, ένα σημείο στίξης. Δεν ντρέπεται τώρα, σήμερα, μετά την καταστροφή που έχει προκαλέσει, να υπόσχεται θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ιστορίες επιτυχίας. Να υπόσχεται παντεσπάνι, σε ένα λαό που του στέρησε το ψωμί” είπε αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, ενώ χαρακτήρισε “μέγα αυλάρχη” του τον Ευάγγελο Βενιζέλο:

“Ο κύριος Βενιζέλος, δεν ντρέπεται που ξέχασε όλα τα συνθήματα. Όλες τις υποσχέσεις.Όλο τον κόσμο που πίστεψε στο κόμμα του. Τους νέους, τους συνταξιούχους, τους ομολογιούχους, τους μη προνομιούχους. Και έγινε μέγας αυλάρχης στην αυλή του Σαμαρά. Ακόλουθος της ακροδεξιάς, συνεργός στην ύβρη κατά του ελληνικού λαού. Ε, λοιπόν, αφού δεν ντρέπονται αυτοί, τους ενημερώνουμε ότι οι πολίτες αυτής της χώρας, έχουν μια ελάχιστη απαίτηση: Να μη ντρέπονται εκείνοι για αυτούς που τους κυβερνούν”

“Αυτή η τραγωδία απαιτεί κάθαρση. Να τελειώνουμε την Κυριακή με όλη αυτή τη λάσπη που το κύμα της μεταπολίτευσης κουβάλησε ως τις μέρες μας. Οι εκλογές της Κυριακής είναι η αποφασιστική αναμέτρηση. Είναι δημοψήφισμα για τη ζωή. Είναι η ιστορική ευκαιρία. Που ο ελληνικός λαός δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη” συμπλήρωσε, καλώντας τους ψηφοφόρους ό,τι κι αν ψήφισαν την Κυριακή να ενώσουν την οργή και το θυμό τους, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη κάλπη των ευρωεκλογών και να καταψηφίσουν στην κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών, τους εκλεχτούς του κου Σαμαρά.

Ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για την ηγεσία του ΚΚΕ, αναφορικά με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τους υποψηφίους του. “Μας κατηγόρησαν όμως αυτή τη βδομάδα από δυο μεριές.

Η μια ήταν γιατί ζητήσαμε να υποστηριχθούν, εκεί όπου υπάρχουν, υποψήφιοι του ΚΚΕ, απέναντι σε υποψήφιους που υποστηρίζονται από το κο Σαμαρά και το μνημονιακό κατεστημένο. Και μας κατηγόρησε και για αυτό ακόμα, η ηγεσία του ΚΚΕ. Συγγνώμη κιόλας σύντροφοι που ακολουθούμε αυτή τη στάση αρχών. Εμείς βάζουμε το συμφέρον του λαού και την ενότητα της αριστεράς, πάνω από κομματικούς υπολογισμούς και εμφύλιες ρητορείες. Και το ίδιο πιστεύω βαθιά ότι θα κάνουν και οι χιλιάδες αγωνιστές, οι κομμουνιστές σε όλη την Ελλάδα” τόνισε και συνέχισε αναφερόμενος στην Χρυσή Αυγή:
“Η άλλη μεριά που μας κατηγόρησε αυτές τις μέρες, ήταν αυτή του έντρομου μνημονιακού κατεστημένου και ιδίως η Νέα Δημοκρατία, γιατί αισθάνθηκε ότι μπήκαμε στα χωράφια της. Γιατί χωράφια της θεωρεί τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής στον πρώτο γύρο. Και δικαίως εδώ που τα λέμε. Η ΝΔ του Σαμαρά έσπειρε και καλλιέργησε σαν επίμονος κηπουρός το δηλητηριώδες και σαρκοφάγο φυτό του φασισμού. Και θύμωσε που τολμήσαμε να απευθυνθούμε στον απλό ψηφοφόρο. Για να τον καλέσουμε να εγκαταλείψει το δρόμο της μαύρης τρομοκρατίας και να επανέλθει στο δρόμο της δημοκρατίας.

Για να του πούμε για χιλιοστή φορά ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι εχθρός του συστήματος, όπως πλασάρεται, αλλά το μακρύ φονικό χέρι του συστήματος” .

“Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τα μνημόνια;”

O κ. Τσίπρας έθεσε για ακόμη μια φορά τα διλήμματα των εκλογών λέγοντας ότι οι Έλληνες πρέπει

να απαντήσουν στα πιο κρίσιμα ερωτήματα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα: “Με την εντολή του λαού, ή με τις εντολές του Βερολίνου; Με την Ελλάδα ή με τη κα Μέρκελ; Με τη δημοκρατία, ή με τον ολοκληρωτισμό; Με το νέο ή με το παλιό και γερασμένο; Και εν τέλει: Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τα μνημόνια;”

“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται μια εύκολη επιστροφή στις καλές εποχές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί για να ανακτήσει την ισοτιμία της χώρας μέσα στην Ευρώπη, ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και την ανόρθωση της οικονομίας.

Η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη. Θα είναι η δυσκολότερη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών. Θα είναι όμως η διαπραγμάτευση που άργησε τέσσερα χρόνια. Που δεν έγινε ποτέ. Θα είναι η διαπραγμάτευση που θα γίνει και θα πετύχει” υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, και έκανε λόγο για την ανάγκη μιας “κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάκαμψης και της επούλωσης των πληγών που το μνημόνιο άφησε στην ελληνική κοινωνία”.

Οι δεσμεύσεις

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την Κομισιόν στην πορεία για την πραγματική αλλαγή και την οικοδόμηση μιας νέας Ελλάδας αναλαμβάνει την ευθύνη και δεσμεύεται:

-Για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης στηριγμένο απόλυτα στη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα.

-Για το ξερίζωμα των μηχανισμών που νέμονται το δημόσιο χρήμα, τη δημόσια εξουσία και τη δημόσια περιουσία προς όφελος της πολιτικής τάξης και ενός παρασιτικού κεφαλαίου.

-Για την ενεργοποίηση συμμαχιών σε όλη την Ευρώπη, για την άμεση σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής στην Ευρώπη ώστε να δρομολογηθεί η μεγάλη λύση για το ελληνικό χρέος.

-Για την επαναφορά της ισότιμης θέσης της χώρας μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην ευρωζώνη μέσα από μια νέα διαπραγμάτευση που θα επιβεβαιώσει το γράμμα και την ισχύ των Θεμελιωδών Συνθηκών που η χώρα έχει υπογράψει.

-Για τον δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.

-Για την ενεργοποίηση προγράμματος αναδιαρθρώσεων και τον απεγκλωβισμό εκατομμυρίων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών από το άγος των χρεών.

“Όλη η πολιτική μας υπηρετεί τον στόχο για τη δραστική μείωση της ανεργίας και στοχεύει στη δημιουργία νέων ευκαιριών σε μια κοινωνία ανάπτυξης, συνοχής και αλληλεγγύης” είπε ο κ. Τσίπρας και δεσμεύτηκε για:
-Για την άμεση στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη με έκτακτα προγράμματα ενίσχυσης.

-Για την ενεργοποίηση Προγράμματος αποκατάστασης των Δασκάλων και των Καθηγητών, των Γιατρών και των Νοσοκόμων, των επιστημόνων και των υπαλλήλων που συγκροτούν την καρδιά του κοινωνικού κράτους.

-Για την αποκατάσταση των Δικαστικών, των Στρατιωτικών και των Αστυνομικών που κρατούν όρθια την ελληνική κρατική υπόσταση.

-Για την υλοποίηση έκτακτων προγραμμάτων υποστήριξης των αγροτών, των χαμηλοσυνταξιούχων, των νέων επαγγελματιών στην πόλη και την ύπαιθρο.

-Για την προάσπιση των δημοσίων αγαθών, όπως είναι το νερό, τα δάση και ο αιγιαλός.

-Για την περιφρούρηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών που είναι το διαβατήριό μας για την Ευρώπη του μέλλοντος.

-Για την άμεση ανατροπή των αποφάσεων εκποίησης του κράτους.

-Για την επιστράτευση της δημόσιας περιουσίας για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και τη θωράκιση των συντάξεων.

-Για μια Ελλάδα σύγχρονη και υπερήφανη, για μια Ελλάδα με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

-Για την προάσπιση των εθνικών δικαίων σε ολόκληρο το τόξο του ελληνισμού από τη Θράκη ως την Κύπρο.

“Την Κυριακή, λοιπόν, να τελειώνουμε λοιπόν μ’ αυτούς που τέσσερα χρόνια τώρα καταστρέφουν τις ζωές μας. Να τελειώνουμε με τα απολιθώματα της μεταπολίτευσης, με τις μούμιες ενός πολιτικού σκηνικού περασμένων εποχών, με τους εντολοδόχους της κυρίας Μέρκελ και τον αναδόχους του κυρίου Μπαρόζο. Να τελειώνουμε με το κράτος εκβιαστή. Όλοι στην κάλπη για να διώξουμε την τρόικα από την πατρίδα μας για να διώξουμε την τρόικα από την Ευρώπη. ” κατέληξε.