Μετά από δεκαετίες καθυστέρησης συστάθηκε Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο

Μία σημαντική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης έγινε γνωστή σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε στη Διάυγεια και σύμφωνα με αυτό,  ο αναπληρωτής υπουργός ΟΙκονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας προχώρησε στη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Η ειδική αυτή επιτροπη θα προσδιορίσει τυχόν ποσό που δικαιούται το ελληνικό δημόσιο από τις γερμανικές θηριωδίες.

Μάλιστα, στο έγγραφο που δημοσιεύτηκε ο κ. Σταϊκούρας για να συστήσει αυτή την επιτροπή, επικαλείται το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε προκειμένου να ερευνήσει τα αρχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Για πολλούς αυτό θεωρείται πως το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.
Στην ειδική επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο μετέχουν:
– Ο κ. Παναγιώτης Καρακούσης, επίτιμος γενικός διευθυντής του ΓΛΚ ως συντονιστής
– Ο κ. Βασίλειος Μανεσιώτης, πρώην διευθυντής στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελέτων της Τράπεζας της Ελλάδος και νυν σύμβουλος διοίκησης της ΤτΕ, ως αναπληρωτής συντονιστής
– Ο κ. Βασίλειος Κατριβέσης, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης και Ελέγχου Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων από την ΕΕ
– Ο κ. Στυλιανός Μαραβελάκης, αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων
– Ο κ. Δημήτριος Τσάκωνας, ο οποίος υπηρετεί στον ΟΔΔΗΧ.
Το έργο αυτή της επιτροπής είναι να προσδιορίσει εάν και πόσα χρήματα μπορεί να αξιώσει το ελληνικό δημόσιο από τη γερμανική κυβέρνηση για όλα όσα έζησαν οι Έλληνες στη γερμανική κατοχή.
Στην επιτροπή αυτή μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να συνεπικουρούν φυσικά πρόσωπα από όλα τα υπουργεία, ερευνητικοί φορείς, ακόμα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν καμία αμοιβή.
Σ;yμφωνα με την απόφαση του κ. Σταϊκούρα η ειδική επιτροπή θα πρέπει να έχει παραδώσει το έργο της και το πόρισμά της φυσικά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2014.

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

ΠΗΓΗ: newsIt.gr