ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Μαϊμουδιές…

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Γιατρός επί χρόνια έκανε καριέρα στο ΕΣΥ χωρίς πτυχία και, μάλιστα, τα τελευταία 13 σε θέση …διευθυντή Γενικής Ιατρικής!

Καλά κι αυτό είναι είδηση; Δηλαδή, τι να τους κάνει τους γιατρούς με πτυχία το ΕΣΥ; Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν το εμπιστεύεται!

Τι τους θέλει γενικότερα τους γιατρούς το ΕΣΥ; Έτσι κι αλλιώς σε βλέπουν εκεί και σου κλείνουν ραντεβού στο …ιατρείο τους!

Εκεί βρίσκονται στο χώρο τους! Κρεμάνε στο τοίχο τα πτυχία μέσα σε κορνίζες!

Σάματις πλησιάζει κανείς να δει αν είναι γνήσια ή μαϊμού; Αδιακρισίες…

Εδώ κοτσάμ’ δημόσιο απαξιούσε όλα τα χρόνια να ελέγξει τα πτυχία, ο ιδιώτης θα το έκανε;

Καλέ, τι ένας, δεκάδες μην πω εκατοντάδες μαϊμούδες κυκλοφορούν στο επάγγελμα… Το ‘πε ο Άδωνις. Τα φάρμακα μπορεί να μην τα φτήνυνε, τους μαϊμουδιάρηδες γιατρούς τους ξεμπρόστιασε!

Βλέπεις, μόνο αν σου πέσει στο διάβα σου κανένας επίσημος αντιλαμβάνεσαι ότι έχουμε γορίλες στην Αθήνα.  Τους έχουν από …κοντά!

Ε, αφού γεμίσαμε γορίλες, για να προστατεύουν τους επίσημους, να μην έχουμε και …μαϊμούδες να περιποιούνται τους γορίλες;

Πώς μπορεί ένα πτυχίο να γίνει μαϊμού; Εύκολο πράγμα. Παίρνει κανείς μια περγαμηνή από αυτές που κυκλοφορούν σε μπλοκ των είκοσι φύλλων…

Όσο πιο κιτρινισμένη είναι η περγαμηνή τόσο το καλύτερο… Αναδύει …validity!

Κάθεται σε έναν υπολογιστή, επιλέγει μια εντυπωσιακή γραμματοσειρά, και γράφει το Πτυχίο.

Επιλέγει μια βαρύγδουπη ιδιότητα. Όσο πιο εντυπωσιακή είναι, τόσες μικρότερες πιθανότητες υπάρχουν να ασχοληθεί κανείς μαζί της… Φυσικά και με τον κάτοχο του πτυχίου!..

Το εκτυπώνει σε έναν αξιοπρεπή εκτυπωτή.

Μετά, βάζει επάνω και τις κατάλληλες σφραγίδες και τσουπ, έτοιμο να το προσκομίσει για διορισμό στο ελληνικό δημόσιο…

Έχει σημασία να είναι Ελληνικό, το δημόσιο…

Διότι εδώ έχουμε  ΑΣΕΠ, που σημαίνει αδιάβλητες διαδικασίες!

Α, έχουμε και ΔΙΚΑΤΣΑ που διαρκώς αλλάζει ονόματα και που αναγνωρίζει, λέει, τα πτυχία εξωτερικού!

Όχι, όλα! Τα επιλεγμένα!.. Διότι αν είναι να κάνεις την μαϊμουδιά, μην είναι από κανένα πανεπιστήμιο της πλάκας! Να είναι πανεπιστήμιο περιωπής! Σαν κι αυτά που αναγνωρίζει το ελληνικό δημόσιο!

Και όχι να γίνεις κανένας ξεπεσμένος περιφερόμενος γιατρός! Τουλάχιστον από διευθυντής και πάνω!

Αυτό είναι, άλλωστε, και ασφαλές. Διότι ως διευθυντής μαζεύεις φακελάκια αλλά δεν ασκείς ιατρική. Αυτή την αφήνεις να την ασκούν τα γιατρουδάκια… εκτός ΕΣΥ!

Αποκτά αξία, έτσι, όχι μόνο το δίπλωμα, αλλά και το κάδρο!

Έτσι κι αλλιώς και γνήσιο να ήτανε το πτυχίο, τόσα χρόνια άνεργος μέχρι να διοριστείς στο δημόσιο, μαϊμουδίζει όχι μόνο το πτυχίο, αλλά και ΕΣΥ!