Ζωντανεύουν τα ελληνικά Αρχεία Δαρδάλη συνεργασία με μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού της διασποράς

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ:Neoslosmos.gr

Μνημειώδες επίτευγμα χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελληνικών Μελετών (Society of Hellenic Studies) Τάσος Ρέβης, την ταχύρρυθμη αποκατάσταση των Αρχείων Δαρδάλη από το Πανεπιστήμιο La Trobe, στη Μελβούρνη.

Τα Αρχεία Δαρδάλη -που δημιουργήθηκαν με γενναιόδωρη χορηγία του ομογενούς επιχειρηματία Ζήση Δαρδάλη- ήταν τμήμα του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας (ΕΚΕΜΕ), το οποίον έπαψε να λειτουργεί στις 31 Δεκεμβρίου 2008, με σχετική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.
Το κλείσιμο του ΕΚΕΜΕ -με υπόσχεση του Πανεπιστημίου προς την ομογένεια να το αντικαταστήσει με το La Trobe Research Centre for Greek Studies- απείλησε τα Αρχεία Δαρδάλη, καθώς το Πανεπιστήμιο και η Εταιρεία Ελληνικών Μελετών αντιδίκησαν για την «πατρότητά» τους.
Τελικά, επικράτησε η κοινή λογική. Το ογκώδες υλικό που είχε συγκεντρώσει το ΕΚΕΜΕ παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο, με τη δέσμευση να χρηματοδοτήσει τριετές πρόγραμμα καταγραφής, αξιολόγησης, αρχειοθέτησης και ανάρτησης στο διαδίκτυο του «χρήσιμου», ακαδημαϊκά υλικού.
«Η εξαιρετική ομάδα της κ. Fish έχει επεξεργαστεί το 50%, περίπου του υλικού και συνεχίζει το έργο της με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς» δηλώνει ο κ. Ρέβης ικανοποιημένος.

Και για να αντιληφθείτε τον όγκο του έργου που έχει τελέσει η ομάδα ειδικών του La Trobe με επικεφαλής τη βιβλιοθηκάριο, κ. Eva Fish σας λέω, ότι μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου του παρελθόντος Φεβρουαρίου η ομάδα είχε αξιολογήσει και καταγράψει:
– 1.414 τόμους εφημερίδων (124 τίτλοι) και 3.000 άδετες εκδόσεις εφημερίδων (280 πρόσθετοι τίτλοι εφημερίδων) – εκτιμάται ότι είναι η μεγαλύτερη συλλογή εφημερίδων της διασποράς
– 90 ταινίες
– 973 ηλεκτρονικούς φακέλους από τους υπολογιστές του ΕΚΕΜΕ
– 56.600 έγγραφα και επιστολές
– 10.542 διοικητικά έγγραφα
– 7.400 φωτογραφίες
– 6.410 βιβλία
– 798 αφίσες και έργα τέχνης

«Είμαστε βέβαιοι, ότι με τους ρυθμούς που εργάζονται θα ολοκληρώσουν το έργο τους στα 3,5 χρόνια, που ορίζει η συμφωνία μας με το πανεπιστήμιο και τα Αρχεία θα είναι προσιτά σε κάθε ενδιαφερόμενο».

Ο κ. Ρέβης αποκαλύπτει, ότι καταβάλλονται προσπάθειες δικτύωσης με άλλα κέντρα του Ελληνισμού της διασποράς για την καλύτερη αξιοποίηση των Αρχείων.
«Άρχισε, ήδη, κύκλος επαφών με άλλα, μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού της διασποράς, αρχής γενομένης με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Η. κ. Eva Fish επισκέφθηκε αρμόδια στελέχη της Αρχιεπισκοπής και αντάλλαξαν γνώμες για μελλοντική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.
Το Πανεπιστήμιο και η Εταιρεία Ελληνικών Μελετών ενδιαφερόμαστε για τη συνεργασία με άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς του ελληνισμού και θα στηρίξουμε κάθε τέτοια πρωτοβουλία».

Ρωτάμε τον κ. Ρέβη, αν αληθεύουν οι φήμες ότι «χάθηκε πολύ αρχειακό υλικό» μετά το κλείσιμο του ΕΚΕΜΕ.
«Πρόκειται για αναληθείς φήμες» απαντά. «Δεν χάθηκε υλικό, απλά επιστράφηκε υλικό σε ομογενείς δωρητές που το ζήτησαν, όταν πληροφορήθηκαν ότι θα κλείσει το ΕΚΕΜΕ και το αρχειακό υλικό που είχε συγκεντρώσει θα μεταφερόταν στο Πανεπιστήμιο.
Εμείς δωρίσαμε τα προσωπικά και συλλογικά αρχεία μας στο ΕΚΕΜΕ, όχι στα πανεπιστήμιο. Τα θέλουμε πίσω, απαίτησαν από την Εταιρεία Ελληνικών Μελετών, που είχε προσωρινά την ευθύνη των αρχείων».

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ MACKIE

Απόλυτα ικανοποιημένος από την ταχύρρυθμη διαλογή του υλικού από την κ. Eva Fisch και τους συνεργάτες της, δηλώνει και ο καθηγητής Chris Mackie, επικεφαλής της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του La Trobe.

«Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής πληροφορηθήκαμε ότι η διαλογή, αξιολόγηση και καταγραφή του υλικού προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Σε χρονικό διάστημα ενός έτους η κ. Fisch και οι συνεργάτες της έχουν εξετάσει το 50% περίπου του αξιοποιήσιμου υλικού, ποσοστό που ενισχύει την αισιοδοξία μας, ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του τριετούς χρονοδιαγράμματος που έχει ορίσει το Πανεπιστήμιο. Μα απομένουν δύο χρόνια, περίπου για την πραγματοποίηση των επομένων βημάτων.

Το άλλο βήμα είναι η ανάρτηση του καταλόγου του υπάρχοντος υλικού στο διαδίκτυο, ώστε φοιτητές, ερευνητές, απλοί πολίτες από την Αυστραλία και τον υπόλοιπο κόσμο να γνωρίζουν τι υλικό υπάρχει και πώς μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση» εξηγεί και προσθέτει. Θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο και υλικό, που δεν επηρεάζεται από πνευματικά δικαιώματα (copyright).

Βραχυπρόθεσμα συζητάμε την προβολή του αρχειακού υλικού με περιοδεύουσες εκθέσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις κοινοτήτων και άλλων ενδιαφερομένων, ελληνικών φορέων της Αυστραλίας. Ήδη, συζητάμε την πιθανότητα έκθεσης αρχειακού υλικού στο πολιτιστικό κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, όταν θα ολοκληρωθούν τα έργα κατασκευής του κοινοτικού κτιρίου και ακολούθως σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς».

Ερωτάμε τον καθηγητή Mackie, αν υπάρχει ζήτηση του αρχειακού υλικού από φοιτητές του La Trobe ή φοιτητές άλλων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
“Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου καταγράφει τις κλήσεις που λαμβάνει από ενδιαφερομένους και το είδος του υλικού, που ενδιαφέρονται να μελετήσουν. Καθώς προχωρά η διαδικασία, συστηματοποιείται η καταγραφή του ενδιαφέροντος η ιδιότητα και ο τόπος προέλευσης των ενδιαφερομένων» εξηγεί.